Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Elja Trum

Filmfotografie uitleggen aan kinderen

zondag 29 december 2013, 23:31 door | 6.326x gelezen | 5 reacties

Voor de jeugd van nu, zeg iedereen die na 1997 geboren is, is fotograferen op de filmrolletje waarschijnlijk een onbekend iets. Digitale fotografie is inmiddels zo ingeburgerd dat je niet beter meer weet. Deze video probeert aan kinderen uit te leggen wat filmfotografie is.


Waarschijnlijk is de video echter leuker voor mensen die vroeger zelf met filmfotografie bezig geweest zijn dan voor de kinderen van nu. Voor volwassen komen er immers herinneringen aan vroeger terug. Overigens vraag ik me ook af of kinderen weten wie Gizmo is en wat die gremlin met licht te maken heeft, meer iets voor de filmfotografie-generatie om te weten..

Misschien is het leuker om je kinderen zelf over filmfotografie te vertellen. Jouw ervaringen ermee en hoe anders het was dan het gemak van digitaal. Het plezier van het zien verschijnen van je foto in de bak met ontwikkelvloeistof, et cetera. Al denken ze dan waarschijnlijk alleen maar 'daar gaat pa weer met zijn verhalen uit de prehistorie'..

Bron: Petapixel

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

 1. Leonie
  Leonie schreef op zondag 29 december 2013 om 23:48

  Ik heb mijn kinderen (8 en 5) een wegwerpcamera met film gegeven in de vakantie. Die verbazing dat de foto niet direct te zien is en dat je de film handmatig moet doordraaien... En het wachten op de ontwikkelde foto's! Ervaren is beter dan uitleggen.

 2. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op maandag 30 december 2013 om 14:43

  Leuk filmpje, en herkenbaar!

 3. Marco de Boer
  Marco de Boer schreef op dinsdag 31 december 2013 om 10:41

  Mijn dochter heeft voor het eerst kennis gemaakt met fotografie via een analoge canon Eos 300. Ze vond de camera zo mooi, want hij was zilverkleurig. Ze was toen 4. Dat leverde interessante beelden op. Ook dat ze het maar vreemd vond dat je niet op de achterkant kon zien wat voor een foto ze had gemaakt. Iets wat ze op de 400D wel kon.
  Wat ze wel geweldig vond is dat ze foto's kreeg die ze gewoon aan iedereen kon laten zien.
  Het grappige was wel, dat toen ze een digitale canon kreeg, een compact camera, dat ze heel erg moest wennen aan het feit dat er geen zoeker op zat.

 4. Margo
  Profiel Margo schreef op dinsdag 31 december 2013 om 18:30

  Ik dacht even, waar heeft hij het nou over, over film of over fotografie?? Ik noem fotograferen met een emulsiefilm analoge fotografie. De tijd van de analoge fotografie is voorbij. De digitale fotografie heeft het voor iedereen toegankelijk gemaakt. Ik kan me de tijd nog herinneren dat fotografie als echt iets voor mannen gezien werd. Al die techniek en die zware camera! :-D Je kunt je het niet meer voorstellen! Wat ik me ook niet kan voorstellen is dat er mens zijn die het leuk vinden, uit nostalgie met een film te gaan zitten klooien. Voor mij heeft het afgedaan en ik heb mijn analoge spiegelreflex allang geleden aan zo'n nostalgiefotograaf verkocht, inclusief alle lenzen. Voor een paar centen. Het filmpje is echt iets voor iemand die nog nooit gehoord heeft van analoge fotografie.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Fun

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.661 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord