Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Canon en Nikon objectieven gebruiken op een iPhone

vrijdag 8 juli 2011, 20:05 door | 7.942x gelezen | 15 reacties

Hoewel we niet kunnen voorstellen dat je het wilt, is het nu wel mogelijk: je dure Canon of Nikon objectieven gebruiken in combinatie met de iPhone. Van betere beeldkwaliteit is natuurlijk geen sprake, maar wel kun je hiermee beter spelen met scherptediepte of gebruik maken van tele bereik.

De constructie werkt middels een speciaal hoesje voor je iPhone waar middels een adapter de vatting voor zowel Nikon als Canon objectieven op te plaatsen is. Hier kun je dan weer je bestaande objectieven van deze merken op gebruiken. Je zult uiteraard wel handmatig scherp moeten stellen.

Ook het diafragma moet je handmatig bedienen, iets wat bij de meeste moderne objectieven niet eens meer kan. Je kunt dan alleen werken op het maximale diafragma (grootste opening, kleinste diafragmagetal) van je objectief.

Het nieuwe gadget is te bestellen bij Photojojo; de site die bijna dagelijks bijzondere gadgets voor fotografen op de markt brengt.

Grappig detail is dat de foto's ondersteboven in je iPhone zullen verschijnen; je spiegelreflexcamera draait het optische effect dat een lens veroorzaakt (het omdraaien van het beeld) standaard al om zodat je hier geen last van hebt. De iPhone doet dit uiteraard niet voor de extra lens die je voor de normale lens plaatst.

SLR vatting voor je iPhone

Er is zowel een Canon als Nikon versie voor de iPhone 4 als de iPhone 3. Voor de oudere iPhone leg je 190 dollar neer terwijl deze accessoire voor de iPhone 4 voor een bedrag van 249 dollar over de toonbank gaat.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

15 reacties

 1. Gerrit
  Gerrit schreef op vrijdag 8 juli 2011 om 20:11  | reageer

  Zo handig, zo'n platte smartphone. Kan alles en meer en zomaar in je broekzak. Laten we er een mega lens op schroeven, en dan kopen we er een speciale iPhone rugzak bij. Koop liever een goeie camera, de iPhone camera is al bagger. Wat een onzinnige dingen verzinnen ze toch.

 2. Margo
  Profiel Margo schreef op vrijdag 8 juli 2011 om 21:08  | reageer

  Even reageren op de vorige reactie: de iPhone camera is zeker geen bagger. Voor een smartphone maakt 'ie heel goede foto's. Hier een foto bij regenachtig weer gemaakt: http://mobpics.wordpress.com/2011/07/06/rainy-day/
  En verderop kun je meer fotos zien die met de iPhone zijn gemaakt. Vaak geef ik, net als de foto's die met m'n Canon 60D zijn gemaakt een kleine nabewerking, maar van bagger valt niet veel te maken, en dit is geen bagger.

  Overigens vind ik het gebruikmaken van een lens bedoeld voor een spiegelreflex, op de iPhone ook onzinnig. En kan me nauwelijks voorstellen dat iemand die adapter zou kopen.

  Ik heb wel eens een telelensje voor de iPhone gekocht, maar dat heb ik na drie keer gebruiken in een hoek gesmeten, dat was niets waard.

 3. Jan
  Jan schreef op vrijdag 8 juli 2011 om 21:39  | reageer

  Nu nog een EyeFi kaartje voor m'n Canon Eos met daarom Skype en andere apps, waarbij de Eyefi tevens adapter is voor m'n Simkaart. Lekker bellen en videobellen in de hoogste kwaliteit met m'n vertrouwde Canon en dan kan m'n iPhone gewoon thuisblijven.

 4. Margo
  Profiel Margo schreef op vrijdag 8 juli 2011 om 21:51  | reageer

  Heb je zo'n grote broekzak Jan? knipoog
  Maar ik vraag me idd ook af wanneer het omgekeerde mogelijk wordt: bellen met de camera!

 5. gast schreef op zaterdag 9 juli 2011 om 00:09  | reageer

  Haha, leuke reactiers.. en zo moet het ook zijn... het zijn pure gatgets.. spele dingetjes die gewoon vermaak geeft voor diegene die dat willen, het geld ervoor over hebben en iets uit willen proberen.. niets mis mee..
  @Gerrit, man ga niet zo negatief zitten doen, als jij de brain had om zoiets op te zetten en je er geld van kan maken doe je dit ook, zoals vele die hersenloze opmerkingen maken, grote mond, negatief en zelf kunnen ze helmaal niets... dat is bagger in de maatschappij...!!!
  Maar geniet van je leven... je zal vast veel lol hebben...

 6. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zaterdag 9 juli 2011 om 09:26  | reageer

  Een gadget met een enorm flauwekulgehalte natuurlijk. Zeker als dat ook nog eens 250 dollar moet kosten. Ik wou dat ik het bedacht had, daar niet van...

 7. Margo
  Profiel Margo schreef op zaterdag 9 juli 2011 om 09:45  | reageer

  Ik zou me schamen geld te vragen voor zulke onzin, zelfs al waren er gekken die het willen!

 8. Gerrit
  Gerrit schreef op zaterdag 9 juli 2011 om 11:15  | reageer

  @gast: wat is het verschil tussen wat ik zeg en wat anderen zeggen? De kwaliteit van de iPhone foto's zijn verre van vergelijkbaar met een DSLR, dus naar mijn maatstaven bagger. Ik mag dat woord gebruiken, want het is mijn maatstaf.
  De gadget heeft een groot flauwekulgehalte, mensen schamen zich ervoor. Door er een rugzak bij te halen (omdat je broekzak te klein = cynische opmerking) zeg ik niets anders. En nu ben ik negatief? Heb ik geen brain? Ik maak hersenloze opmerkingen? Heb een grote mond?

  Hallo wie is er hier nu negatief? Ben je aan vakantie toe?

  Je hoeft het helemaal niet eens te zijn met me. Speel is wat minder op de man en wat meer op het onderwerp. Als je een beetje brain had gehad (en lef), dan had je je naam er wel bij gezet.

 9. leo
  Profiel leo schreef op zaterdag 9 juli 2011 om 13:07  | reageer

  Ben het helemaal eens met Gerrit, bagger wordt verheven tot cult. Blij om een eenvoudig woord te lezen die het helemaal omschrijft, bagger.

 10. rbrt
  Profiel rbrt schreef op zaterdag 9 juli 2011 om 13:45  | reageer

  Ik zie dagelijks heel wat baggerfoto's voorbijkomen gemaakt met dure dSLR's en dure lenzen.

  Ik snap dat obsessieve suporiteitsgevoel van spiegelreflexbezitters nooit zo goed.

 11. Margo
  Profiel Margo schreef op zaterdag 9 juli 2011 om 14:44  | reageer

  @Gerrit, je zegt het zelf, de foto's van de iPhone zijn verre van vergelijkbaar met een DSLR, dus waarom doe je het dan? Het is appels vergelijken met peren. Voor een smartphone maakt de iPhone 4 prima foto's. Heb je mijn foto's bekeken? Misschien wil Elja de url even omzetten in een link?

  @rbrt, je hebt gelijk, het is niet de camera die de foto maakt maar de fotograaf. Veel mensen (vooral mannen)zijn helemaal geobsedeerd door het uiterlijk van een camera. Als ik ergens op een terrasje zit en m'n D60 ligt op tafel, komen er al snel mensen (lees:mannen) langs die opmerkingen maken als: Poeh wat een toeter! Terwijl een groot deel van die toeter de zonnekap is, en dan nog! Alsof dat wat zegt! :-D

 12. Henk
  Henk schreef op zaterdag 9 juli 2011 om 14:56  | reageer

  Dit is denk ik een gadget die mee wil liften op het succes van de iPhone. Zo'n grote lens is natuurlijk helemaal niet nodig voor z'n kleine sensor.

  Bruikbaardere en hanteerbaardere oplossingen zijn er ook bv; magnetische objectieven.

  En een andere leuke opzet lens kwam ik bij het zoeken ook nog tegen. Namelijk een 360 graden lens voor filmpjes.

  En iPhone/smartphone of dslr beiden hebben hun voor en nadelen. Het zit hem vooral in het kennen van de beperkingen en de voordelen van de een of de ander en gebruik van te maken.

 13. Gerrit
  Gerrit schreef op zaterdag 9 juli 2011 om 17:36  | reageer

  @Margo: ik vergelijk een foto (van een DSLR) met een foto (van een smartphone. Allebei foto's dus. Wat zeur je dan over appels en peren vergelijken.

  @rbrt: jij vergelijkt dus wel appels met peren. We hebben het hier over de technische kant van de foto en niet over de compositie. Dat laatste is het werk van de fotograaf en daar gaat het artikel niet over.

 14. rbrt
  Profiel rbrt schreef op zaterdag 9 juli 2011 om 18:09  | reageer

  @Gerrit: ik doel op foto's met bijvoorbeeld veel te weinig contrast, te lange sluitertijd of scherpte op de verkeerde plekken. Dat zijn toch echt technische kanten van de fotografie.

  Verder kun je wat mij betreft techniek en stijl ook niet los van elkaar zien. Een goede fotograaf kan juist de technische beperkingen van bijvoorbeeld een iPhone of een compact camera gebruiken om een bepaald effect te creëren. En dat ziet er dan toch echt - ook technisch - beter uit dan een foto van een Leica-bezittende tandarts die geen idee heeft wat hij met zijn instellingen moet doen.

 15. gast schreef op maandag 11 juli 2011 om 21:09  | reageer

  wat een zuur gezwets zeg van meneer Gerrit....... humor misschien vandaag op vakantie?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Fun

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.155 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord