Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

3 tips voor betekenisvolle moederdagcadeaus

donderdag 9 mei 2019, 11:42 door | 4.811x gelezen | 0 reacties

Komende zondag, 12 mei, is het weer moederdag. Een perfect moment om je moeder of de moeder van je kinderen te vertellen hoeveel ze voor jou en je familie betekent.

Het is een algemeen erkend feit dat moeders superhelden zijn die het verdienen om elke dag van het jaar in het zonnetje te worden gezet. Daarom is het belangrijk om dingen goed te doen op de enige officiŽle feestdag die aan moeder is opgedragen.

gezinsfoto-moederdagcadeau

Gezinsfoto. Foto: Michelle Peeters

Als de moeder waar je aandacht naar uitgaat toevallig een fotograaf is (de kans daarop is best groot...), denken we dat ze meer in een fotogeschenk geÔnteresseerd zal zijn dan in een nieuwe set decoratieve wijnglazen.

Foto's kunnen helpen om de (vaak) mooie momenten met haar te koesteren en je de details te laten herinneren.

Het punt is echt, dat moeder vaak zelf achter de camera zit en daardoor dus zelf niet op de foto staat! Moederdag zou dus een ideale gelegenheid kunnen zijn om haar ook eens op de foto te krijgen en haar als middelpunt te laten schitteren.

Een foto zegt meer dan duizend woorden, dat weten we allemaal. Het is dus heel erg belangrijk om goed te bepalen welke foto je kiest om de emotionele waarde van je fotocadeau te verhogen. Een verkeerd gekozen foto kan de emoties onbedoeld juist weer de verkeerde kant opsturen.

Hieronder een een aantal ideeŽn voor foto's die je kunt maken of uit je archief kunt opdiepen om op tijd klaar te zijn voor moederdag met een betekenisvol cadeau.

De ideeŽn zijn niet beperkt tot alleen moeders van jonge kinderen. Ook moeders van volwassen kinderen, grootmoeders, tantes of andere moederfiguren zijn er ongetwijfeld verguld mee!

moederdag-fotocadeau

Foto: Michelle Peeters

1. Geposeerde portretfoto


De klassieke familiefoto waar iedereen er vrolijk en toonbaar uitziet en waarbij alles goed gecoŲrdineerd en in scŤne kan worden. Deze foto's zijn vaak van hoge kwaliteit, zeker als ze in de studio geschoten zijn. Iedereen staat er scherp en goed belicht op.

Dit soort foto's zijn vaak uit je archief te plukken (mits moeder ze zelf niet geschoten heeft en niet op de foto te zien is natuurlijk...).

Veel fotografen bieden "minisessies" aan voor dit soort gelegenheden, of je kunt je eigen minishoot of (mobiele) fotostudio hiervoor installeren.

Zorg er wel voor dat bij deze foto's moeder het centrale en schitterende middelpunt is. Dat ze niet ergens achteraf in een hoekje weggedrukt wordt. Maak ook eens wat foto's van haar alleen of alleen met haar kind(eren).

Of maak er een themafoto van waarbij haar interesses of hobby's duidelijk naar voren komen. Een leuke make-over/glamour fotoshoot is natuurlijk ook een mooi cadeau om te geven. De mogelijkheden zijn eindeloos, bedenk maar waar ze van houdt.

De foto('s) geeft je haar natuurlijk uitgeprint en ingelijst als cadeau, niet digitaal.

geposeerde-foto-moederdagcadeau

Gezinsfoto. Foto: Michelle Peeters

2. Snapshot hoe jij haar ziet


Het is natuurlijk ook leuk om haar een niet-geposeerde foto te geven. Een foto die laat zien hoe ze dingen (binnen het gezin) soepel laat verlopen, zonder dat ze er zelfs maar bij nadenkt. Houd je camera paraat zodat je zo'n moment ongemerkt kunt vereeuwigen.

Zo'n moment kan zijn wanneer ze melk door de ontbijtgranen giet, door rekeningen gaat, kinderen in bed voorleest, met huiswerk helpt, in de rij staat voor de tandarts, et cetera.

moederdag-fotocadeau

Foto: Michelle Peeters

Een verzameling van dit soort foto's in een boek of collage laat zien dat je haar echt "ziet", dat de kleine dingen die ze doet niet onopgemerkt blijven en absoluut worden gewaardeerd.

Een gedrukt fotoboek met dit soort foto's is een leuke manier voor haar om zichzelf door jouw ogen te zien, en je kan het nog zinvoller maken als het een jaarlijks project wordt waar ze elk jaar naar kan uitkijken.

3. Uit het leven gegrepen


'Een dag uit het leven van...' -fotoprojecten worden vaak gedaan door moeders die (zich bewust van hoe snel hun families groeien en veranderen) zeker willen zijn dat ze de dagelijkse rituelen vastleggen die deel uitmaken van hun leven. Maar waarom zou je niet hetzelfde doen voor haar?

Telefoongesprek kleinkind oma

Uit het leven gegrepen. Foto: Michelle Peeters

Kies een gewone dag en leg vast wat ze doet, van ontspannen met een kopje thee tot het laatste kind in bed stoppen en op de bank gaan zitten met een boek of laptop op schoot om wat werk voor het slapengaan af te maken.

Het doel van dit project is om een ​​fotojournalist te zijn die een onbewerkte weergave vastlegt van hoe het leven er op dit moment voor haar uitziet.

Een reeks van dit soort persoonlijke fotoprojecten kan een speciaal zicht bieden in de momenten en details die deel uitmaken van haar leven.

Moederdag - uit het leven gegrepen

Uit het leven gegrepen. Foto's: Karlijn Dijksterhuis

Wat nog belangrijker is, is dat moeder wordt opgenomen in je verhaal en dat je vanaf het moment dat je ermee begint, kunt terugkijken op vastgelegde herinneringen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 9 mei 2019.
De eerste publicatiedatum is maandag 7 mei 2018, 22:22.
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.036 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord