Michelle Peeters

Luik in 8 tips

zondag 17 december 2017, 14:41 door | 10.928x gelezen | 14 reacties

Het eens zo Lelijke Eendje van Wallonië heeft zich ontpopt tot een stad waar cultuur, mooie gebouwen en lekker eten de boventoon voeren. De stad Luik heeft een fotograaf heel wat te bieden. In dit artikel een achttal tips voor mooie fotografische plekken in Luik.

Treinstation Luik-Guillemins


In de stad van nu is er heel wat ten gunste veranderd. Vroeger zaten de meeste monumenten en eeuwenoude kerken en huizen onder een dikke laag roet en zag alles er somber en troosteloos uit.

Overal in het centrum zag je bouwputten van projecten die gestaakt waren doordat de stad failliet was geraakt. Nu bruist de stad weer van leven en is men hard bezig om het slechte imago van zich af te schudden.

Treinstation Luik-Guillemins


1. Treinstation Luik-Guillemins


Station Luik-Guillemins ofwel Liège-Guillemins, is ontworpen door de architect Santiago Calatrava en is het belangrijkste spoorwegstation van de stad Luik. Het station ligt aan het einde van verschillende spoorlijnen en is genoemd naar de wijk Guillemins, waarin het ligt.

Met zijn gewelfde overkapping van metaal en glas wordt dit station beschouwd als een architectonisch hoogstandje. Ook de brug aan het station is de moeite van het fotograferen waard, zeker bij schemering als de lampen aangaan. Adres: Place des Guillemins 2, 4000 Luik.

Treinstation Luik-Guillemins


Abstractie vraagt perfectie. Rechte lijnen moet ook echt recht zijn. Omdat de meeste breedhoeklenzen een lichte tonvorming in beelden vertonen is nabewerking in een pakket als Photoshop soms aangewezen om een mooi resultaat te verkrijgen.

Treinstation Luik-Guillemins


2. Montagne de Bueren


Beste start: de 'Buerenberg', even buiten het centrum. 374 feestelijke treden leiden naar de 'Citadelle', met het mooiste uitzicht op Luik. De trappen zijn indertijd aangelegd omdat de soldaten die op de citadel gelegerd waren dan niet door de rosse buurten naar de stad 'moesten' gaan.

Bovenaan de trap heb je inderdaad een prachtig uitzicht en er is zelfs een platformpje gebouwd waar je op kunt gaan staan voor het beste shot. Zelfs met slecht weer en weinig zicht kun je hier nog redelijke foto's schieten.

Montagne de Bueren


3. La Batte


Altijd doen op zondagochtend: bezoek La Batte, de grootste, leukste en oudste (1561) openluchtmarkt van België.

Op de Maasoever (Quai de la Batte) staan meer dan 500 kraampjes met kleding, exotische vissen, fruit, neojuwelen, olijven, Italiaanse delicatessen, vogeltjes (vaak wel in erbarmelijk kleine kooitjes...), hoedjes, grammofoonplaten van Jacques Brel, demonstraties van zwabbers en veel frietkotten en terrasjes.

La Batte


Dit is ook een schitterende plek voor straatfotografie. Aan de zuidkant van de markt is een café chantant rond het middaguur.

Straatfotografie - Foto's: Huub Keulers

Straatfotografie in Luik. Foto's: Huub Keulers

4. Place du Marché


De plek om te verbroederen met de babbelgrage Luikenaren. Pak een terrasje op de Place du Marché, omringd door barokke huizen. uit de restaurants worden Luikse specialiteiten aangedragen.

La Place du Marché


5. Olivettes


Les Olivettes, aan de Rue Pied du Pont des Arches, is het vrolijkste zangcafé van Luik. In het weekend bespringen ingedronken gasten het podium en zingen een van de chansons uit het grote boek van de pianist. Binnen en buiten wordt hartstochtelijk gedanst.

Straatfotografie - Huub Keulers

Straatfotografie in Luik. Foto's: Huub Keulers

6. Mooiste loopje


Van treinstation Luik-Guillemins, een hemel van glas en wit beton, naar het Boveriepark. Over de Maas en een zwierige loopbrug loop je in tien minuten naar het romantische eiland, dat smeekt om een picknick (in de zomer allicht...).

Mooiste loopje luik


7. Museum La Boverie en Grand Curtius


Het vorig jaar geopende Museum La Boverie is het bewijs dat Luik de grauwsluier van smoezelige industriestad heeft afgelegd. La Boverie werkt samen met het Louvre. het gebouw en de exposities (Picasso, Matisse, Monet) zijn van wereldniveau.

In het Grand Curtius museum is momenteel een expositie over religieuze rituelen en dansen in Indonesië met foto's van een aantal Magnum-fotografen, waaronder Henri Cartier-Bresson, George Rodger en Burt Glinn.

Europalia Indonésie danses dIndonesie Magnum Photos

Europalia Indonésie : Danses d'Indonésie / Magnum Photos

8. Straatfotografie


Le Carré is de uitgaanswijk van Luik. In de smalle straatjes vind je boetiekjes, juli-shops, restaurants en studentencafés. 's Avonds swingt het hier.

Straatfotografie Huub Keulers

Straatfotografie in Luik. Foto's: Huub Keulers

Straatfotografie Huub Keulers

Straatfotografie in Luik. Foto's: Huub Keulers

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

14 reacties

 1. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 19 december 2017 om 10:31

  Een bijzonder tof artikel over Luik en de fotografische mogelijkheden. Toch even een waarschuwing: het beschreven station is auteursrechterlijk beschermd. Het is dus verboden daar foto's van te maken en te publiceren of commercieel te gebruiken.
  Zelf heb ik in het verleden al eens gepoogd een shoot in en rond het station te organiseren met toestemming van de NMBS, maar ze geven geen toestemming vanwege o.a. contracten met de architect.

 2. Rob
  Rob schreef op dinsdag 19 december 2017 om 11:17

  Ik woon sinds 2016 wederom in België, dacht inderdaad aan de viezigheid van Luik, maar je geeft nu een heel ander beeld, toch weer eens gaan bezoeken dan....

 3. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 19 december 2017 om 11:18

  @Donald: dank voor de waarschuwing! Ik hoorde toevallig een gelijksoortig verhaal over de Eifeltoren. Die zou je niet mogen fotograferen als hij verlicht is. Ik ga eens op zoek naar het artikel hierover, wel belangrijk!

 4. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 19 december 2017 om 11:57

  Nachtfoto’s van de Eiffeltoren zijn illegaal en dit is waarom!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.160 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord