Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Fotorecept: low-key bodyscape

maandag 1 december 2014, 23:09 door | 24.634x gelezen | 20 reacties

Bij low-key fotografie zorg je er als fotograaf voor dat donkere of zwarte tinten dominant zijn in een foto. De aandacht gaat in zo'n foto vanzelfsprekend juist heel erg naar de paar lichtere delen die er juist nog wel zijn. Laatst fotografeerde ik in een studio een low-key bodyscape. In dit fotorecept zie je hoe.

Marell low-key


f/11, 1/125 sec, 100 ISO @ 150mm

Hierboven zie je het eindresultaat. Door de vele zwarte delen in de foto gaat je aandacht echt naar de lijnen en vormen die je nog wel ziet. Het grappige bij zo'n foto is ook dat je hersenen veel van wat er ontbreekt aanvult.

Eigenlijk is de opstelling van deze foto verrassend simpel. Een zwarte achtergrondrol en één studiolicht voorzien van een stripped softbox. Dat is eigenlijk het enige dat je voor een dergelijke foto nodig hebt. De studiolamp plaatste ik rechts van model Marell op circa een meter afstand. Hieronder zie je de opstelling zoals ik die gebruikt heb.

Marell studio setup low key

Overigens stond ik met de camera een stuk verder van het model af dan in bovenstaande afbeelding te zien is. Dat kwam vooral omdat ik een 150mm objectief gebruikt op een Pentax 645Z body. De striped softbox zorgt ervoor dat van boven tot onder vrijwel hetzelfde licht op Marell valt.

Om de pose te vinden die het beste werkte heb ik Marell eerst een rondje om haar as laten draaien. Zo kon ik meerdere foto's maken en bepalen welke kant het interessantste beeld opleverden. Vervolgens heb ik haar nog in enkele verschillende poses gefotografeerd zodat ik later de beste kon selecteren.

Nabewerking


De foto heb ik, zoals je kunt zien, omgezet in zwart-wit. Kleur voegde hierbij weinig toe en leidt alleen maar af. Ook was er in de daadwerkelijke foto nog meer te zien van de andere kant van Marells lichaam. Door meer schaduwen en zwarte tinten toe te voegen met Lightroom heb ik dit effect gekregen.

Met een aanpassingspenseel heb ik ervoor gezorgd dat donkere delen ook echt helemaal donker waren. De softbox was nog zichtbaar in de originele foto en heb ik ook weggepoetst met behulp van het aanpassingspenseel. Met behulp van de 'vlekken verwijderen'-tool heb ik enkele oneffenheden in de huid weggepoetst.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

20 reacties

 1. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op dinsdag 2 december 2014 om 00:28  | reageer

  Het lijkt wel een goocheltruc: als je eenmaal weet hoe het werkt lijkt het zo simpel... tot je het zelf probeert vrolijk

  Maar een mooi beeld. Een foto wordt interessanter als je schaduw toevoegt, en en blijft een hoop te raden over.

 2. Margo
  Profiel Margo schreef op dinsdag 2 december 2014 om 11:40  | reageer

  Ik vind het een beetje gemakkelijk scoren met een naaktmodel. Ik zou liever een ander voorbeeld willen zien van low-key.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 2 december 2014 om 11:42  | reageer

  @Margo; ze is niet naakt maar heeft lingerie aan. Dit is nu toevallig een foto die ik zelf erg geslaagd vond en waar ik een mooi fotorecept van kon maken. Wellicht in de toekomst nog eens een andere low-key foto als fotorecept.

 4. geerjanssen
  Profiel  geerjanssen schreef op dinsdag 2 december 2014 om 12:45  | reageer

  Goed stukje, de site is beter mijn complimenten.
  Ik ben van mening dat alle lezers een goede en mooie foto kunnen maken in de studio die voorzien is van genoeg lampen enz.. en een camera aangesloten op een grote monitor, dan maar proberen en schuiven...klaar

 5. Phyllis
  Phyllis schreef op dinsdag 2 december 2014 om 14:37  | reageer

  Mooie low-key , je site is overzichtelijker en beter
  Ik ga dit zeker ook eens proberen .


 6. Piet van Kroonenburg
  Profiel  Piet van Kroonenburg schreef op dinsdag 2 december 2014 om 14:56  | reageer

  Low-key en zwart-wit is voor mij onlosmakelijk verbonden, los van de onderwerpkeuze.
  Kleur had hier geen enkele toegevoegde waarde gegeven eerder het tegendeel. En..., hoeveel kleur zat in deze foto: blond, huidtinten en een stemmig kleurtje voor de lingerie. Meer zal dat niet geweest kunnen zijn.
  Misschien het onderwerp uit het midden plaatsen had naar mijn mening de foto nog mooier gemaakt.

 7. Foto Beverloo
  Foto Beverloo schreef op dinsdag 2 december 2014 om 15:09  | reageer

  Ik vind het prachtig..Ik heb onlangs nog een leuke shoot met low key gedaan. maar werkte met snoot en kreeg het probleem met lichtval dat niet overal even sterk is. Had ik toch een striped softbox liggen maar de ringen waren niet passend op mijn lampen... ik bestel de ring gauw bij.

 8. Wim Eckhardt
  Wim Eckhardt schreef op dinsdag 2 december 2014 om 15:09  | reageer

  Wim
  Mooie low-key,alleen jammer dat het zwarte bandje van haar lingerie te zien is,mijn inziens is dat het enigzins storend werkt.

 9. apareto
  Profiel apareto schreef op dinsdag 2 december 2014 om 16:19  | reageer

  Prachtige low-key. Het zwarte bandje geeft juist dat extra beetje cachet wat de afbeelding nog interessanter maakt. Zo zie je maar: smaken verschillen.

 10. gast schreef op dinsdag 2 december 2014 om 16:55  | reageer

  mooie sfeer, heel mooi resultaat

 11. Helena
  Profiel Helena schreef op dinsdag 2 december 2014 om 17:35  | reageer

  Heel mooi. Zelf vind ik het een klein beetje jammer van de string. Zou zoiets graag eens vergelijken met een beeld zonder string of met een witte string met kant eraan. Maar het blijft een hele mooie foto. Petje af voor de fotograaf!

 12. Valcke Dirk
  Valcke Dirk schreef op dinsdag 2 december 2014 om 18:29  | reageer

  interessant item, vooral de kwestie hoe je dit realiseert en uiteraard ook een mooi resultaat !

 13. hugodome
  Profiel  hugodome schreef op dinsdag 2 december 2014 om 20:41  | reageer

  Mooie site en een hele mooie foto van een mooi model, hoe iedereen dit neerzet doet er niet toe, denk out of the box, het gaat erom dat je snapt hoe je een low-key foto maakt en hoe studio belichting ervoor kan zorgen dat het ook een low-key foto is.

 14. anneke
  anneke schreef op dinsdag 2 december 2014 om 21:29  | reageer

  heel mooi resultaat! Ik hou er vaak niet van als er te veel schaduw is, delen wegvallen, net als voeten maar bij deze plaat stoort het me niet.

 15. Patricia
  Patricia schreef op dinsdag 2 december 2014 om 22:16  | reageer

  Prachtig!
  Ik leer veel van jouw/jullie website met artikelen en lees ze met veel plezier. Voor een ambitieuze amateurfotograaf zeer welkom. vrolijk Super!

 16. martinphili
  Profiel martinphili schreef op dinsdag 2 december 2014 om 22:24  | reageer

  Goed omschreven.
  Je kunt met deze opstelling heerlijk stoeien met de sterkte en de plaatsing van je lichten, evenals met je lichtvormers. Ook uitbreiding naar twee of zelfs meer lichten is mogelijk. Dan wordt het nóg interessanter vrolijk Zelf had ik nogal eens het probleem dat m'n tweede flitser niet aangestuurd werd omdat de fotocel niet voldoende licht ving. De belichting is immers behoorlijk "gericht"
  Ook qua beeld is er veel te bedenken, vooral als je wat meer abstract gaat. Google bijvoorbeeld maar eens op bodyscape photography tips (NSFW)

 17. Leo van der Nat
  Leo van der Nat schreef op woensdag 3 december 2014 om 19:06  | reageer

  Erg mooi resultaat. Bedankt voor de uitleg.

 18. Marcel van Bree
  Marcel van Bree schreef op donderdag 4 december 2014 om 16:39  | reageer

  Jaren geleden gingen er stemmen op om op een foto WYSIWIS (What you see is what I saw) te laten plaatsen wanneer ze enkel bewerkt werd zoals toegestaan door oa Wold Press Photo. Ik was voorstander omdat ik me dikwijls afvraag : is de fotograaf nu zo goed of kent hij zijn software zo door en door dat hij van iedere foto wel een juweeltje (zoals hier) kan maken? Eigenlijk is m'n vraag dus, plaats ook eens de onbewerkte foto, misschien kan ik dan ook leven met mijn creaties zonder photoshop knipoog

 19. Jan Brons
  Jan Brons schreef op zaterdag 6 december 2014 om 18:34  | reageer

  Elja, ik volg je site al vanaf het begin. De nieuwe opzet van de site is geweldig! Zelf fotografeer ik al jaren, maar leert er steeds weer wat leuks bij. Zo ook deze low key foto. Nu had ik vorig jaar van een neef twee studio flitsers en een softbox gekregen,want hij deed er niks mee. Nu lukt het inderdaad (nog ) niet om dit effect te krijgen. Heb geprobeert een zelfportret te maken. Met mn NikonD300 met een 18-200 lens.Waarvan het Diafragma 1:3,5-5.6 G ED misschien niet lichtsterk genoeg is. Wat ik wil zeggen,..het is niet makkelijk

 20. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 6 december 2014 om 23:38  | reageer

  @marcel; Speciaal voor jou heb ik het origineel en de bewerking die ik gedaan heb in een videootje opgenomen. vrolijk

  @Jan; Bedankt voor je compliment over de site. vrolijk
  Wat betreft je objectief, die is prima voor dit soort foto's in de studio. Zoals je kunt zien is deze foto op f/11 genomen, je hebt dus helemaal geen lichtsterk objectief nodig hiervoor.

  Heb je het geprobeerd met een opstelling zoals ik hier in het artikel uit gelegd heb?

  @Helena; zonder string had ik niet afgesproken met het model, dus zo ver wilde ik deze shoot maar niet gaan. Wellicht een volgende keer. knipoog

  @Piet; Ja, uit het midden plaatsen maakt de foto wellicht nog net wat interessanter ja.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Fotorecepten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord