CYBER  MONDAY - 50 euro korting + gratis de Flitsbijbel! Word nu lid!
Johannes Klapwijk

Fotografietip #1: Voorbereiding

donderdag 5 november 2009, 18:11 door | 8.090x gelezen | 17 reacties

Als ik bezig ben met fotografie probeer ik altijd na te denken over aspecten waarin ik nog kan leren en vooruitgang kan boeken. Die zaken probeer ik dan zoveel mogelijk toe te passen. Dat is natuurlijk ook altijd leuk om te delen in een artikeltje. Al nadenkend kwam ik op een aantal punten, dus ik wil proberen hier een aantal blogs aan te weiden. Te beginnen met een punt die volgens mij de basis is voor een goede foto: een goede voorbereiding.

Op zich komt dit thema wel terug in eerdere blogs, maar toch wil ik hier graag even expliciet over schrijven. Volgens mij komt een goede voorbereiding hier op neer: 'weet van te voren wat je wilt en wanneer je waar moet zijn'.

Zo is voor mij het macro seizoen over en dan gaan er weer wat radertjes draaien en begin ik na te denken over wat ik precies wil. Dit jaar trokken paddenstoelen niet echt dus heb ik mij weer eens op landschappen gestort. Zo had ik al een poos een beeld in mijn hoofd van het Kootwijkerveen. Dit prachtige ven dat bij natuurfotografen vaak wel bekend is vanwege de mooie vliegden die daar staat is een prachtige locatie om een landschapje te fotograferen.

Ik had nagedacht dat ik een windstille ochtend wilde vanwege de reflectie. Ik wilde het liefst wat mist (ik ben een sfeermens), en om het plaatje interessant te maken was ook een mooie lucht vereist. Wanneer je zo duidelijk hebt wat je wilt, en je hebt een bepaald beeld in je hoofd, dan is het een kwestie van met dat beeld in je hoofd de omstandigheden in de gaten houden.

Het wisselvallige weer van de laatste weken, met af en toe zon en af en toe regen is erg interessant voor landschapsfotografie. Dus heb ik een poos flink gelet op de voorspellingen en mijn kansen uitgemeten. Op den duur lijkt dan alles redelijk gunstig te zijn. Vervolgens zet ik de wekker erg vroeg (een uur of 2 voor zonsopkomst).

Ik kijk eerst naar buiten of het er goed uitziet. Zo niet, duik ik mijn bed in. Zo ja, duik ik even snel achter de laptop om de laatste weersvoorspellingen en de satellietbeelden te bekijken. Zien de satellietbeelden er goed uit, dan stap ik in de auto.

De bovenstaande voorbereiding leverde deze foto op, genomen ongeveer 20 minuten voor zonsopkomst:

Kootwijkerveen in ochtendmist gehuld
Kootwijkerveen in vroege ochtendmist gehuld

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

17 reacties

 1. Jean du Bois
  Profiel Jean du Bois schreef op donderdag 5 november 2009 om 19:20

  Om tweemaal bij weg te dromen en met volle teugen genieten van de rust en het spektakel van Moeder NATUUR !!!

 2. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op donderdag 5 november 2009 om 19:47

  Meesterlijke foto. Lastigste van je verhaal vind ik het goed interpreteren van de weersverwachting. Zo vind ik laaghangende mist boven sloten en weilanden ook prachtig, maar welk weertype heb je daar van voor nodig?

 3. Marco Nedermeijer
  Profiel Marco Nedermeijer schreef op donderdag 5 november 2009 om 20:13

  Dit zijn eigenlijk de foto's die ik ook wel eens zou willen maken. Waar moet ik precies op letten qua weerbericht ? wat schept de ideale omstandigheden ?

 4. Niels
  Profiel  Niels schreef op donderdag 5 november 2009 om 21:17

  Johannes: erg leuk stukje. Ik ben ook altijd in voor landschappen maar op een of andere manier komt het er vaak niet van..

  Wel leuk om voor zonsopgang zulke mooie foto's te maken.
  Ik heb laatst wel het tegenonvergestelde gedaan: tegen de avond de polder in gereden en met mist en bijna donker een aantal platen geschoten.

  De mooiste (vind ik) vindt je hier.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.208 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord