Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marije Weterings

Creativiteit met de Lensbaby Aperture Kit

maandag 18 maart 2013, 22:43 door | 8.878x gelezen | 4 reacties

Van mijn vriend heb ik onlangs een Lensbaby Composer gekregen. Eerst wat mee klungelen natuurlijk, maar als je eenmaal je verdiept in de techniek en de mogelijkheden ervan, dan levert het wel hele creatieve foto's op. Omdat ik het zo'n geinig ding vind, wilde ik meteen de Aperture Kit hebben, om te kijken wat voor diepere mogelijkheden mee mogelijk zijn.

Doorgaans bestaat de Aperture Kit uit een collectie met een hartje, diamantje, vogels, sterretje, een swirl en zo nog een paar voorgevormde Apertures. Ze komen technisch overeen met een diafragma f/4.0.

Lensbaby creative aperture kit 350

Het vereist nogal wat oefening om met name de Tilt-Shift en de manuele focus in de vingers te krijgen. Zorg in ieder geval dat je diopter goed is aangepast op de afwijking van je oog. Dit kun je doen door je camera automatisch scherp te stellen op een object met een 'gewoon' objectief' die wel automatisch kan focussen en daarna het diopter aan te passen naar het object zodat je het superscherp ziet.

Daarna de lensbaby op je camera zetten en moet het scherpstellen al stukken makkelijker gaan. Het uiteindelijke doel van de Lensbaby Composer zal nooit superscherpe foto's opleveren, maar juiste zachte, dromerige, creatieve beelden die vooral erg sfeervol zijn.

Zo ben ik vandaag het park in geweest om met verschillende Apertures foto's te maken van de krokusjes, om in de zelfde lijn de mogelijkheden en de verschillen van de Lensbaby Composer te laten zien. Hieronder slechts een paar voorbeelden, wil je meer foto's zien, dan kun je deze hier vinden.

Twee voorbeelden


Eén met een hartje en één met vogeltjes.
Let op: dit zijn onbewerkte foto's! Des te beter kon ik het effect laten zien.

MarijeWeterings 4410

MarijeWeterings 4413

Kijk hier voor meer voorbeelden en foto's van de zelfde locatie om de verschillende beelden en mogelijkheden te zien van de Lensbaby Aperture Kit.

Tips voor de bijzondere bokeh


 1. Zorg dat je op de achtergrond (op)lichte(nde) voorwerpen heb (in mijn geval was dat weerspiegeling van de zon en auto's op de achtergrond)

 2. Je kan niet zelf het diafragma instellen, dus werk op A of Av, zodat de sluitertijd zelf bepaald wordt. Ik heb de foto's op M gemaakt, en steeds de sluitertijd handmatig aangepast, vanwege het sfeertje wat ik wilde bereiken.

 3. De brandpuntafstand is ongeveer 50 mm, zorg dus voor weinig afstand tussen jou en en het voorwerp dat je fotografeert en een grote afstand met de achtergrond. Dan krijg je nog meer vormpjes in je beeld.

 4. Neem de tijd om een middag of zelfs twee middagen 1 object op meerdere manieren te fotograferen. Hierdoor krijg je vanzelf meer grip op de mogelijkheden van de Kit en van de Lensbaby.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Marije Weterings

Over de auteur

Marije Weterings staat voor gevoel, creativiteit, passie en contact. Haar stijl laat zich omschrijven als chic, artistiek, hip en persoonlijk. Ze is gespecialiseerd in mode, reclame en bedrijfsfotografie en geeft tevens workshops en masterclasses reclamefotografie en interieurfotografie.

4 reacties

 1. honing
  Profiel honing schreef op dinsdag 19 maart 2013 om 11:25  | reageer

  Geweldige sfeer die foto's! Ik heb zelf ook een lensbabykit met de bijbehorende vormpjes. Ik ben er nog niet zo handig mee, maar als ik deze foto's zo zie, krijg ik meteen weer zin om te oefenen!

 2. PvRFotografie
  Profiel  PvRFotografie schreef op dinsdag 19 maart 2013 om 11:57  | reageer

  Ik heb zelf ook een lensbaby en vindt het een leuke aanwinst. Je kan overigens heel makkelijk zelf schijfjes maken. Neem wat dikker zwart papier, knip het op maat en snij/knip vormpjes erin. Nog makkelijker is het om ponsjes (voor bijvoorbeeld het maken van wenskaarten) te gebruiken die je in een hobbywinkel kan krijgen. Maar omdat je deze misschien maar 1 keer gebruikt is het makkelijker om ze te lenen van iemand die ze als hobby gebruikt.

  Edit: Dit kan je niet alleen voor je lensbaby gebruiken maar als je ze groot genoeg maakt kan je ze ook gebruiken voor ieder willekeurig objectief.

 3. Peter Vroon
  Peter Vroon schreef op dinsdag 19 maart 2013 om 13:53  | reageer

  Ik fotografeer al tijden met LensBaby. Super mooie creatieve lensen.

 4. marijeweterings
  Profiel  marijeweterings schreef op vrijdag 22 maart 2013 om 12:02  | reageer

  Ik ben na deze test en na jullie reacties helemaal gemotiveerd om nog meer onderzoek te doen naar de mogelijkheden van de Lensbaby en de Aperture Kit. Ook bijvoorbeeld icm flitslicht.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Fun

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord