Elja Trum

Fotorecept: low-key bodyscape

maandag 1 december 2014, 23:09 door | 21.755x gelezen | 20 reacties

Bij low-key fotografie zorg je er als fotograaf voor dat donkere of zwarte tinten dominant zijn in een foto. De aandacht gaat in zo'n foto vanzelfsprekend juist heel erg naar de paar lichtere delen die er juist nog wel zijn. Laatst fotografeerde ik in een studio een low-key bodyscape. In dit fotorecept zie je hoe.

Marell low-key


f/11, 1/125 sec, 100 ISO @ 150mm

Hierboven zie je het eindresultaat. Door de vele zwarte delen in de foto gaat je aandacht echt naar de lijnen en vormen die je nog wel ziet. Het grappige bij zo'n foto is ook dat je hersenen veel van wat er ontbreekt aanvult.

Eigenlijk is de opstelling van deze foto verrassend simpel. Een zwarte achtergrondrol en één studiolicht voorzien van een stripped softbox. Dat is eigenlijk het enige dat je voor een dergelijke foto nodig hebt. De studiolamp plaatste ik rechts van model Marell op circa een meter afstand. Hieronder zie je de opstelling zoals ik die gebruikt heb.

Marell studio setup low key

Overigens stond ik met de camera een stuk verder van het model af dan in bovenstaande afbeelding te zien is. Dat kwam vooral omdat ik een 150mm objectief gebruikt op een Pentax 645Z body. De striped softbox zorgt ervoor dat van boven tot onder vrijwel hetzelfde licht op Marell valt.

Om de pose te vinden die het beste werkte heb ik Marell eerst een rondje om haar as laten draaien. Zo kon ik meerdere foto's maken en bepalen welke kant het interessantste beeld opleverden. Vervolgens heb ik haar nog in enkele verschillende poses gefotografeerd zodat ik later de beste kon selecteren.

Nabewerking


De foto heb ik, zoals je kunt zien, omgezet in zwart-wit. Kleur voegde hierbij weinig toe en leidt alleen maar af. Ook was er in de daadwerkelijke foto nog meer te zien van de andere kant van Marells lichaam. Door meer schaduwen en zwarte tinten toe te voegen met Lightroom heb ik dit effect gekregen.

Met een aanpassingspenseel heb ik ervoor gezorgd dat donkere delen ook echt helemaal donker waren. De softbox was nog zichtbaar in de originele foto en heb ik ook weggepoetst met behulp van het aanpassingspenseel. Met behulp van de 'vlekken verwijderen'-tool heb ik enkele oneffenheden in de huid weggepoetst.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

20 reacties

 1. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op dinsdag 2 december 2014 om 00:28

  Het lijkt wel een goocheltruc: als je eenmaal weet hoe het werkt lijkt het zo simpel... tot je het zelf probeert vrolijk

  Maar een mooi beeld. Een foto wordt interessanter als je schaduw toevoegt, en en blijft een hoop te raden over.

 2. Margo
  Profiel Margo schreef op dinsdag 2 december 2014 om 11:40

  Ik vind het een beetje gemakkelijk scoren met een naaktmodel. Ik zou liever een ander voorbeeld willen zien van low-key.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 2 december 2014 om 11:42

  @Margo; ze is niet naakt maar heeft lingerie aan. Dit is nu toevallig een foto die ik zelf erg geslaagd vond en waar ik een mooi fotorecept van kon maken. Wellicht in de toekomst nog eens een andere low-key foto als fotorecept.

 4. geerjanssen
  Profiel  geerjanssen schreef op dinsdag 2 december 2014 om 12:45

  Goed stukje, de site is beter mijn complimenten.
  Ik ben van mening dat alle lezers een goede en mooie foto kunnen maken in de studio die voorzien is van genoeg lampen enz.. en een camera aangesloten op een grote monitor, dan maar proberen en schuiven...klaar

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Fotorecepten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.391 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord