Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

De meest gedownloade man

dinsdag 1 mei 2012, 19:50 door | 7.595x gelezen | 4 reacties

De Braziliaanse fotograaf Fernando Martins is boos. Al die algemene foto's van stockfotografie websites nemen de wind uit de zeilen van zijn fotografie bedrijf. Dus besluit hij op reis te gaan naar Denemarken. Op zoek naar model Jesper Bruun die met zijn voorkomen de meest gedownloade man ter wereld is.


Nee, inderdaad. Deze video is eigenlijk gewoon een leuk bedachte reclame van Camera Clara Studio. Maar hij ligt natuurlijk wel erg dicht bij de waarheid van een probleem dat veel fotografen in het echt ondervinden; de concurrentie van stockfotografie.

Bron: Neatorama

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 2 mei 2012 om 04:43  | reageer

  Samen met Fernando Martins zijn miljoenen fotografen overal ter wereld pisnijdig op de (micro) stock industry omdat dit fenomeen (naast de digitalisering en ondergang van de advertentiemarkt) de ineenstorting van fotografie als vak heeft veroorzaakt.

  Want als je high end foto's voor een dollar kunt downloaden en tot in lengte van dagen voor elk willekeurig commercieel doel mag gebruiken ga je geen fotograaf meer inhuren. Maar nu ben ik overigens benieuwd naar de meest gedownloade vrouw ter wereld.

 2. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 2 mei 2012 om 07:58  | reageer

  Fernando Martins weet zichzelf wel leuk te positioneren op deze manier. Maar inderdaad, wel iets waar veel fotografen toch mee zullen kampen. Niet zozeer dat ze worden afgebeld omdat er een betere stockfoto is gevonden, maar het gebruik van fotografie verandert natuurlijk wel mee.

  En inderdaad, net als Ton ben ik ook wel benieuwd naar die vrouw... vrolijk

 3. JPHA
  JPHA schreef op woensdag 2 mei 2012 om 10:04  | reageer

  Net als in andere sectoren vinden er ook in de fotografie branche verschuivingen plaats. Overgang van een fotograaf inhuren naar stockfoto downloaden is voor de vak-fotograaf een flinke bedreiging. Zou je dit niet kunnen vergelijken met de (oneerlijke)concurentie van onlinewinkels t.o.v. traditionele winkels? Toch zijn er slimme winkeliers die hier slim op inspelen. Waar zouden kanzen voor de vak-fotograaf liggen om zich te onderscheiden van de stockfotografie?
  Je download je productfoto's van je onlangs ontwikkelde product immers niet op een website... Of foto's van je bruiloft? Goede persfoto's van een actualiteit voor in een krant? Leuke portretfoto van je familie als cadeau voor oma?
  Ik denk dat er voor de vak-fotograaf prima werk blijft, men zal echter genoodzaakt zijn slim met de markt mee te veranderen.
  Zou je er dan zelfs niet een slaatje uit kunnen slaan?

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 3 mei 2012 om 22:51  | reageer

  Voor 6,50 euro koop ik een 'echte TonyV' bij Shutterstock en dan heb ik een prima foto die paginagroot in een blad is te gebruiken. Dat is de ondergang van de fotografie? Is maar half waar. Stockfotografie heeft van fotografie een bulkproduct gemaakt en voor in bulk verkrijgbare grondstof wordt weinig betaald. Je ziet dat heel sterk bij travel en food, waar het barst van 'American style' bewerkte beelden. Maar wil je iets brengen met een eigen 'smoel', dan moet een klant wel degelijk een fotograaf aan het werk zetten die verstand van zaken heeft. Een fotograaf moet geld zien te maken met grondstoffen en gereed product, met stock en specialties.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Fun

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord