Elja Trum

5.0 fotografietips voor oude mannen

zaterdag 8 maart 2014, 22:00 door | 6.448x gelezen | 28 reacties

Vandaag viert mijn oom Robert zijn vijftigste verjaardag. Bij ons in de familie betekent zo'n mijlpaal en bijbehorend feest vaak ook een feestboekje. Omdat Robert ook graag fotografeert heb ik mijn bijdrage verpakt in 'fotografietips' voor oude mannen. Je moet immers een beetje de draak steken met zo'n gelegenheid. Het onderstaande artikeltje dient dus met een flinke knipoog gelezen te worden..

Wanneer de jaren beginnen te tellen betekent dat natuurlijk niet dat je een aangename hobby als fotografie op hoeft te geven. Ook als vijftig plusser kun je nog best op pad gaan en (mooie) foto's maken. In dit artikel geven we een vijftal tips waarmee ook oude mannen uit de voeten kunnen.

1. Gebruik een statief


Boven de vijftig zijn de handjes niet zo stabiel meer. Vergeet uit de hand schieten maar of verdubbel de gebruikelijke regel: sluitertijd = 1/mm naar sluitertijd = 1/(mm * 2) om onscherpe foto's te voorkomen.

2. Kies oudere modellen


Dat je als dertiger een prachtige dame van amper twintig lentes voor je lens had staan, daar kon je mee wegkomen. Als vijftiger kun je het niet meer maken om te jonge modellen voor je lens te zetten. Dat is niet goed voor je reputatie bij de andere leden van je Bridge club.

Staat het fotograferen van andere oudjes je niet aan, dan kun je uiteraard altijd overstappen op landschappen of bijvoorbeeld paddenstoelfotografie. Beide zijn onder leeftijdsgenoten breed geaccepteerd.

3. Stap over op een systeemcamera


Nu de jaren beginnen te tellen is het niet altijd even gemakkelijk om kilo's aan zware apparatuur mee te nemen. Het is dan ook sociaal geaccepteerd dat je onder het motto 'kijk, hij kan net zoveel en met dezelfde kwaliteit' een systeemcamera aanschaft. Uiteraard weet iedereen dat de praktijk weerbarstiger is, maar als je het zelf maar hard genoeg blijft roepen ga je het vanzelf geloven.

Systeemcamera

4. Werk met een flitser


Een andere methode om bewogen foto's tegen te gaan is het gebruik van een flitser. Gebruik nooit de flitser van je camera zelf, met als enige uitzonderingen het gebruik als invulflits of om te assisteren met de scherpstelling. Voor alle overige flitsfoto's is deze ingebouwde flitser nutteloos.

Betere flitsfoto's maak je door een opzetflitser te gebruiken en de flitskop via bijvoorbeeld muur of plafond indirect op je model te richten. Wil je echt als hippe vijftigplusser voor de dag komen, gebruik je flitser dan los van de camera (ook wel strobistfotografie genoemd).

5. Stap over op een varifocus bril


Nu de ogen achteruitgaan wordt fotograferen er ook niet gemakkelijker op. Door de zoeker kijken gaat (eventueel met behulp van de correctie) prima, maar als je dan de gemaakte foto op het display van je camera wilt controleren heb je de leesbril nodig. Het constant opzetten van je leesbril kost echter de nodige tijd en komt weinig professioneel over. De oplossing zijn varifocus brillen. Hierbij kun je zowel op je display als door je zoeker kijken.

Robert, gefeliciteerd!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

28 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zaterdag 8 maart 2014 om 22:16

  maar ja, om dan over te schakelen van jonge blommen naar paddenstoelen is ook weer zowat. Weet je hoeveel moeite het kost voor een 50 plusser om naar dezelfde hoogte (laagte) te gaan als die paddenstoeltjes? Bukken en knielen gaat tenslotte ook niet zo makkelijk meer knipoog

 2. Theo
  Theo schreef op zondag 9 maart 2014 om 00:12

  Leuk stukje, ik herken me helemaal in punt 5 "de varifocus bril".
  Die heb ik ook en maak dankbaar gebruik van het leesgedeelte, ik zie nu op het schermpje of iemand de ogen open of dicht heeft of de foto scherp is. Wel krijg ik vlekken op de bril door de rubber om het oculeer, zelfs als ik hem helemaal schoonmaak met een brillen doekje. Daar moet toch iets op verzonnen kunnen worden door Nikon, Canon of Pentax.

 3. Kees
  Kees schreef op zondag 9 maart 2014 om 08:07

  Een hoekzoeker!! Dioptrie kan veel ruimer worden ingesteld voor moeilijke oogjes en 't is vaak ook handig met moeilijke knietjes of ruggetjes. Vanwege die paddestoelen dus.

 4. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zondag 9 maart 2014 om 08:50

  Ik hou het toch gewoon bij de jonge blommen vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Fun

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.639 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord