Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Foto-locatie: Het ss Rotterdam

zondag 4 februari 2018, 15:30 door | 7.398x gelezen | 7 reacties

Het ss Rotterdam is een voormalig schip van de Holland-Amerika Lijn. Het is een perfecte locatie om prachtige foto's te maken, met verschillende binnen- en buitenlocaties die elk een verschillende sfeer en uitstraling hebben, zoals de majestueuze Grand Ballroom of buiten op het Grand Ballroom Deck.

ss Rotterdam


Hollands trots sinds 1959


Het legendarische voormalige vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn, 228 meter lang, 28 meter breed, 61 meter hoog, rijk aan historie en vermaard om zijn cultuurhistorische waarde, het ss Rotterdam.

Met een zilveren bijl hakte Koningin Juliana de draad door waaraan een champagnefles bungelde en sprak de historische woorden: Ik geef u de naam Rotterdam en wens u behouden vaart.

De tienduizenden toeschouwers die langs beide zijden van de Nieuwe Maas stonden om het half afgebouwde schip te bewonderen, klapten en juichten. Dit bijltje is nog steeds te bewonderen in de Captains Lounge.

Op 3 september 1959 maakte het schip haar eerste reis naar New York. Ruim 40 jaar lang voer het schip over de wereldzeeën.

De oversteek van de Atlantische Oceaan naar Amerika betekende voor veel mensen een reis naar ”de nieuwe wereld”. Varen over de Atlantische Oceaan was echter niet altijd een pretje. De zee was en is ruw en het klimaat onvoorspelbaar.

ss Rotterdam vroeger en nu


Specifieke ontwerpeisen


Rederij HAL stelde daarom specifieke eisen aan het ontwerp van haar nieuwste schip. Een sierlijk gevormde romp en een scherpe, hoge boeg moesten de zeewaardigheid en snelheid nog verder verbeteren ten opzichte van haar voorgangsters.

De machine-installatie kwam op een andere plek en het schip kreeg twee moderne rookkanalen naast elkaar. Waar op andere schepen traditiegetrouw een schoorsteen stond, kwam nu een groot dekhuis. Daardoor ontstond het markante, gestroomlijnde profiel van het ss Rotterdam.

ss Rotterdam - interieur vroeger en nu


Op latere schepen werd deze indeling veelvuldig gekopieerd. De HAL trok voor het interieur bekende architecten en kunstenaars aan. De befaamde interieurontwerper Van Tienhoven werd bijvoorbeeld verantwoordelijk voor belangrijke delen van de scheepsinrichting die luxe én functioneel moesten zijn.

Hij schetste voor die tijd spannende meubels en maakte gebruik van moderne materialen als kunststof, ceramiek en aluminium.

Odyssee-Room, Bijeenkomstzaal, Ambassador-Room, Queens-Lounge en Grand Ballroom

De Odyssee-Room, Bijeenkomstzaal, Ambassador-Room, Queens-Lounge en Grand Ballroom

Het ss Rotterdam was dus het voormalig vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn (HAL). Hotel New York was het voormalig hoofdkantoor van de HAL. Beide waren onderdeel van de rijke en 140 jaar lange geschiedenis van de Holland-Amerika Lijn en bevinden zich nu op loopafstand van elkaar. Hotel New York is nu eveneens hotel en tevens restaurant.

Hotel New York Rotterdam


Reddingsactie geslaagd


De Stichting behoud stoomschip Rotterdam is in 2001 begonnen met een reddingsactie om het ss Rotterdam te behouden. En dat is gelukt! Het schip is sinds 2010 opengesteld voor publiek.

Je kunt er overnachten, dineren, kunstlezingen en presentaties geven of volgen, (bruids-)fotoreportages schieten of een rondleiding op het schip volgen.

Ruim 200 vrijwilligers, waarvan velen zelf op het schip hebben gevaren, zetten zich dagelijks is voor en op het ss Rotterdam. Bij de rondleidingen vertellen ze verhalen van 'toen' of beantwoorden vragen. Vanuit Hotel New York kun je een watertaxi nemen naar het schip.

Buitenzwembad ss Rotterdam - heden versus verleden


Sfeer van vroeger


Met één van de rondleidingen ontdek je de rijke historie, alle weetjes en bijzondere verhalen uit ruim veertig jaar roemruchte stoomvaartgeschiedenis. Er zijn dagelijkse rondleidingen en rondleidingen die maandelijks plaatsvinden.

ss Rotterdam buitenzwembad en achterdek


Vroeger werden passagiers uitbundig uitgezwaaid en feestelijk onthaald in Rotterdam en New York. Middels een audiofoon wordt beschreven wat een groot cruiseschip allemaal in huis heeft en hoe het leven aan boord er vroeger uitzag. Je kunt de hooggelegen dekken, de boeg, de brug, het stuurhuis en de achterliggende ruimten bezoeken.

Ruim veertig jaar bevoer La Grande Dame de wereldzeeën. Nu is het in de machinekamer koud en stil, maar is het nog steeds een machtig gezicht om al die imposante machines bij elkaar te zien.

ss Rotterdam- machinekamer brug


Je leert over het ingenieuze systeem van verdampers, ketels, turbines en generatoren die zorgden voor alle stoom, stroom en PK's aan boord.

Als je de complete rondleiding doet brengt die je naar het oude binnenzwembad, de sportdekken, de boeg, de brug, de bijzondere zalen en het ingenieus ontworpen trappenhuis. De sfeer van toen is goed behouden gebleven en je kunt je goed voorstellen hoe het leven aan boord vroeger was.

ss Rotterdam scheepshut vroeger en nu


Oude binnenzwembad


Het intact gebleven binnenzwembad met de kleedhokjes en vroegere massageruimtes zijn indrukwekkend om te zien.

ss Rotterdam - kleedhokjes -sauna


Op de bodem van het zwembad is een kleurig mozaïek in de vorm van een school vissen aangebracht. Wanneer het bad gevuld was met water leken de vissen daadwerkelijk te bewegen!

Sommige mensen hielden een trauma over aan het zwemmen. Onderwater hoorde je namelijk de zware dieselmotoren ronken, en deinde het schip.

ss Rotterdam - het oude binnenzwembad


Bezoek met oud-opvarende


Ik bezocht het schip met een oud-opvarende, de heer Otterspoor. Hij heeft er zo'n 30 jaar geleden in de keuken gewerkt. Het verschil in rangen en standen in die tijd werd zelfs nu nog duidelijk tijdens de rondleiding, die door een tijdgenoot werd gedaan.

Bezoek met oud-opvarende


Trouwreportage aan boord


Het ss Rotterdam is natuurlijk ook een prachtige locatie om een trouwreportage te maken. Het schip heeft vele prachtige binnen- en buitenlocaties die als decor kunnen dienen, zoals de majestueuze Grand Ballroom of buiten op het Grand Ballroom Deck.

Voorwaarde voor het maken van een trouwreportage aan boord is dat ook de huwelijksceremonie, receptie of iets dergelijks aan boord wordt georganiseerd.

ss Rotterdam exterior


Mocht dit niet binnen de mogelijkheden liggen, dan is de omgeving van het ss Rotterdam natuurlijk ook een prachtig decor voor een huwelijksreportage!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

7 reacties

 1. Beno Munneke
  Beno Munneke schreef op dinsdag 6 februari 2018 om 12:22  | reageer

  Je kunt er nog bij vertellen dat de Rotterdamse woningcorporatie Woonbron ten onrechte is verguisd omdat ze zoveel geld hebben gestoken in dit schip. Op dit moment zou herhaling van een dergelijke activiteit maatschappelijk niet meer kunnen. Maar destijds waren er fantastische plannen waarbij kansarme jongeren uit Katendrecht zouden meewerken aan dit schip. Destijds stond heel B&W van Rotterdam en alle commissarissen van Woonbron bij binnenkomst van de Rotterdam te applaudisseren op de kade! Achteraf commentaar geven is, zoals zo vaak, geen kunst!
  Dank voor je mooie beschrijving. En:
  Dank Woonbron voor dit prachtige schip!!!

 2. Arida Winands
  Arida Winands schreef op dinsdag 6 februari 2018 om 12:53  | reageer

  Het lijkt mij fantastisch om daar eens over heen te lopen met het fototoestel maar waar haal ik informatie over tijden en te kopen kaartjes en zo???

 3. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 6 februari 2018 om 13:56  | reageer

  @Arida: je kunt gewoon op de site van ss Rotterdam kijken als je een overnachting wilt boeken. Dat kan ook via de hotelspecials site (vaak leuke aanbiedingen). Het schip is voor een gedeelte vrij toegankelijk. Rondleidingen kun je ook via de site boeken maar ook ter plekke dacht ik. Je kunt er ook op de bonnefooi naartoe en lunchen, dineren, net wat je wilt! Alleen bruidsreportages mogen niet zomaar zonder dat je er andere activiteiten zoals een receptie bij organiseert.

 4. Geef Eseffe
  Geef Eseffe schreef op dinsdag 6 februari 2018 om 19:53  | reageer

  Bij de sectie over het zwembad: onder water hoorde je de zware dieselmotoren ronken.......op een SS Rotterdam, een op stoomkracht aangedreven schip. Dat maakt per definitie geen herrie zoals benoemd.
  Dus dat ronken kan hooguit door diesel hulpmotoren veroorzaakt zijn zoals pompen, generatoren en dergelijke. De motoren daarvan zijn over het algemeen niet zo groot.

 5. gast schreef op dinsdag 6 februari 2018 om 22:35  | reageer

  Een absolute aanrader. Ook de overnachting.
  Ongeveer 2 jaar geleden schitterende foto's gemaakt van de machinekamer.

 6. Rinie de Jonge
  Rinie de Jonge schreef op vrijdag 9 februari 2018 om 09:58  | reageer

  Ik wil met twee maten ook graag fotograferen en dan vooral in de machinekamer. Heb begrepen dat je met een gids er in mag. Heb je dan toch voldoende tijd om te fotograferen.

 7. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op vrijdag 9 februari 2018 om 11:38  | reageer

  @Rinie: je moet niet al teveel treuzelen, maar op zich heb je voldoende tijd om alles te fotograferen. Zorg dat je je camera van tevoren al instelt voor een binnensituatie. Het is wel schaarse verlichting daar. Weet eigenlijk niet of je een statief mee zou mogen nemen. Anders steunen tegen deurposten en op hekjes!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord