Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Frank Doorhof

Werken met rook

donderdag 3 maart 2016, 20:02 door | 10.661x gelezen | 2 reacties

Eťn van de meest interessante workshops die ik geef is zonder twijfel 'werken met rook'. Het lijkt misschien simpel; gewoon wat rook opblazen en je bent klaar... maar in de realiteit is het bijna wetenschap.

Ik zou er letterlijk pagina's over vol kunnen schrijven (misschien doe ik dat op een dag ook wel).

In de essentie moet je je bewust zijn van het feit dat rook tegelijkertijd werkt als een diffuser en een reflector, dus van achteren verlichtende rook kan geweldig zijn en van voren verlichtende rook kan rampzalig zijn.

Zelfs als je je lichten perfect neerzet voordat je rook toevoegt, kan het zomaar gebeuren dat alles in elkaar valt wanneer je de rook toevoegt, door het feit dat de rook werkt als een diffuser. Je shot kan dan veel te licht of veel te donker worden.

Je kunt rook ook gebruiken om delen van je model op te lichten die normaal te donker uit zouden vallen. Bijvoorbeeld: je kunt twee lichtstrips achter het model plaatsen en daardoor een hele donkere voorgrond krijgen. Maar voeg wat rook toe in de voorgrond, en het licht zal reflecteren en bijvoorbeeld een jurk juist oplichten.

Rook


Makkelijk, toch? Nou ja, niet zo makkelijk in de praktijk maar in theorie wel. Nu moet je beginnen met leren hoe je de rook toevoegt.

Wanneer we met rook werken, dan werken we altijd met twee rookmachines als het kan. We voegen de rook dan in lagen toe, waarbij we patronen gebruiken die passen bij het shot.

Dit moet snel gebeuren want rook beweegt altijd. Daarom vraag ik vaak aan mijn assistenten om eerst rook in de voorgrond te blazen (in dit soort shots) en dan in de achtergrond. En dan snel naar de goede plek voor een foto toe. Op deze manier kun je interessante effecten creŽren.

Rook


Om complete controle over je rook te krijgen kun je zelfs twee muren van rook creŽren. Om het gezicht van het model nog wat meer op te lichten, heb ik gebruik gemaakt van een snoot met een grid erop.

Rook


Als je dit soort tips hulpvol vindt, kijk dan ook eens naar mijn boek Mastering the Model Shoot.


Cursus Fotoshoot onder Controle


Meer goede tips over modelfotografie? Bekijk mijn cursus Fotoshoot onder Controle op Photofacts Academy. Hierin laat ik je zien hoe je succesvol fotoshoots kunt organiseren en uitvoeren.
Frank Doorhof

Over de auteur

Frank Doorhof blogt dagelijks in het Engels op zijn website en geeft wekelijks workshops model fotografie in zijn studio in Emmeloord, maar ook op locatie in binnen en buitenland. Van beginners tot gevorderde, iedereen kan bij Frank terecht. Ook voor specifieke 1 op 1 workshops, of maatwerk voor groepen.

2 reacties

 1. hbj
  hbj schreef op vrijdag 4 maart 2016 om 07:18  | reageer

  De vakman aan 't woord. Heel leerzaam en goed geschreven.
  Niet voor niets één van de weinige Nederlandse fotografen die ook publiceert/presenteert voor Adobe en KelbyOne.

 2. gast schreef op zondag 6 maart 2016 om 22:57  | reageer

  Grappig, toevallig vorige week mijn eerste rook shoot gehad.
  Was een mooi leerzaam ervaring. En ja, rook van achteren had toch het beste effect. Het liefst had ik ook twee rookmachines willen gebruiken, maar misschien ooit in de toekomst als ik vaker hiermee willen gaan werken.

  Hier kun je mijn foto bekijken: http://metinfotografie.nl/1/_MG_1043.jpg

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord