Elja Trum

Fotorecept: Interieurdetailfoto van een auto

woensdag 10 juli 2013, 22:56 door | 9.839x gelezen | 10 reacties

Sinds deze week heb ik een nieuwe auto. Reden genoeg dus om me weer eens bezig te houden met autofotografie. In plaats van op de buitenkant heb ik me vooralsnog voornamelijk op de binnenkant geconcentreerd. Hoe maak je nu een interieurfoto die het bekijken waard is?

Nu heeft mijn nieuwe auto een zwart lederen interieur voorzien van witte stiksels. Best fotogeniek, maar je moet het wel interessant maken. Ik besloot details daarvan uit te lichten in een aantal foto's. Onderstaande foto is het resultaat van een half uurtje fotograferen, gewoon op het parkeerterrein achter mijn huis.

Vw jetta bekerhouder
1/125 sec, f/16, ISO 100 @ 50mm

Strobist style


Omdat je in een auto niet al te veel ruimte hebt en je standaard ook niet in de buurt van een stopcontact bent, heb ik gekozen om 'Strobist style' aan de slag te gaan. Ik heb dus een losse opzetflitser gebruikt die ik draadloos met mijn camera had verbonden. Deze flitser heb ik handmatig ingesteld (op 1/4 van het maximale vermogen).

Op de flitser heb ik een compacte softbox gezet, de LumiQuest Softbox. Hierdoor kon ik het licht iets zachter maken. Door het maken van wat testfoto's en controle van het histogram heb ik de juiste belichting gezocht.

Voor mijn camera instellingen heb ik bewust gekozen voor een diafragma van f/16. Bij een klein diafragma flits je niet alleen het omgevingslicht weg, maar valt het licht ook relatief snel af. Dit betekend dat het gebied waar je de flitser op richt goed belicht is, maar dat het verder van het middelpunt af snel donkerder wordt. Hierdoor kun je echt een detail uitlichten terwijl de rest van de omgeving in je foto weg valt.

In deze foto heb ik de flitser links van mijn camera vlak naast mijn objectief gehouden. Door het licht van onder een hoek op je onderwerp te laten vallen krijg je een veel natuurlijker resultaat dan wanneer je recht van voren flitst. Het licht wordt recht van voren veel platter.

Nabewerking


In de nabewerking heb ik nog wel aardig wat aan de foto aangepast om deze te verbeteren. Ik heb gebruik gemaakt van Lightroom 5. Binnen dit programma heb ik stofjes verwijderd, het contrast en de helderheid verhoogt en de zwarte tinten iets terug geschroefd.

Omdat er vrijwel geen kleur in de foto zat heb ik er voor gekozen deze om te zetten naar zwart-wit. Zo weet je zeker dat er geen kleurzweem meer in je beeld kan zitten. Ook heb ik een beperkte vignettering toegevoegd om de lichtafval aan de randen nog wat extra kracht bij te zetten.

Apparatuur


Ik heb gebruik gemaakt van mijn Canon 5D mark III voorzien van een Canon 24-70mm f/2.8 L II objectief. Voor het licht heb ik de Canon 600EX-RT Speedlite gebruikt die ik ontstak via een ST-E3-RT transmitter. Op de flitser zat een compacte LumiQuest Softbox.

De flitser heb ik in de handmatige modus gebruikt. Je hoeft hiervoor uiteraard niet per se de prijzig Canon 600EX-RT te hebben; elke flitser die je draadloos kunt aansturen is prima te gebruiken. Bijvoorbeeld een Lumopro flitser en een setje Cactus V5 ontstekers.

Jouw fotorecept op Photofacts?


Lijkt het je leuk om ook jouw favoriete foto met fotorecept op Photofacts te plaatsen? Stuur me dan een e-mail met je foto, de apparatuur die je gebruikt hebt en het verhaal dat er bij hoort. Ik ben benieuwd!


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

10 reacties

 1. marijke
  marijke schreef op donderdag 11 juli 2013 om 08:19

  Leuk fototecept, iets wat ik niet zo vaak doe. Een dingetje: 1/16 is toch een klein diafragma, niet een groot, of heb il de tekst verkeerd begrepen?
  Groeten.

 2. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 11 juli 2013 om 08:48

  @Marijke: Dat zegt Elja toch ook? Hij kiest een klein diafragma (f/16), omdat bij een groot diafragma (f/4) er snel lichtafval optreedt.

  Leuk recept Elja. Ik durf het niet na te doen bij mijn oude, stoffige Baleno knipoog

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 11 juli 2013 om 09:27

  @Marijke; nee, je hebt gelijk. Ik had het hier verkeerd opgeschreven. Ik heb het gecorrigeerd. Bij een klein diafragma (hoger diafragmagetal, zoals f/16) valt het licht sneller af dan bij een groot diafragma (zoals f/4.0)

 4. marijke
  marijke schreef op donderdag 11 juli 2013 om 10:25

  @Erik:zie opmerking van Elja
  @ Elja: dank voor je opmerking, leerzame tip van die lichtafval.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Fotorecepten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.319 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord