Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Frank Doorhof

Spelen met de richting van je licht

donderdag 16 februari 2017, 20:20 door | 6.036x gelezen | 1 reactie

Een model belichten is niet zo simpel als maar eventjes wat flitsers hier en daar neerzetten. Soms komt het misschien wel zo over als mensen mij een set zien belichten. Maar vergeet niet dat ik dit al vaker gedaan heb. In mijn hoofd heb ik dan allang een idee van hoe ik het wil hebben.

Een van de meest gemaakte fouten (mijn mening hoor..) is om het model te vlak te belichten wanneer je juist het idee had om een mooie donkere atmosfeer te creëren.

Allereerst wil ik adviseren om te beginnen met een grid op je modifier (bijvoorbeeld op je softbox). Dit betekent dat je het licht echt kan sturen naar je onderwerp en dat je een soort lokaal effect kan creëren.

Daarna moet je je onderwerp dan echt gaan belichten vanuit een hoek. Op deze manier kan je meer contrast creëren. Je kunt dit natuurlijk ook bereiken door je om je onderwerp heen te bewegen.

Klinkt vreemd of gecompliceerd? Ik zal het je laten zien.
Deze foto's zijn gemaakt tijdens een recente cosplay shoot.

Cosplay saaiere belichting


Hier hebben we het model goed belicht. Maar, het is ook een beetje saai...

Er is niks mis met de foto zelf, het model is belicht vanuit een hoek, de set wordt goed weergegeven, echter, ik 'voel' deze foto gewoon niet. Dus laat ik mijn positie eens veranderen.

Cosplay andere hoek


In mijn optiek is dit veel veel beter. Het probleem is echter dat we een cosplayer fotograferen en geen model dat precies weet wat te doen voor een camera.

Begrijp me niet verkeerd; ze was geweldig maar soms is het moeilijk om te poseren voor een stilstaand beeld. Als fotograaf moet je dan even helpen. En één van de beste dingen die je dan kunt doen is het model iets te doen geven. Zorg dat ze de pose zelf ervaart.

In dit geval hebben we gebruik gemaakt van haar draken (haar eigen idee trouwens). En zoals je kunt zien ziet de foto er nu stukken beter uit.

Cosplay met draken


Mijn model heeft nu een echt het gevoel dat er wat gaande is. Ik houd van de belichting en de hoek van deze foto.

Dus de volgende keer dat je iets gaat fotograferen; BEWEEG op de set, vind dat contrast, ga niet altijd voor de 'standaard belichting', maar werk echt met de hoeken.

Succes!


Cursus Fotoshoot onder Controle


Meer goede tips over modelfotografie? Bekijk mijn cursus Fotoshoot onder Controle op Photofacts Academy. Hierin laat ik je zien hoe je succesvol fotoshoots kunt organiseren en uitvoeren.
Frank Doorhof

Over de auteur

Frank Doorhof blogt dagelijks in het Engels op zijn website en geeft wekelijks workshops model fotografie in zijn studio in Emmeloord, maar ook op locatie in binnen en buitenland. Van beginners tot gevorderde, iedereen kan bij Frank terecht. Ook voor specifieke 1 op 1 workshops, of maatwerk voor groepen.

1 reactie

  1. Marian
    Marian schreef op dinsdag 21 februari 2017 om 20:43  | reageer

    Leuk om te zien hoe ze ontspant en in haar element is bij de laatste foto. Vaak zijn het maar korte momenten en moet je alert zijn. Ik heb het een keer bij een zwangere vrouw gehad. Constant stijf op de foto. Toen ik haar iets vroeg over haar zwangerschap, legde ze haar handen op haar buik, keek heel vertederd en ontspande helemaal. Een fractie van een seconde en daarna was het weer over. Of ik vraag modellen iets aan hun kleding of haar te schikken. Vergeten ze even helemaal dat ze op de foto komen. Schieten maar.
    Mooie foto, die laatste!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord