Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Liesbeth van Asselt

Portretfotografie oefenen met etalagepoppen

donderdag 10 juni 2010, 08:58 door | 13.932x gelezen | 4 reacties

Tijdens mijn fotografiecursussen richt ik me natuurlijk niet alleen op natuurfotografie. Ook bijvoorbeeld architectuurfotografie, avondfotografie en portretfotografie passeren de revue. En hoe kun je nu beter oefenen met portretfotografie dan met etalagepoppen?

Natuurlijk fotograferen we later ook 'echte mensen', maar de les waarin we etalagepoppen fotograferen, blijft voor iedereen altijd een van de favorieten! Hieronder een aantal foto's die ik zelf maakte tijdens zo'n les.

Etalagepop


Deze foto's zijn gemaakt bij bestaand licht. Het flitsen oefenen we door foto's van elkaar te maken. Etalagepoppen zijn namelijk kwetsbaar en in de magazijnen staan ze meestal dicht op elkaar gepakt. Dat laat geen ruimte over voor statieven met flitsers en parapluutjes.

Etalagepop


Binnen fotograferen bij bestaand licht betekent werken met korte sluitertijden, een zo hoog mogelijke ISO-waarde (waarbij nog net geen ruis optreedt) en een groot diafragma. Voordeel van dit grote diafragma is dat je scherptedieptegebied heel klein is, waardoor de voor- en achtergrond mooi vaag wordt. Een eenpootstatief kan helpen om met een net wat langere sluitertijd te kunnen werken. Voor een driepootstatief is geen ruimte.

Etalagepop


Er zijn meerdere magazijnen in Nederland die bereid zijn om fotografen te ontvangen. Ik mail na een fotosessie wel altijd wat foto's naar de eigenaren van deze bedrijven, zodat het hen ook wat oplevert. Deze foto's zetten ze vaak op hun website.

Etalagepop

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

4 reacties

 1. Robert
  Robert schreef op donderdag 10 juni 2010 om 09:07  | reageer

  Ik waan me bij dit soort foto's altijd in de film 'the house of wax' vrolijk
  Zo'n pop is wel perfect om thuis belichtingen te oefenen zonder dat je een model nodig hebt.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 10 juni 2010 om 11:01  | reageer

  Inderdaad een prima methode om portretfotografie onder de knie te krijgen. Foto 3 is door z'n beperkt DOF een mooi plaatje. Misschien mag 't iets helderder en de kleuren wat frisser; kwestie van nabewerking. Ik heb regelmatig etalages met modieuze etalagepoppen gefotografeerd en de weerspiegeling in het glas op een creatieve manier gebruikt. Geeft verrassende resultaten!

 3. Henk
  Henk schreef op donderdag 10 juni 2010 om 18:10  | reageer

  Heerlijk geduldig ook zo'n etalagepop! Raakt niet verveeld doordat je nog steeds niet afdrukt of 10 maal dezelfde foto maakt...
  Ik heb er enkele mooie foto's aan overgehouden, 't was een leuke en leerzame middag Liesbeth!

 4. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op donderdag 10 juni 2010 om 23:27  | reageer

  Goed idee! mijn buurman heeft een etalagepop. Die ga ik eens lenen

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.138 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord