Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Elja Trum

Fotorecept: Low-key studioportret

donderdag 11 februari 2016, 17:17 door | 9.198x gelezen | 5 reacties

Fotografie is een spel van licht en schaduwen, zonder schaduw ziet een foto er vaak maar wat vlak uit. Bij een low-key foto kun je perfect spelen met licht en schaduw en zeker in een studio kun je precies bepalen waar jij wilt dat zowel het licht als de schaduw valt.

Yvet

1/160s, f/11, ISO 100 @ 160mm

Low-key


Low-key is een term die aangeeft dat er in een foto (veel) meer donkere tinten te vinden zijn dan lichte tinten. Het betekent niet dat er geen lichte tinten in mogen zitten. De meest eenvoudige vorm van low-key belichting is een foto waarbij je slechts n lichtbron gebruikt, vaak van opzij.

In deze foto van Yvet heb ik drie lichten gebruikt, maar de twee toegevoegde flitsers zijn alleen ingezet om accenten in de belichting aan te brengen.

Het hoofdlicht staat rechts naast het model. Dit is een flitser in een octabox en hij staat dicht op het onderwerp zodat het licht mooi zacht over haar gezicht valt.

En accentlicht is een flitser die links achter het model staat. Ik heb hier een striplicht gebruikt die zorgt voor het rimlicht. Dit is de lichtstreep die je aan de linkerkant van het beeld terug ziet op haar schouder, hand, nek, gezicht en haren.

Yvet lighting setup


Het tweede accentlicht is de flitser die op de zwarte achtergrond gericht staat. Hij staat achter het model op de grond en is voorzien van een snoot. Hierdoor werpt deze flitser maar een kleine cirkel op de achtergrond.

Deze flitser staat zachter ingesteld zodat de lichtcirkel echt een subtiel accentje is in de foto die er voor zorgt dat het net wat spannender wordt dan een volledig zwarte achtergrond.

Nabewerking


De foto heb ik nabewerkt in Lightroom. Hier heb ik oneffenheden op de huid van het model weggehaald en de huid wat zachter gemaakt. Ook heb ik het licht dat aan de rechterkant op haar arm en hand viel iets gedimd met een verloopfilter. Hierdoor trekt deze minder aandacht in de foto dan in het origineel.

Waar ik de huid zachter gemaakt had heb ik juist wat extra helderheid (clarity) toegevoegd aan Yvet haar ogen en aan de ketting om haar nek.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

 1. gast schreef op donderdag 11 februari 2016 om 23:49

  De meeste zogenaamde low-key foto's die ik tegenkom, zijn in mijn ogen geen echte low-key foto's.

  Bij een echte low-key, vind ik persoonlijk dat de achtergrond pik zwart moet zijn en dat de juiste gedeelten van het gezicht goed belicht/helder moeten zijn, want naar de helderste delen trekt direct de aandacht van de kijker.

  Ook zie ik vaak, dat haren of andere lichaamsdelen totaal opgaan in de achtergrond, zonder dat er nog een contour te zien is. Ik vind dat persoonlijk niet goed. De donkere kant mag van mij gerust bijna dichtlopen, maar moet nog wel enige vorm van detail cq contour hebben.

  Zelf, werk ik vaak dan met een softbox van 50x50cm met grid, donkere deel van het gezicht helder ik desnoods op met een wit reflectiescherm en ik laat van achteren een contour- cq haarlicht komen om de contouren te benadrukken.

  Zelfs in niet studio omstandigheden, vol in daglicht, kun je hele mooie low-key portretten maken. Een kwestie van het daglicht totaal weg filteren...

 2. Lodewijk
  Lodewijk schreef op dinsdag 16 februari 2016 om 18:50

  Ik vind dit een heel leerrijk onderwerp. Maar graag had ik de originele foto gezien. Zodoende dat ik kan zien hoe je de nodige correcties hebt aangebracht in Lightroom om tot deze mooie foto te komen.

 3. rien
  rien schreef op dinsdag 16 februari 2016 om 19:39

  Sorry Elja maar dit is geen low-key opname. Een low-key is een opname van een (overwegend) donker onderwerp (paar highlights mag wel) zodanig verlicht dat er sterke schaduwwerking is (dus met 1 lamp) dan nog een donkere achtergrond. Hierdoor ziet het histogram er BIJ JUISTE BELICHTING ook meteen uit als een highkey. Jouw (echt wel mooie model) is overal prima verlicht, daar bij een donkere achtergrond. Maak uitsnede van je model zonder achtergrond, klik de levels aan in Ps en je ziet een normaal histogram. Zoek het op in een goed boek want op internet staan merendeels verkeerde voorbeelden van low-key (en nog veel meer foute high-keys) Volgens mij heb je die boeken zelf nog wel in de kast staan want ik denk dat wij generatiegenoten zijn.
  Welgemeend chapeau voor de foto ansich: mooie verlichting en sieraad komt goed uit.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 17 februari 2016 om 00:06

  @Lodewijk; Hier kun je de onbewerkte versie bekijken. Ik heb er niet echt heel veel aan bewerkt.

  @Rien; Mijn definitie van een low-key is wat algemener; dat er beduidend meer donkere delen in een foto moeten zitten dan lichte.

  Maar ik vind jouw beredenering ook mooi en wellicht heb je gewoon gelijk. vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Fotorecepten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.658 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord