Actie: Photoshop Elements boek + Al onze cursussen - 49,90 euro voordeel! Word nu lid!
An Vanden Abeele

Zonnedauw – Drosera fotograferen

zaterdag 16 september 2017, 13:31 door | 3.872x gelezen | 8 reacties

Zonnedauw behoort tot het geslacht der vleesetende planten. Het plantje heeft de vorm van een rozet met lang gesteelde bladeren. Let wel, lang gesteeld wil niet zeggen dat zonnedauw groot van afmeting is. Zelf heb ik er nog geen gezien die groter is dan 5 centimeter.

Zonnedauw

Iso 400, 50 mm, f/2.5, 1/500

Valkuil


Het rozet is bezet met tentakels met aan het einde ervan een druppel, die lijkt op een dauwdruppel. Niets is echter minder waar. De druppel bestaat uit een kleverige substantie die een echte valkuil wordt voor insecten die denken daar wat vocht te kunnen opnemen.

Bij warm weer worden zelfs nog meer van die kleverige druppels geproduceerd. Zodra een insect vast komt te zitten sluit het blad zich rond zijn onfortuinlijke slachtoffer.

Vervolgens scheiden de tentakels verteringssappen af en de eiwitten van het insect worden door het plantje opgenomen.

Wanneer alles verteerd is, gaat het blad weer open en zullen de restanten van het insect wegwaaien Vervolgens maakt het plantje zich klaar voor de volgende vangst. Op deze manier kan het plantje overleven op voedselarme en natte groeiplaatsen.

Zonnedauw

Iso-400, 50mm, f/2.5, 1/250

Fascinerend


Het fotograferen van dit plantje is uiterst fascinerend. Op de een of andere manier probeer ik ieder jaar opnieuw zonnedauw te fotograferen, want het is altijd anders.

Het fotograferen van het plantje is niet zo evident, alleen al vanwege het feit dat het zich zo laag bij de grond bevindt. Bovendien word je als je een onderwerp van zeer dichtbij wilt fotograferen hoe dan ook geconfronteerd met een minieme scherptediepte.

Dat is bij zonnedauw niet anders; hoe dichterbij je komt, hoe minder scherptediepte. Toch moet je proberen om iets scherp te krijgen, al was het maar een druppel. De kleinste beweging door jezelf of bijvoorbeeld door de wind kan de foto volledig doen mislukken.

Zonnedauw

Iso-200, 50mm en 1 tussenring, f/2.5, 1/125

Handmatig scherpstellen


Scherpstellen kan hierbij dus uitsluitend manueel gebeuren. Als je wilt inzoomen kun je dat het best doen in Live View Modus.

De Live View mode maakt het gemakkelijker om foto's te maken vanuit moeilijke posities: het beeld kan 5 of 10 keer worden vergroot om te helpen bij handmatig scherpstellen.

De belichting en scherptediepte zijn te controleren en aan te passen voordat de opname wordt gemaakt. De keuze van het stukje van de plant waarop je wilt scherpstellen wordt eveneens sterk beïnvloed door de mogelijkheden die er zijn om tot een mooie compositie te komen.

Het was mijn bedoeling om zo weinig mogelijk scherptediepte te hebben, dit heb ik bereikt middels de tussenringen.

Spelen met licht


De scherpstelling en de compositie zijn wel twee problemen die je moet oplossen, maar het leuke aan het fotograferen van dit plantje is dat je kan spelen met licht. Je kan de zon opzoeken die dan een mooie bokeh geeft aan je foto of bij gebrek aan natuurlijk licht kan je een lampje gebruiken.

Normaal ga je niet gemakkelijk fotograferen bij fel zonlicht maar bij dit plantje kan het een meerwaarde geven. Het maakt het plantje sprankelend.

Het is dan wel onvermijdelijk je in allerlei bochten te moeten wringen om het zonlicht op te zoeken zodat je een mooie lichtinval krijgt op de kleverige druppels.

Zonnedauw

Iso-200, 50mm en 1 tussenring, f/2.5, 1/200

LED-lampje


Als je met een LED-lampje werkt, wat ik bij de eerste, de tweede en onderstaande foto heb gedaan, moet je er zeker op letten dat het licht niet te fel is, zodat het natuurlijk overkomt.

Zonnedauw

Iso-200, 50mm en 1 tussenring, f/2.5, 1/60

Het is best lastig om deze sierlijk vleesetende plant vast te leggen. Je moet vooral letten op de scherpstelling en de compositie, maar ook rekening houden met het aanwezige licht.

Maar vooral blijf ik het nog steeds leuk vinden om dit plantje te fotograferen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
An Vanden Abeele

Over de auteur

An komt uit Deinze (Oost-Vlaanderen) en is sinds 8 jaar intensief actief bezig met fotografie. Heeft verschillende workshops gevolgd en natuur- en macrofotografie is nu haar passie en specialiteit. Ze neemt dikwijls deel aan boeiende foto-natuurreizen.

8 reacties

 1. Temmerman
  Temmerman schreef op zondag 17 september 2017 om 09:40

  Prachtige foto's en interessante en leerrijke info.

 2. Annelore Smet
  Annelore Smet schreef op zondag 17 september 2017 om 10:10

  Mooi artikel met mooie foto's Andrea! Top!!

 3. Kathleen De Temmerman
  Kathleen De Temmerman schreef op zondag 17 september 2017 om 21:41

  An heeft al verschillende keren bewezen dat ze kennis van zaken heeft, ook hier heeft ze dat weer goed voor mekaar, goede uiteenzetting en prachtige opnames!
  Proficiat An!

 4. Maas
  Maas schreef op dinsdag 19 september 2017 om 11:46

  De scherpte diepte is bij een DSLR erg klein. Neem je een bridge camera met voorzetlens dan gaat er een wereld voor je open bij het maken van close'ups, de scherptediepte is vele malen groter, minpuntje is iets mindere scherpte dan bij de spiegelreflex.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Fotorecepten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.004 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord