Elja Trum

Morgenochtend ideaal voor sneeuwfoto's

vrijdag 3 februari 2012, 20:38 door | 6.694x gelezen | 9 reacties

Vandaag heeft het in heel het land aardig gesneeuwd. Het lijkt erop dat het morgenochtend helder en zonnig is. Een ideaal moment om met de camera de natuur in te trekken en foto's te maken van deze mooie situatie!

Vanaf een uur of acht wordt het licht en het is slim om al vroeg op pad te gaan. Met de zonsopkomst kun je de mooiste foto's maken. Kleed je wel warm aan, want het is (weer) goed koud morgenochtend. Dunnere handschoenen zijn handig voor het bedienen van je camera, door plastic handschoenen (zoals je die vind bij benzinestations) onder je handschoen te dragen zijn ook dunnere handschoenen vaak al warm genoeg.

Mogelijk is het op sommige plaatsen nog wat mistig 's ochtends, maar ook in de mist kun je vaak prachtige foto's maken. Je hebt dan immers geen last van een rommelige horizon. Daarbij is de zon die door de mist breekt ook zeker het fotograferen waard.

Driehuizerweg sneeuw

Een regenbroek en stevige schoenen helpen ook om je benen en voeten droog te houden als je door hoger gras loopt. De mooiste foto's maak je natuurlijk met sneeuw waar nog niemand doorheen gewandeld is, dus wees er vroeg bij en ga naar een rustige locatie.

Camera's hebben de neiging een groot wit vlak lichtgrijs te maken. Dus is het slim om iets (circa 1 stop) over te belichten. Fotografeer in RAW, dan is het achteraf het gemakkelijkste om de witbalans goed te zetten. Sneeuwfoto's worden vaak blauwig.

Sneeuw takken

Ik ben benieuwd naar jullie foto's.
Veel fotografie plezier!


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

9 reacties

 1. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 3 februari 2012 om 20:41

  Goede tip Elja, morgen is idd een uitgelezen kans om lekker er op uit te trekken! Ik kan eindelijk goede winterfoto's maken voor het Flevolandschap, en recreanten in de foto's zijn van harte welkom, morgen in de Lepelaarsplassen of het pampushout bij Almere vrolijk

 2. Léon
  Léon schreef op vrijdag 3 februari 2012 om 22:48

  Ik ga morgen het schaatsvertier op Strijp S op het voormalig Philips terrein in Eindhoven bekijken. Misschien dat er nog leuke plaatjes geschoten kunnen worden. Veel plezier met winterse taferelen.

 3. martinphili
  Profiel martinphili schreef op vrijdag 3 februari 2012 om 23:28

  hou op schei uit, in de loop van de volgende week zullen Facebook, Hyves en alle nationale fotofora wel weer bol staan van de sneeuwplaatjes vrolijk

 4. jan
  jan schreef op zaterdag 4 februari 2012 om 11:12

  't was verdraaid koud aan de handen, met handschoenen aan kan ik niet fotograferen, iemand een suggestie?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.322 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord