Elja Trum

Portret op een donkere achtergrond

donderdag 7 januari 2016, 17:17 door | 7.125x gelezen | 6 reacties

De laatste tijd zie ik steeds vaker portretten voorbij komen op een donkere achtergrond. Begrijpelijk, want het ziet er best gelikt uit. Reden genoeg om het zelf ook eens te proberen. In dit artikel lees je hoe ik dit portret gemaakt heb.

Michael


Voor deze foto heb ik gebruik gemaakt van een zwarte papieren achtergrond rol. In principe kun je ook een witte achtergrond nog zwart krijgen als het verschil in licht op de achtergrond maar groot genoeg is met het licht op je model. Een zwarte achtergrond als uitgangspunt is natuurlijk wel makkelijker.

Omdat ik geen volledig zwarte achtergrond wilde, maar eentje met een subtiel verloop erin, heb ik een flitser op de achtergrond gericht. Deze flitser stond direct achter het model en gericht op de achtergrond. Deze flitser stond op een laag vermogen ingesteld.

Michael zelf heb ik uitgelicht met een strip softbox. Dat hoeft ook niet perse een strip te zijn, maar deze had ik toevallig al gereed staan en zorgt wel voor mooi gericht licht. Om te voorkomen dat de linkerzijde helemaal dicht zou lopen heb ik aan de linkerkant een reflectiescherm gebruikt.

Lighting setup mike on black

Nabewerking


De foto heb ik minimaal nabewerkt. Ik heb wat oneffenheden van de huid weggepoetst en ik heb de rechterkant van Michael's blouse iets donkerder gemaakt. Deze trok in mijn ogen wat teveel aandacht doordat het licht van de strip hier van dichtbij op viel.

Door de blouse aan die zijde wat donkerde te maken trekt hij niet de aandacht in het portret en gaat je oog naar het gezicht.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

6 reacties

 1. Frans
  Frans schreef op donderdag 7 januari 2016 om 18:45

  Misschien wat uitleggen ivm lichtmeting...
  Doordat je het licht meet kan je ook gelijk goed bepalen of het zwart wordt of juist meer naar grijs of zelfs naar wit.
  Oftewel, wil je de achtergrond zwart hebben, 2 stops onderbelichten. Wil je de achtergrond wit hebben 2 stops overbelichten (tov je lichtmeting van je model dus)
  -Even de hele korte uitleg gegeven dus knipoog -

 2. Sonja
  Sonja schreef op donderdag 7 januari 2016 om 21:24

  Ik vind het niet per se een flatterende belichting. Misschien komt dat door de strip. Ik krijg er een 'pashokjesgevoel' bij (verticaal opgestelde tl-balk)... Doe mij maar een klassiekere belichting (schaduw van puntje van neus raakt mondhoek).

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 8 januari 2016 om 09:14

  @Frans; bedankt, mooie toevoeging. vrolijk

  @Sonja; ik vind het juist wel leuk om van dat neuspuntje af te wijken. Maar uiteraard kun je ook zo'n opstelling gebruiken. Het ging me in dit voorbeeld voornamelijk om de donkere achtergrond met verloop achter het onderwerp.

 4. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zaterdag 9 januari 2016 om 09:40

  Een nadeel van zo'n striplight is dat het veel lastiger is om met een scherm nog iets te reflecteren. Eigenlijk is zo'n striplight daar ook niet voor gemaakt. Dat zie je hier wel terug denk ik.
  Tegelijkertijd werkt het wel weer prettig als je de achtergrond niet mee wilt belichten.
  Voor dit voorbeeld dus prima, voor een echte fotosessie zou ik het ook niet aanbevelen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Fotorecepten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.748 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.748 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.