Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Druilerige regendag in de studio

donderdag 16 maart 2017, 20:40 door | 6.753x gelezen | 7 reacties

Als het weer bagger is kun je natuurlijk altijd de studio in duiken voor wat leuke foto's. Andersom kan het echter ook; ondanks mooi weer binnen er toch een druilerige dag van maken. Dat kan ook hele leuke en sfeervolle foto's opleveren.

Model Danien


Samen met model Danien ging ik afgelopen vrijdag aan de slag om een foto te maken waarbij een beetje de impressie wordt gegeven dat iemand door een raam naar buiten aan het kijken is op een druilerige dag.

Een grote heldere plexiglas plaat heb ik als raam gebruikt. Nu had ik in mijn studio al een plexiglas plaat liggen, maar als je die nog niet hebt kun je er wellicht een vinden bij de lokale bouwmarkt. Zelf heb ik mijn exemplaar een tijdje terug al een keer online besteld.

Ik weet al niet meer waar, maar even Googlen bracht me bij Kunstofplatenshop.nl, hier kun je online op maat een plexiglas plaat bestellen. Ik zou gaan voor minimaal 3 mm dikte zodat de plaat ook nog een beetje stevig is om te kunnen blijven staan.

De verzendkosten zijn niet mals, maar als je een grote plaat bestelt wil je er liever ook zelf niet mee gaan lopen slepen. Ik denk dat je aan 80 bij 80 centimeter op zich wel al genoeg hebt voor een dergelijke shoot.

Plexiglas plaat


Zelf ben ik destijds -volgens mij- voor 1,2 bij 2 meter gegaan zodat ik de plaat ook op de grond kan leggen en er een model in kan reflecteren. Nog niet gedaan overigens.

Zoals je kunt zien had ik alvast handdoeken onder de plaat gelegd. Er loopt natuurlijk het nodige water af, dus dit scheelt een hoop rotzooi.

Het water zelf heb ik met een plantenspuit op de plaat gespoten. Zo kun je het goed doseren. Ook kun je variŽren in druppelgrootte door van verderaf of van dichterbij te spuiten.

Model Danien


Het hoofdlicht in mijn foto's komt van de Elinchrom Litemotiv Softbox. Die geeft een heerlijk zacht licht en de ronde vorm zorgt voor een mooie ronde reflectie in ogen (en waterdruppels).

Ik heb de softbox vlak naast de plexiglas plaat geplaatst en in een hoek vanaf boven. Het grootste deel van het licht kwam hierbij van voren (en zo ook op de druppels) en een klein deel van achter de plaat.

Op de zwarte achtergrond heb ik een flitser voorzien van grid gericht. Zo wordt alles niet pikzwart, maar is er nog een kleine lichtverschil waardoor Daniens zwarte haar los komt van de achtergrond.

Als je licht goed staat is het vooral een kwestie van veel foto's maken. Let een beetje op waar de druppels zitten. Het is vaak net prettig als er weinig druppels op en rond het oog zitten, dan kan de kijker 'contact' maken met het onderwerp in je foto.

Danien was hier ook een prettig model bij; zij wist veel leuke poses aan te nemen. Een model met wat ervaring werkt meestal prettiger dan iemand zonder ervaring. Die moet je meer aansturen.

Inspiratie


Het idee voor de shoot kreeg ik overigens door een video van Gavin Hoey. Hij laat in deze video uitstekend zien hoe je een vergelijkbare fotosessie kunt uitvoeren.


Voor de shoot had ik daarnaast een moodboard gemaakt met behulp van Pinterest. Handig voor jezelf en om aan je model duidelijk te maken wat je van plan bent. Model Danien vond ik overigens via een Facebook groep voor modellen, visagisten en fotografen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

7 reacties

 1. Luigi
  Luigi schreef op vrijdag 17 maart 2017 om 09:21  | reageer

  Mmmm en toch blijft bij jouw foto's wel heel erg duidelijk te zien dat ze in je studio gemaakt zijn. Als je die extra stap had gedaan in photoshop zoals in de video, dan had het er een stuk realistischer uitgezien.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 17 maart 2017 om 09:41  | reageer

  @Luigi; dat kan ik natuurlijk nog doen.
  Ik ga het zeker nog proberen, maar ik was al blij met deze foto's. vrolijk

 3. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op vrijdag 17 maart 2017 om 10:57  | reageer

  Ik ben eigenlijk wel heel erg benieuwd hoe je precies die grote softbox had geplaatst zodat ook de druppels goed worden belicht.

 4. anneke
  anneke schreef op vrijdag 17 maart 2017 om 15:08  | reageer

  wat een leuk idee! Bedankt voor de inspiratie.

 5. simon
  Profiel simon schreef op zondag 19 maart 2017 om 13:38  | reageer

  Mooie fotos Elja, ik vind ze zeer geslaagd. Leuke inspiratie!

 6. Gerda NoŽl
  Gerda NoŽl schreef op dinsdag 21 maart 2017 om 16:38  | reageer

  Heb je dan voor de budgetplaat gekozen of is de andere beter ?
  groetjes Gerda

 7. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 21 maart 2017 om 16:55  | reageer

  @Gerda; dat weet ik eigenlijk niet meer (welke ik destijds gekozen heb), ik verwacht dat de budget variant prima is.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord