Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Fotografietip #2: Dwing geluk af

zaterdag 21 november 2009, 22:02 door | 6.926x gelezen | 10 reacties

In mijn eerste fototip over voorbereiding kreeg ik de vraag hoe je nu zo precies kan weten wanneer de weersomstandigheden goed uitvallen. Het eerlijke antwoord daarop is natuurlijk: dat weet je nooit zeker tot je daadwerkelijk ter plekke bent. Onderweg naar het Kootwijkerveen kwam ik door dichte mist heen, had ik een stuk totaal heldere lucht en een gedeelte bijna alleen maar wolken. Dat het ter plekke dus goed uitviel zou je ook geluk kunnen noemen. Deze tweede tip is dan ook een logisch vervolg op mijn tip over voorbereiding. Hoe goed je voorbereiding ook is, uiteindelijk moet je nog steeds het geluk afdwingen.

Ik denk dat in de jaren dat ik gefotografeerd heb de onderstaande foto hiervan het beste resultaat is: Dit is foto van een groep kraanvogels op het ijs, genomen in de Engbertsdijksvenen.

Deze vogels zijn in Nederland flink zeldzaam en zulke grote groepen zijn helemaal een uitzondering. De combinatie met ijs is in Nederland met onze zachte winters nog weer meer bijzonder en dat je ze dan ook nog met het mooie eerste ochtendlicht kunt fotograferen betekend een kans van eens in je leven. Ik heb in mijn leven denk ik wel honderd bezoekjes gebracht aan het Engbertsdijksveen gebied, maar deze ochtend zal ik niet snel vergeten.

Kraanvogels op het ijs
Een groep kraanvogels op het ijs in de Engbertsdijksvenen.


Nou is het bovenstaande voorbeeld natuurlijk wel heel bijzonder, maar het is wel een sterk voorbeeld voor dat je uiteindelijk ook geluk moet hebben en afdwingen. Kort gezegd: hoe meer je buiten loopt, hoe vaker je op stap gaat, hoe vaker je 'gelukjes' tegenkomt. Ik ben soms tien of twintig keer op een plek op zoek geweest naar libellen terwijl je dan een keer een hele bijzondere soort tegen het lijf loopt. En soms ga je op zoek naar een leuke soort en de vierde keer lukt het om een vlinder prachtig op een mooie bloem vast te leggen, terwijl ze de andere keren veel te snel opvlogen, alleen hoog in de bomen rondvlogen of überhaupt niet te zien waren.

Dit zijn zo maar wat voorbeeldjes die allemaal laten zien dat als je echt graag bijzondere foto's maakt die net even wat mooier of bijzonderder zijn dan anderen, dat je dan het beste zo vaak mogelijk op stap moet gaan om het geluk af te dwingen. Een mooi bijkomend voordeel is dat je veel oefent en daardoor zeker ook vooruit zal gaan.

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

10 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 21 november 2009 om 22:19  | reageer

  @Hai Johannes. Dat is weer een prachtige plaat! Jouw tweede tip sluit naadloos aan bij de eerste. Goed voorbereiden en ervaring krijgen in de soorten fotografie die je wilt beoefenen. Je kunt geluk hebben (toevalstreffers van anderen zijn errug frustrerend vrolijk en lijken het tegendeel te bewijzen), maar je kunt het met door ervaring verkregen kennis ook afdwingen.

 2. tonv
  tonv schreef op zondag 22 november 2009 om 06:38  | reageer

  Schitterende sfeerfoto Johannes, maar dat is ondertussen jouw handelsmerk geworden. Jouw stuk komt feitelijk neer op de 'lange adem'. De overtreffende trap in je werk is alleen haalbaar als je bereid bent verder te gaan dan het gemiddelde en soms tot het uiterste. Het is een kwestie van geduld, gedrevenheid en passie. En alleen dan kun je een dergelijke unieke foto maken zoals deze.

 3. Dave
  Dave schreef op zondag 22 november 2009 om 12:57  | reageer

  enige wat ik eraan toe te voegen heb is: TIJD! Vanmiddag is ook weer zo'n mooi voorbeeld van heerlijk diffuus licht, fraaie hollandse luchten en dus ideaal om ook eind herfst landschappen vast te leggen, ware het niet dat het me aan de TIJD ontbreekt....enfin ervaring doe je dus op door er véé'l tijd aan te kunnen besteden knipoog

 4. tonv
  tonv schreef op zondag 22 november 2009 om 14:48  | reageer

  @ Dave:
  Een waarheid als een koe: Geduld, gedrevenheid, passie en...tijd.

 5. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 22 november 2009 om 17:26  | reageer

  Tijd, tijd en nog eens tijd, helaas ontbreekt het me aan tijd voor dit soort mooie beelden maar gelukkig hebben we daar Johannes voor en is het wederom genieten!

 6. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 22 november 2009 om 18:10  | reageer

  Dank allen voor de positieve reacties!

  En ik moet zeggen, deze zaterdag de hele dag visite vanwege een verjaardag, vandaag kwam het er ook niet van...

  Zeker nu het voor en na werktijd niet meer kan heb ik ook moeite om er tijd voor te vinden. Uit pure ellende ben ik maar vast lekker bezig met het voorbereiden van mijn komende zomervakantie en een speciaal tripje op zoek naar een zeldzame vlindersoort in de eifel.

 7. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 22 november 2009 om 21:00  | reageer

  Hei Johannes. Ook dat is realiteit. Het zijn de regels van time-management. Wat belangrijk is moet prioriteit krijgen. Soms (of vaak) is dat fotografie, in andere situaties wat anders. Maar je blijft voorbereiden en research doen. Gelukkig, want dat is les één van jou.

 8. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 22 november 2009 om 21:29  | reageer

  @Edc: ik probeer de tips die ik voor mijzelf langzaam helder krijg zowel te verwoorden als toe te passen in de hoop nog lekker door te groeien in mijn fotografie vrolijk

  En het is heerlijk dat wanneer je een paar weken minder tijd hebt terwijl het licht is dat je je dan op een avondje nog wel lekker bezig kan houden met je hobby.

 9. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 22 november 2009 om 21:39  | reageer

  Ik kijk met belangstelling uit naar jouw volgende tips voor de natuurfotograaf. Die wat mij betreft geldig zijn voor elke serieuze fotograaf. Research en voorbereiding zijn de helft van het werk.

 10. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 22 november 2009 om 21:42  | reageer

  Bedankt, ik heb er nog een paar in mijn hoofd, dus er gaan zeker nog wat artikeltjes volgen hier!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.152 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord