Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ed Coenen

Zwart in het donker; port in de studio

vrijdag 27 maart 2009, 19:37 door | 8.358x gelezen | 9 reacties

Een fles met drank in beeld brengen blijft een uitdaging. Alles reflecteert en vaak net niet op de manier die je wilt hebben. Afgelopen weekend de studio maar weer eens omgebouwd om een reclamefoto te maken. Hoewel, het is niet meer dan een project voor de regenachtige dag. Er is geen opdrachtgever en er is geen bestemming voor deze foto, anders dan een beeld voor mijn eigen stock. Fotograferen om de lol van het fotograferen.

Als onderwerp heb ik een fles rode port uit het rek gehaald, een herinnering aan een vakantie in het Douro-gebied, de Portugese streek waar deze wijn vandaan komt. De zelf gegeven opdracht was om het beeld donker te houden, met een streep licht als accent op de vorm en aan de donkere kant een accent op het kenmerkende zegel van echtheid en op het reliŽf van het merk.

De setopbouw was op zichzelf niet ingewikkeld: twee opklaptafeltjes naast elkaar in het midden van de studio, een softbox rechts van de opstelling en een groot stuk zwart karton als achtergrond. Het karton nog enigszins gebogen gehouden door een paar blikken en een box met CD-roms. Tijdens het experimenteren een vel wit papier tot een smalle reflector gevouwen die net voldoende licht weerkaatste op kenmerkende elementen op de fles.


omschrijvingHet probleem was dat alles reflecteerde. Daarom de kamer zo donker mogelijk gemaakt. Ook de witte wanden en de lichte kastdeur met donkere materialen verduisterd. Donkere kleding aangetrokken en donker karton geplaatst tegen het camerastatief om de reflecties van de vloer weg te houden.

De uiteindelijke foto is die van de hals van de fles. Een volgende uitdaging is het om zo'n fles in zijn geheel in beeld te krijgen. Het lukte me nog niet de streep licht over de volle hoogte van de fles netjes te krijgen. Er blijft wat te puzzelen. Ik zag in de folder van de drankenhandel al weer andere mogelijkheden. Mooi voor als het weer een keer geen 'fotoweer' is.

omschrijving

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

9 reacties

 1. Charles
  Profiel Charles schreef op vrijdag 27 maart 2009 om 21:48  | reageer

  Ed, het begin is er en smaakt naar meer. Geduld is een schone zaak en in dit geval ook een lekkere. Maar ik begrijp dat de fles nog dicht zit voor het vervolg. Ben benieuwd.

 2. blauwgestreept
  Profiel  blauwgestreept schreef op vrijdag 27 maart 2009 om 22:46  | reageer

  Een zachte rimlight (licht van achter) zou hem in mijn ogen afmaken. De linkerkant van de hals zou dan duidelijker te onderscheiden zijn van de achtergrond, waar hij nu in overloopt.

 3. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op vrijdag 27 maart 2009 om 23:06  | reageer

  He Ed,
  Ik heb een klein jaar geleden eens een klus aangenomen voor een Whiskey handel om al zijn flessen te fotograferen. Man, wat ben ik er toen achter gekomen dat dit echt een enorme klus was. Alles glimt, ze ziet telkens terug wat je niet terug wilt zien, enz.

  Het is uiteindelijk gelukt. Ik heb hiervoor toen twee softboxen extra aangeschaft. Een van 140 x 100cm en een van 180x40cm. Dit gaf een goed resultaat.

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 28 maart 2009 om 09:27  | reageer

  Charles, Blauwgestreept en Brian. Dit fotomodel is inderdaad nog gesloten en blijft wachten op de volgende shoot. Ik ga dan zeker kijken of een zacht lichtje van achteren de linkerkant iets kan uitlichten. Op het origineel zie ik wel een dun randje, maar daarvan blijft niets van over.

 5. Remco
  Profiel  Remco schreef op zaterdag 28 maart 2009 om 09:53  | reageer

  Ik vind het mooi gelukt. De "glimmer" zit er mooi op. Ik ben wel benieuwd naar het resultaat als je het nog eens doet en dan met een rimlight zoals blauwgestreept voorstelt.

 6. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op zaterdag 28 maart 2009 om 11:24  | reageer

  Studio fotografie is een geval apart dat heb ik op de fotovakschool ook gemerkt. Al was het niet geheel mijn ding, toch heb ik er wel weer van geleerd vooral dan ook bij het fotograferen van glas...

 7. Cor Jexo
  Profiel  Cor Jexo schreef op zaterdag 28 maart 2009 om 14:46  | reageer

  zeer interessant stuk ed, ben mijzelf ook aan het verdiepen in deze tak van fotografie.
  dwz de ruimte is klaar maar de apparatuur moet nog aangeschaft worden.
  ben bv zeer benieuwd van de afstand van softbox tot onderwerp .

 8. Mattijs
  Profiel Mattijs schreef op zaterdag 28 maart 2009 om 23:17  | reageer

  Hmmm Port... Leuk project. En goed dat je de opstelling laat zien. Persoonlijk vind ik het reliëf in de fles ook een heel mooi onderwerp voor een closeup.

 9. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 29 maart 2009 om 00:07  | reageer

  @Jeroen Cox. Even terugrekenen. De set is gebouwd op twee houten klaptafeltjes van Ikea in lengterichting naast elkaar. Totale lengte dus 1 meter. Breedte 38,5 cm. Links twee blikken (18 cm breed) uit dezelfde winkel om het karton tegen te houden. Blijft over 82 cm. Fles op een centimeter of tien vanaf de blikken. Softbox op ongeveer tien centimeter vanaf de tafel en dat houdt in dat de fles op ongeveer 80-85 cm vanaf de fles staat. De softbox is voor het mooi te breed, zodat het licht voor een deel door het karton is afgeschermd. Het is niet helemaal te zien, maar de softbox is iets naar boven gericht. Dat gaf de mooiste lichtstreep op de flessehals.

  @Mattijs. Het reliëf in de fles heb ik in deze foto geen hoofdrol laten spelen. Zou ik misschien wel (maar misschien ook niet) hebben gedaan als het een betaald project zou zijn geweest. Maar het hoort in deze foto wel mee te spelen, net als het etiket met het nummer - hét herkenningsteken van dit wijnproduct.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord