Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Luik in 8 tips

zondag 17 december 2017, 14:41 door | 12.536x gelezen | 14 reacties

Het eens zo Lelijke Eendje van Wallonië heeft zich ontpopt tot een stad waar cultuur, mooie gebouwen en lekker eten de boventoon voeren. De stad Luik heeft een fotograaf heel wat te bieden. In dit artikel een achttal tips voor mooie fotografische plekken in Luik.

Treinstation Luik-Guillemins


In de stad van nu is er heel wat ten gunste veranderd. Vroeger zaten de meeste monumenten en eeuwenoude kerken en huizen onder een dikke laag roet en zag alles er somber en troosteloos uit.

Overal in het centrum zag je bouwputten van projecten die gestaakt waren doordat de stad failliet was geraakt. Nu bruist de stad weer van leven en is men hard bezig om het slechte imago van zich af te schudden.

Treinstation Luik-Guillemins


1. Treinstation Luik-Guillemins


Station Luik-Guillemins ofwel Liège-Guillemins, is ontworpen door de architect Santiago Calatrava en is het belangrijkste spoorwegstation van de stad Luik. Het station ligt aan het einde van verschillende spoorlijnen en is genoemd naar de wijk Guillemins, waarin het ligt.

Met zijn gewelfde overkapping van metaal en glas wordt dit station beschouwd als een architectonisch hoogstandje. Ook de brug aan het station is de moeite van het fotograferen waard, zeker bij schemering als de lampen aangaan. Adres: Place des Guillemins 2, 4000 Luik.

Treinstation Luik-Guillemins


Abstractie vraagt perfectie. Rechte lijnen moet ook echt recht zijn. Omdat de meeste breedhoeklenzen een lichte tonvorming in beelden vertonen is nabewerking in een pakket als Photoshop soms aangewezen om een mooi resultaat te verkrijgen.

Treinstation Luik-Guillemins


2. Montagne de Bueren


Beste start: de 'Buerenberg', even buiten het centrum. 374 feestelijke treden leiden naar de 'Citadelle', met het mooiste uitzicht op Luik. De trappen zijn indertijd aangelegd omdat de soldaten die op de citadel gelegerd waren dan niet door de rosse buurten naar de stad 'moesten' gaan.

Bovenaan de trap heb je inderdaad een prachtig uitzicht en er is zelfs een platformpje gebouwd waar je op kunt gaan staan voor het beste shot. Zelfs met slecht weer en weinig zicht kun je hier nog redelijke foto's schieten.

Montagne de Bueren


3. La Batte


Altijd doen op zondagochtend: bezoek La Batte, de grootste, leukste en oudste (1561) openluchtmarkt van België.

Op de Maasoever (Quai de la Batte) staan meer dan 500 kraampjes met kleding, exotische vissen, fruit, neojuwelen, olijven, Italiaanse delicatessen, vogeltjes (vaak wel in erbarmelijk kleine kooitjes...), hoedjes, grammofoonplaten van Jacques Brel, demonstraties van zwabbers en veel frietkotten en terrasjes.

La Batte


Dit is ook een schitterende plek voor straatfotografie. Aan de zuidkant van de markt is een café chantant rond het middaguur.

Straatfotografie - Foto's: Huub Keulers

Straatfotografie in Luik. Foto's: Huub Keulers

4. Place du Marché


De plek om te verbroederen met de babbelgrage Luikenaren. Pak een terrasje op de Place du Marché, omringd door barokke huizen. uit de restaurants worden Luikse specialiteiten aangedragen.

La Place du Marché


5. Olivettes


Les Olivettes, aan de Rue Pied du Pont des Arches, is het vrolijkste zangcafé van Luik. In het weekend bespringen ingedronken gasten het podium en zingen een van de chansons uit het grote boek van de pianist. Binnen en buiten wordt hartstochtelijk gedanst.

Straatfotografie - Huub Keulers

Straatfotografie in Luik. Foto's: Huub Keulers

6. Mooiste loopje


Van treinstation Luik-Guillemins, een hemel van glas en wit beton, naar het Boveriepark. Over de Maas en een zwierige loopbrug loop je in tien minuten naar het romantische eiland, dat smeekt om een picknick (in de zomer allicht...).

Mooiste loopje luik


7. Museum La Boverie en Grand Curtius


Het vorig jaar geopende Museum La Boverie is het bewijs dat Luik de grauwsluier van smoezelige industriestad heeft afgelegd. La Boverie werkt samen met het Louvre. het gebouw en de exposities (Picasso, Matisse, Monet) zijn van wereldniveau.

In het Grand Curtius museum is momenteel een expositie over religieuze rituelen en dansen in Indonesië met foto's van een aantal Magnum-fotografen, waaronder Henri Cartier-Bresson, George Rodger en Burt Glinn.

Europalia Indonésie danses dIndonesie Magnum Photos

Europalia Indonésie : Danses d'Indonésie / Magnum Photos

8. Straatfotografie


Le Carré is de uitgaanswijk van Luik. In de smalle straatjes vind je boetiekjes, juli-shops, restaurants en studentencafés. 's Avonds swingt het hier.

Straatfotografie Huub Keulers

Straatfotografie in Luik. Foto's: Huub Keulers

Straatfotografie Huub Keulers

Straatfotografie in Luik. Foto's: Huub Keulers

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

14 reacties

 1. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 19 december 2017 om 10:31  | reageer

  Een bijzonder tof artikel over Luik en de fotografische mogelijkheden. Toch even een waarschuwing: het beschreven station is auteursrechterlijk beschermd. Het is dus verboden daar foto's van te maken en te publiceren of commercieel te gebruiken.
  Zelf heb ik in het verleden al eens gepoogd een shoot in en rond het station te organiseren met toestemming van de NMBS, maar ze geven geen toestemming vanwege o.a. contracten met de architect.

 2. Rob
  Rob schreef op dinsdag 19 december 2017 om 11:17  | reageer

  Ik woon sinds 2016 wederom in België, dacht inderdaad aan de viezigheid van Luik, maar je geeft nu een heel ander beeld, toch weer eens gaan bezoeken dan....

 3. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 19 december 2017 om 11:18  | reageer

  @Donald: dank voor de waarschuwing! Ik hoorde toevallig een gelijksoortig verhaal over de Eifeltoren. Die zou je niet mogen fotograferen als hij verlicht is. Ik ga eens op zoek naar het artikel hierover, wel belangrijk!

 4. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 19 december 2017 om 11:57  | reageer

  Nachtfoto’s van de Eiffeltoren zijn illegaal en dit is waarom!

 5. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 19 december 2017 om 12:26  | reageer

  @Michelle, dat verbod geldt bijvoorbeeld ook voor het Atomium in Brussel. Ook het herkenbaar fotograferen van mensen bij straatfotografie is in België strenger dan in Nederland. Dit heeft o.a. met de privacy regels te maken zoals die in België gelden. In dergelijke gevallen kan je het beste eerst de regelgeving raadplegen en in de artikelen die je schrijft ernaar verwijzen.

 6. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 19 december 2017 om 12:29  | reageer

  @Donald: bij het publiceren van foto's van personen zijn de regels wel veel duidelijker en doorzichtiger dan bij gebouwen. De regels zijn ook niet in alle (Europese) landen gelijk, dat maakt het extra lastig... Wel iets om aandacht aan te besteden, ik ga er denk ik eens een artikel aan wijden!

 7. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 19 december 2017 om 12:45  | reageer

  @Michelle, een artikel m.b.t. de regelgeving rond portretrecht/auteursrecht in de verschillende Europese landen juich ik toe. Mij is al duidelijk dat je toch moet oppassen. Dat verhaal rond dat panorama fotograferen is daarbij ook interessant. Ook daarover wordt in de verschillende landen verschillende regels gehanteerd. Iemand fotograferen met het Atomium op de achtergrond mag dan weer wel. Het is dus behoorlijk ingewikkeld.

 8. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 19 december 2017 om 12:51  | reageer

  @Donald: mij duizelt het al... ik ga er eens in duiken!

 9. Stef
  Profiel Stef schreef op dinsdag 19 december 2017 om 13:25  | reageer

  Is ingewikkeld met het fotograferen in het openbaar. We gaan geregeld met de fotoclub, of ook wel eens alleen naar het station St. Guillemins. Ben de eerste keer gaan vragen bij de stations service en het was geen enkel probleem om te fotograferen werd mij verzekerd. Wat je niet mocht was met het statief op het perron bezig zijn, in verband met de veiligheid van de reizigers. Maar het beleid van het station kan natuurlijk altijd veranderen.

 10. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 19 december 2017 om 13:43  | reageer

  @Stef, ik heb een paar jaren geleden contact gehad op hoger niveau met de NMBS en die afdeling verzekerde mij dat het verboden was om het station of delen ervan te fotograferen. Single of in clubverband maakte niet uit. Dat een functionaris op het station zelf het niet zo nauw neemt, is geluk hebben. Formeel mag het dus niet. Ik weet wel dat als ik er ga fotograferen, niemand mij dat zal beletten. Maar als ik met 20 fotografen afkom, zal men toch ingrijpen, vrees ik.

 11. Anton
  Anton schreef op dinsdag 19 december 2017 om 16:10  | reageer

  Goed artikel en met belangstelling gelezen Over de opmerking van Donald Willemsen het volgende.
  Het station is auteursrechterlijk beschermd maar dat wil nog niet zeggen dat je er geen foto's van mag maken. Ik ben er een paar keer geweest en daar prachtige foto's geschoten. Anders ligt het als je er commercieel mee aan de slag gaat dan heb je toestemming nodig tenzij de gemeente Luik het heeft afgekocht. Dat schijnt ook zo te zijn gebeurd met de Erasmusbrug in Rotterdam en wie heeft daar geen foto's van.

  Advies. Als je er naar toe gaat met een groep ga dan alleen of hooguit met zijn tween op pad.

 12. anToon Van Loon
  anToon Van Loon schreef op dinsdag 19 december 2017 om 16:58  | reageer

  Graag wat bijkomende info.
  Indien je niet met 2 tele's en 3 breedhoeken rondloopt in het station laten ze je gerust. Ikzelf heb een 200-tal opnamen op verschillende dagen. Zelfs een audio-visuele montage.
  Ik vermoed dat er alleen plaatsen worden getoond waar je geweest bent. Zodoende ben je een hele rits fotogenieke plaatsen vergeten te melden. Cointe, Sentier du Coteaux, Steegjes enz.
  En terloops gezegd : bij mijn opnamen van Montagne de Bueren voor een audio-visuele montage kan ik u bevestigen dat er 376 trappen zijn. Dus 2 méér.
  Wil je wat zien : mail me!
  Ik speel trouwens een thuismatch als ik op fotopad ga in Luik.

 13. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 19 december 2017 om 17:02  | reageer

  @Antoon: goeie nieuwe tips zijn altijd welkom, dank dus hiervoor! Voor mij is het geen thuismatch, ik moet anderhalf uur rijden. Ik ken dus niet alle hoekjes en steegjes. Reden genoeg om te blijven terugkomen, prachtige stad! Mocht je leuke montages of foto's willen laten zien kun je altijd een link hier naartoe in een comment vermelden. Ben benieuwd!

 14. Arie
  Arie schreef op dinsdag 19 december 2017 om 19:22  | reageer

  Beste allen,
  Alle stations in Belgie mogen niet gefotografeerd worden. Echter men kan wel een "vergunning" gratis bekomen. Google is je beste vriend. Wel ruim van te voren aanvragen. Elke district heeft een eigen dienst. Ik had voor Luik een vergunning aangevraagd, echter die kreeg ik te laat. Toen de gok genomen, en niemand maar dan ook niemand zal je iets vragen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord