Elja Trum

Fotorecept: je omgeving gebruiken als reflectiescherm

zondag 3 augustus 2014, 21:26 door | 7.056x gelezen | 1 reactie

Je hebt lang niet altijd meerdere flitsers nodig om een mooie foto te maken, zelfs niet in een studio omgeving. Een reflectiescherm kan voldoende zijn om donkere delen in een foto op te lichten. Als je die niet bij de hand hebt dan kun je altijd nog de omgeving zelf als reflectiescherm gebruiken.

Bieke in de Vasim

Deze foto van Bieke is genomen in een pikdonkere gang in de Vasim in Nijmegen. Ik heb echter maar één flitser gebruikt (voorzien van een Westcott Apollo Orb softbox) om te zorgen voor licht in deze duisternis. Als invullicht heb ik de reflectie van de muur gebruikt.

De softbox stond wel heel dicht achter Bieke om te zorgen voor zacht licht. Het gevolg is dan dat je voor de reflectie ook erg dicht op de muur moet staan om te voorkomen dat het gereflecteerde licht teveel afvalt.

Vasim bieke muur setup

Zonder de muur als reflectiescherm was de rechterkant van het gezicht van Bieke (links voor de kijkers thuis) bijna zwart geweest. Dat had een hele andere foto opgeleverd. Juist de zachte contrasten door het invullicht geven deze foto de juiste sfeer.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. m dekker
    m dekker schreef op dinsdag 5 augustus 2014 om 18:43

    nice !

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Fotorecepten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.595 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord