Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Sierk Buwalda

Het ontstaan van de foto 'Knallende oliebollen!'

zondag 24 mei 2015, 15:03 door | 6.798x gelezen | 3 reacties

Pats! Daar ging het bord op de grond. Het was al de zoveelste van de avond. Toen er een heel mooi duur bord op de grond viel tijdens een druk diner kwamen we op het idee om met de scherven van het bord een foto te maken.

Oliebollen


Ik ben sous-chef in een sterrenrestaurant, dat is kort gezegd, iemand die alles regelt waar de chef niet aan toekomt. Een van die dingen is, in mijn geval, het maken van kookboeken en nieuwsbrieven. Hier word je als kok natuurlijk niet voor opgeleid, maar rol je vanzelf een beetje in als je het leuk vindt om foto's te maken.

Kookboek


Er komt een idee om een kookboek te maken, er wordt een fotograaf ingehuurd, (in ons geval ook gelijk de uitgever) daarbij een schrijver en op papier is het boek al bijna klaar! Nou ho maar! Daar kun je je dus vreselijk in vergissen.

Naast het bedenken van tientallen recepten en het uitwerken ervan, moeten die gerechten ook op een originele manier worden gepresenteerd voor de foto. Ik kwam erachter dat er een band moet ontstaan tussen de kok en de fotograaf. Inmiddels zijn we bezig met ons derde kookboek met dezelfde fotograaf
en zijn we goed op elkaar ingewerkt.

Bij het maken van het eerste kookboek moesten we nog erg aan elkaar wennen. We maakten van elk gerecht bijna identieke plaatjes om een geheel te houden in het boek. Dat is natuurlijk ook wel een belangrijk ding in een kookboek, dat de fotografie in ťťn lijn ligt, maar voor ons als koks werd dat wel gezien als beperking.

De fotograaf waar we mee werkten was toen ook nog niet veel bezig met foodfotografie, hij werkte voor autobladen en maakte stillevens van producten. Een gerecht is klaarblijkelijk toch weer een ander verhaal.

Gelukkig was het eerste boekje dat we maakten meer een try-out voor het eerste echte boek maar niets om voor te schamen.

In de kookboekenwereld zag je dat de fotografie een enorme sprong maakte. De gerechten werden op verschillende manieren met verschillende technieken op de foto gezet en in spectaculaire 'special editions' uitgeven.

RŲntgenfoto's, 3D, of met licht van onder. Naast dat het lekkere gerechten zijn is het in deze tijd ook enorm van belang hoe zoiets op de foto gaat. Met deze verandering moesten we onze fotograaf dan ook uitdagen om op een vernieuwende manier te werk te gaan.

In het tweede kookboek 'Elementen' genaamd, zijn we voor de foto's ook meer gaan kijken naar de ingrediŽnten van het gerecht en de sfeer die daarbij paste. Dat heeft mooie resultaten opgeleverd en heeft het boek ook zeker tot een succes gemaakt.

Door zo intensief bezig te zijn met het fotograferen van gerechten is de interesse voor het fotograferen naar mij overgeslagen en gebruik ik de kennis die ik met de foto-shoots heb opgedaan voor onze website en nieuwsbrief. Ik heb ergens in het hotel, een klein hokje omgebouwd tot studio en maak daar de foto's van de gerechten.

Knallende oliebollen


De foto die het leukst te maken was de 'knallende oliebollen'. Voor de nieuwsbrief in december heb ik een foto gemaakt van oliebollen van pompoen met saus van pompoen en sinaasappel.

Toen er een heel mooi duur bord op de grond viel tijdens een druk diner kwamen we op het idee om met de scherven van het bord een foto te maken. We hebben de scherven, oliebollen en kleine stukjes pompoen op spiesjes en aan visdraadjes bevestigt om als laatst de saus erover te splachen.

Oliebollen - Behind the ScenesDe constructie werd uiterarad weggeshopt om de foto te krijgen die je aan het begin van dit artikel ziet. De oliebollen vliegen door de lucht als of het bord valt.

Het blijft natuurlijk hobby voor mij, maar vond deze foto goed genoeg om te delen in de nieuwsbrief en op de website. Het maken van gerechtenfoto's in combinatie met een thema of sfeer is voor mij een goede manier geworden om gerechten foto's op een vernieuwende manier te maken.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Sierk Buwalda

Over de auteur

Sierk Buwalda, hobbyfotograaf en dan meer gericht op food. 34 jaar oud, getrouwd en een tweeling jongens van vier jaar. Sous chef in een sterrenrestaurant in Heelsum.

3 reacties

 1. Paul Bakker
  Paul Bakker schreef op zondag 24 mei 2015 om 18:52  | reageer

  Leuk artikel. Zijn de fotorecepten boeken ergens te koop?
  Ik ben zelf ook druk bezig met Foodfotografie.

 2. Sierkbuwalda
  Profiel Sierkbuwalda schreef op zondag 24 mei 2015 om 20:29  | reageer

  http://www.krommedissel.nl/nieuws/recept-pompoen-oliebollen/244/

  Dit is de link naar het recept, het kookboek elementen kun je kopen bij www.visbooks.nl

  Bedankt voor je reactie😉

 3. willy duvel
  willy duvel schreef op dinsdag 26 mei 2015 om 19:38  | reageer

  Heel mooi in beeld gebracht !! Grts

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Fotorecepten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord