Ontdek hoe je betere foto's kunt maken. Probeer 14 dagen gratis onze online fotografie cursussen.
Erik van Rosmalen

Fotorecept: een 'spetterend' portret met één flitser

donderdag 21 juli 2016, 16:16 door | 8,501x gelezen | 10 reacties

Tijdens een korte maar geslaagde shoot met model Dawn Rose en visagiste Priscilla Rosmalen maakten we dit 'spetterende' portret. Slechts één flitser was genoeg om het gewenste lichteffect te bereiken.

Voor deze shoot trokken we op een mooie maandagavond naar een klein zandverstuivingsgebied in de buurt. Doel was om een aantal portretten te maken, waarop de visagie van Priscilla goed tot uiting zou komen. Aansluitend zijn we wat gaan freewheelen, waarbij we onder meer dit portret maakten.

Dawn Rose 01

Model: Dawn Rose, visagie: Priscilla Rosmalen.

Verlichting


Hoewel de zon af en toe nog doorkwam, was het gedurende het grootste gedeelte van de avond wat bewolkt. Jammer, want je kunt het gerichte en warme avondzonlicht dan niet meer gebruiken. Voordeel is weer dat het wolkendek als een soort natuurlijke 'softbox' fungeert en zacht en egaal licht oplevert.

Bij de meeste van mijn foto's maak ik gebruik van zowel flitslicht als het aanwezige licht. Het natuurlijke licht fungeerde voor deze foto als hoofdlicht. Door het licht te meten vlak voor het gezicht van Dawn Rose heb ik de juiste belichting vastgesteld.

Ik kwam uit op f/4 en 1/125e seconde bij een ISO-waarde van 160. Om schaduwen rond de ogen, onder het haar en met name in de donkere kleding iets op te halen, is van voren nog een klein reflectiescherm gebruikt.

Flitslicht


Als de belichting op het gezicht van het model klopt, heb je in principe al een 'correct' belichte foto. Omdat het natuurlijke licht op dat moment wat vlak was, blijft het dan echter bij een wat saaie verlichting.

Om daar wat aan te doen, heb ik een reportageflitser op statief een paar meter áchter Dawn Rose geplaatst. Ik stuur mijn Canon Speedlites aan met PocketWizards.

Zonder de belichting op de camera te wijzigen (die klopte immers!), kan ik daarmee de flitssterkte toch bijregelen en zo het effect van de lichtkrans in het haar creëren. Daarbij is het natuurlijk een kwestie van smaak hoe subtiel of expliciet je dit toepast!

Lichtopstelling shoot Dawn Rose

Het verlichtingsdiagram van deze foto is vrij eenvoudig: één reportageflitser direct achter het model, een reflectiescherm vlak vóór haar.

Objectief


De foto heb ik gemaakt met mijn 70-200-objectief, ingezoomd naar 200 millimeter. In combinatie met het relatief grote diafragma geeft dat een mooie onscherpte in de achtergrond én in het opstuivende zand. Ook drukt de telelens de achtergrond als het ware wat meer naar achteren. De korrels die het flitslicht opvangen geven een mooie extra dimensie aan de foto.

Nabewerking


Hoewel we in eerste instantie portretten in kleur wilden gaan maken, heb ik hier heel bewust gekozen voor een contrastrijke zwart-wit omzetting. De foto is (minimaal!) bewerkt in Photoshop, hoofdzakelijk om wat losse haartjes weg te poetsen.

Goede visagie en een model met gave huid besparen je wat dat betreft veel nabewerkingstijd. De zwart-witomzetting heb ik in Lightroom gedaan. Door de helderheid (clarity) wat te verhogen en wat met de curves te spelen, krijgt de foto een klein beetje 'n analoog gevoel mee.

Curves


De s-vorm van de curve geeft de foto een steviger contrast: de donkere tinten worden immers donkerder en de lichtere lichter. Door het nulpunt van de curve links iets omhoog te trekken, worden de absolute zwarten iets grijzig. Je krijgt een 'matte' effect, wat lichtjes aan film doet denken. Het kan een mooi effect geven, maar gebruik het wel gedoseerd.

Curves lightroom Dawn Rose

De S-curve kun je in het curves-menu van Lightroom eventueel ook per kleurkanaal (rgb) aanpassen. Het loont de moeite om daar eens mee te spelen, omdat het je wat ruimte geeft om bijvoorbeeld het contrast in het gezicht minder aan te zetten dan in de kleding. Pas ook hier op dat je niet uit de bocht vliegt.

Flitser als hoofdlicht


Het mooie van het gebruik maken van flitsers én natuurlijk licht, is dat je met een eenvoudige snelle aanpassing een totaal andere sfeer kunt oproepen. De foto hieronder maakten we namelijk met maar enkele ogenblikken ertussen.

De flitser heb ik van achter naar voren gehaald. Schuin voor het model en iets boven ooghoogte heb ik ermee ingeflitst. Dit is gewoon een 'open' flitser, zonder modificaties. Het resultaat: harder licht, wat de foto een andere sfeer meegeeft. Natuurlijk in combinatie met een sterke andere expressie van Dawn Rose én net iets heftigere makeup van Priscilla.

Het zachte natuurlijk aanwezige licht fungeert nu juist als invullicht, waardoor de schaduwen nèt niet dichtlopen. Een reflectiescherm was hier dan ook niet nodig.

Dawn Rose 02


Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als tekstschrijver en fotograaf bij Commond, waar hij zich ook bezig houdt met webteksten, SEO, videoproducties en social media. Ook is hij freelance fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Twitter of Facebook!

10 reacties

 1. luigi
  luigi schreef op donderdag 21 juli 2016 om 19:01

  Mooi gedaan, maar als ik kijk wat je allemaal gedaan hebt binnen PhotoshopLightroom, dan is dat toch niet bepaald minimaal bewerkt hoor.

 2. gast schreef op donderdag 21 juli 2016 om 22:36

  Mooie platen! En bewerkingen die Erik noemt vind ik best onder 'minimaal' vallen. Zwart-wit-omzetting, helderheid, curven en wat haartjes wegwerken is toch niet zo gek?

 3. AC
  AC schreef op donderdag 21 juli 2016 om 23:40

  Luigi,

  Ik denk, dat je eens bij een doka werker moet gaan kijken... Welkom in het vak...

 4. Hoi
  Hoi schreef op vrijdag 22 juli 2016 om 07:50

  Idd.. klinkt als standaardbewerkingen, 2 minuutjes in PS, dus zeker niet veel werk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Fotorecepten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

55.853 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

55.853 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.