Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

5.0 fotografietips voor oude mannen

zaterdag 8 maart 2014, 22:00 door | 6.930x gelezen | 28 reacties

Vandaag viert mijn oom Robert zijn vijftigste verjaardag. Bij ons in de familie betekent zo'n mijlpaal en bijbehorend feest vaak ook een feestboekje. Omdat Robert ook graag fotografeert heb ik mijn bijdrage verpakt in 'fotografietips' voor oude mannen. Je moet immers een beetje de draak steken met zo'n gelegenheid. Het onderstaande artikeltje dient dus met een flinke knipoog gelezen te worden..

Wanneer de jaren beginnen te tellen betekent dat natuurlijk niet dat je een aangename hobby als fotografie op hoeft te geven. Ook als vijftig plusser kun je nog best op pad gaan en (mooie) foto's maken. In dit artikel geven we een vijftal tips waarmee ook oude mannen uit de voeten kunnen.

1. Gebruik een statief


Boven de vijftig zijn de handjes niet zo stabiel meer. Vergeet uit de hand schieten maar of verdubbel de gebruikelijke regel: sluitertijd = 1/mm naar sluitertijd = 1/(mm * 2) om onscherpe foto's te voorkomen.

2. Kies oudere modellen


Dat je als dertiger een prachtige dame van amper twintig lentes voor je lens had staan, daar kon je mee wegkomen. Als vijftiger kun je het niet meer maken om te jonge modellen voor je lens te zetten. Dat is niet goed voor je reputatie bij de andere leden van je Bridge club.

Staat het fotograferen van andere oudjes je niet aan, dan kun je uiteraard altijd overstappen op landschappen of bijvoorbeeld paddenstoelfotografie. Beide zijn onder leeftijdsgenoten breed geaccepteerd.

3. Stap over op een systeemcamera


Nu de jaren beginnen te tellen is het niet altijd even gemakkelijk om kilo's aan zware apparatuur mee te nemen. Het is dan ook sociaal geaccepteerd dat je onder het motto 'kijk, hij kan net zoveel en met dezelfde kwaliteit' een systeemcamera aanschaft. Uiteraard weet iedereen dat de praktijk weerbarstiger is, maar als je het zelf maar hard genoeg blijft roepen ga je het vanzelf geloven.

Systeemcamera

4. Werk met een flitser


Een andere methode om bewogen foto's tegen te gaan is het gebruik van een flitser. Gebruik nooit de flitser van je camera zelf, met als enige uitzonderingen het gebruik als invulflits of om te assisteren met de scherpstelling. Voor alle overige flitsfoto's is deze ingebouwde flitser nutteloos.

Betere flitsfoto's maak je door een opzetflitser te gebruiken en de flitskop via bijvoorbeeld muur of plafond indirect op je model te richten. Wil je echt als hippe vijftigplusser voor de dag komen, gebruik je flitser dan los van de camera (ook wel strobistfotografie genoemd).

5. Stap over op een varifocus bril


Nu de ogen achteruitgaan wordt fotograferen er ook niet gemakkelijker op. Door de zoeker kijken gaat (eventueel met behulp van de correctie) prima, maar als je dan de gemaakte foto op het display van je camera wilt controleren heb je de leesbril nodig. Het constant opzetten van je leesbril kost echter de nodige tijd en komt weinig professioneel over. De oplossing zijn varifocus brillen. Hierbij kun je zowel op je display als door je zoeker kijken.

Robert, gefeliciteerd!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

28 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zaterdag 8 maart 2014 om 22:16  | reageer

  maar ja, om dan over te schakelen van jonge blommen naar paddenstoelen is ook weer zowat. Weet je hoeveel moeite het kost voor een 50 plusser om naar dezelfde hoogte (laagte) te gaan als die paddenstoeltjes? Bukken en knielen gaat tenslotte ook niet zo makkelijk meer knipoog

 2. Theo
  Theo schreef op zondag 9 maart 2014 om 00:12  | reageer

  Leuk stukje, ik herken me helemaal in punt 5 "de varifocus bril".
  Die heb ik ook en maak dankbaar gebruik van het leesgedeelte, ik zie nu op het schermpje of iemand de ogen open of dicht heeft of de foto scherp is. Wel krijg ik vlekken op de bril door de rubber om het oculeer, zelfs als ik hem helemaal schoonmaak met een brillen doekje. Daar moet toch iets op verzonnen kunnen worden door Nikon, Canon of Pentax.

 3. Kees
  Kees schreef op zondag 9 maart 2014 om 08:07  | reageer

  Een hoekzoeker!! Dioptrie kan veel ruimer worden ingesteld voor moeilijke oogjes en 't is vaak ook handig met moeilijke knietjes of ruggetjes. Vanwege die paddestoelen dus.

 4. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zondag 9 maart 2014 om 08:50  | reageer

  Ik hou het toch gewoon bij de jonge blommen vrolijk

 5. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zondag 9 maart 2014 om 10:57  | reageer

  Leuk verhaal Elja vrolijk En in combinatie met je achternaam realiseer ik me nu ineens pas dat ik je oom ook 'ken' van een gemeenschappelijke vroegere werkgever... Gefeliciteerd nog!

 6. Tiny Donkers
  Tiny Donkers schreef op zondag 9 maart 2014 om 14:08  | reageer

  Ik ben nu anderhalf jaar 50+ en herken wel het een en ander uit je verhaal. Maar om nu mijn zuur verdiende dslr te laten liggen en met een systeemcamera op pad te gaan gaat me te ver. Als ik echt afstanden moet lopen met een behoorlijk gewicht gebruik ik mijn trolley. Die trolley is een aanrader... beter dan je dslr de deur uit doen voor een systeemcamera.

 7. KIOMFOTO
  KIOMFOTO schreef op zondag 9 maart 2014 om 19:45  | reageer

  Wat een achterlijk denigrerend stuk. Ik ben zelf 56 en herken mezelf in geen enkel woord, waarvan akte!

 8. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zondag 9 maart 2014 om 20:55  | reageer

  @kiomfoto: misschien heb jij dan toch die varifocus nodig want volgens mij heb je een héél belangrijk zinnetje niet gelezen knipoog

 9. Brian
  Brian schreef op maandag 10 maart 2014 om 12:25  | reageer

  Kom op KIOMFOTO. Het is een parodie... Blijf er de lol van inzien.

 10. koosdenHaan
  Profiel koosdenHaan schreef op maandag 10 maart 2014 om 16:51  | reageer

  Hey @kiomfoto, een beetje zelfspot, daar moetje tegen kunnen. Mij (59) noemen ze Opa Filts

 11. John
  John schreef op dinsdag 11 maart 2014 om 10:45  | reageer

  Wat een onzin over de 50+. Ben zelf 54 en nog erg fanatiek in de fotografie. Fotografeer evenementen, doe aan potretfotografie, sportfotografie en nog veel meer. Je scheept de 50 + af als een oude mannen. Nog een paar van dit soort vermeldingen en je ziet mij hier nooit meer.

 12. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 11 maart 2014 om 10:48  | reageer

  @John; zoals je ook in het artikel zelf kunt lezen: het is bedoeld als humor om mijn oom die 50 is geworden een beetje te plagen. Het is absoluut niet beledigend bedoelt, volgens mij kun je gewoon alles fotograferen wat je wilt, los van welke leeftijd je hebt.

 13. NanLuursema
  NanLuursema schreef op dinsdag 11 maart 2014 om 11:03  | reageer

  Wat een neerbuigend stukje! En je oom plagen omdat hij 50 is geworden? Allemaal typische copywriters-kul om je volgers maar aan de systeemcamera te krijgen. Dit maakt mij zeer achterdochtig over de onafhankelijkheid van deze site.

 14. bhonhoff
  Profiel bhonhoff schreef op dinsdag 11 maart 2014 om 11:17  | reageer

  Een aanvullend advies van een 58+er... Koop een ouder model camera. Het nieuwste is 50% duurder dan een ouder model.

  Heb geen ervaring met een variofocus bril, maar kan me wel in het voorgaande vinden.

  En ja, ik ben zo oud als ik me voel. En dat is een stuk jonger dan 50....

 15. Jos van Campfort
  Jos van Campfort schreef op dinsdag 11 maart 2014 om 11:36  | reageer

  Vooral Leuk, niet zo zwaar aan tillen.
  En zo'n bril helpt wel.

 16. Jaap Proemstra
  Jaap Proemstra schreef op dinsdag 11 maart 2014 om 12:04  | reageer

  Als 68 jarige foto-opa moest ik breed glimlachen over het artikel van Elja Trum. Over de commentaren overigens ook, met name die het stukje iets te serieus genomen hebben.
  Ik één van de commentaren wordt gesuggereerd om een trolley te gebruiken voor het transport van de fotouitrusting. Goed idee, maar ik pak toch liever mijn rollator...

 17. Willy van Dreumel
  Profiel Willy van Dreumel schreef op dinsdag 11 maart 2014 om 12:43  | reageer

  Ik mis eigenlijk nog iets over een scootmobiel, jammer. Volgend jaar word ook ik 50 jaar, dan moet de motorfiets natuurlijk worden ingeruild voor iets met drie wielen en een mandje aan het stuur. knipoog
  Even zonder gekheid, ik heb een tijdje een varifocus bril gehad, maar werd er knettergek van met fotograferen. Met name het overschakelen van kijken in de verte (via het oculair) naar kijken op de camera (schakelaartjes en displaytjes) ging heel erg moeizaam. Ik ben nu weer terug bij een "gewone" bril voor in de verte. Het kan natuurlijk aan mijn ogen liggen (plm. -9 dioptrie, cilindrische afwijking etc.) maar voor mij was die varifocus bril een regelrechte ramp!
  En ik wil het nogmaals benadrukken, ik moet nog 50 worden!

 18. Eveline Lenderink
  Eveline Lenderink schreef op dinsdag 11 maart 2014 om 15:02  | reageer

  Heb je ook een tip voor oude vrouwen?

 19. gast schreef op dinsdag 11 maart 2014 om 15:08  | reageer

  Als je 50 of ouder bent, ben je niet oud .Ben 73 JAAR
  Breng eens een bezoek aan mijn Site.
  www.fotowiel.nl
  Met mijn Nikon D5100 is alles geschoten.

 20. Rob
  Rob schreef op dinsdag 11 maart 2014 om 15:53  | reageer

  Wat een gezwets. Stigmatiserend, slaat echt nergens op. Ik ken veel fotografen op leeftijd waar veel jongere niet tegen op kunnen.

 21. Jaap
  Jaap schreef op dinsdag 11 maart 2014 om 16:26  | reageer

  @Rob
  @John
  Maak je niet zo druk om een geintje... Heb je het artikel wel goed gelezen...

 22. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op dinsdag 11 maart 2014 om 21:57  | reageer

  Ha,ha, ik denk dat Elja, ook met een knipoog, niet zijn oom adviseert maar zijn vader citeert.
  Ik ben 67, net gepensioneerd en heb nu pas tijd om te gaan fotograferen. Heerlijk om reizen en je hobby te combineren (en je foto's terug te zien in magazines) en niet andersom zoals de meeste sappelende beroepsfotografen. Voor de vijftigplussers zeg ik, jonge modellen zijn van harte welkom en hoeven niet bang te zijn voor en waar een aantal jonge fotografen na de fotosessie mee willen eindigen! Daarnaast, onze generatie zijn de z/w specialisten omdat wij daarmee zijn opgegroeid. De generatie van Elja heeft het van de ouderen en uit boekjes moeten leren, wij van ons zelf en in de praktijk! Google maar eens op topfotografen, het zijn allemaal flinke bemiddelde vijftigplussers.
  Dus geen tips geven Elja, maar er om vragen bij je vader (mag ook bij mij) zeg ik met een vette grijns!

 23. Patrick
  Patrick schreef op dinsdag 11 maart 2014 om 22:00  | reageer

  Nog een extra tip : je kan je statief als wandelstok gebruiken ! Handig hoor !

 24. MarcP
  MarcP schreef op woensdag 12 maart 2014 om 21:36  | reageer

  Wat een zielig hoopje tekst. Wat een pover gevoel voor humor. Wat een krampachtig gedoe om een nieuwsbrief vol te krijgen. Als dit het niveau is dat er aan komt ga ik mij meteen uitschrijven. Zulk gezever kan ik zelf ook wel verzinnen.

 25. Chris
  Chris schreef op donderdag 13 maart 2014 om 09:33  | reageer

  Oef, gelukkig ben ik een oude VROUW knipoog

 26. Piet
  Piet schreef op donderdag 13 maart 2014 om 22:39  | reageer

  Hallo Elja.
  Je hebt een hoop los gemaakt onder de verzuurde fotografen ze hebben een leuke hobby maar net als vele onder ons geen gevoel voor humor!

 27. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op vrijdag 14 maart 2014 om 09:57  | reageer

  Resumerend zou ik zeggen, voor humor ga je naar het theater en voor fotografie ga je naar Photofacts, zonder generatiekloof en snerende reactieadviezen. Een prachtige hobby of beroep om van elkaar bij te leren en niet om af te leren!

 28. jann
  Profiel jann schreef op woensdag 26 maart 2014 om 18:26  | reageer

  dus of 'jonge blommen' van ca. 20, en als je enig moralistisch besef hebt dan spring je na je 50e over op paddestoelen hahahaha! Want een vrouw van 30, 40 of 50 is not done?
  Playboy dacht er met 50+er Tatjana toch anders over en haalde een top omzet. en ook vrouwen als Heleen van Rooyen, Patricia Paay (60 plus!) zijn erg mooie vrouwen, een goede fotograaf kan van hen het mooiste naar boven halen. Een viespeuk die graag tieners fotografeert niet om de fotos maar om de daad zal er anders over denken, maar de heren onder ons mogen zich echt aan echte vrouwen wagen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Fun

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.153 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord