Elja Trum

Hack het Lightroom opstartscherm

dinsdag 9 september 2014, 19:51 door | 7.287x gelezen | 5 reacties

Bij het opstarten van Lightroom zie je altijd een opstartscherm met het logo van Lightroom en wat tekst. Dit scherm wordt ook wel het 'splashscreen' genoemd. Mark Stagi van Digital Photo Buzz ontdekte dat je dit splashscreen kunt vervangen door je eigen afbeelding. Lightroom start dan op met jouw foto in plaats van de standaard afbeelding.

Lightroom 5 splash screen

Je hebt er natuurlijk erg weinig aan, maar leuk is het wel. Het is ook nog eenvoudig. Maak een eigen afbeelding met een maximaal formaat van 900 bij 600 pixels. Kleiner mag ook. Deze folder moet je opslaan in de juiste map. Die map moet je even zoeken.

Open hiervoor Lightroom (kijk nog één keer naar de saaie standaard splashscreen) en kies in het menu Bewerken voor Voorkeuren. In het venster dat opent klik je op het tabblad Voorinstellingen. Klik hier nu op de knop Lightroom-voorinstellingenmap tonen.

De verkenner wordt nu geopend met daarin een map 'Lightroom' geselecteerd. Open deze map. In deze map maak je een nieuwe map/folder aan genaamd 'Splash Screen'. Zet je foto in deze map. De bestandsnaam is niet belangrijk.

Dat is alles.
Open Lightroom opnieuw en bekijk nu je nieuwe eigen splashscreen bij het openen!

Natuurlijk kun je deze mogelijkheid ook gebruiken om grapjes uit te halen. Tenminste, dat is wat Matt Kloskowski voorstelt. Bijvoorbeeld door bij een bevriende fotograaf het opstartscherm te vervangen door een nep-melding dat zijn Lightroom catalogus corrupt is.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

 1. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op vrijdag 12 september 2014 om 10:33

  Dat ga ik eens proberen, je hebt er niets aan maar het is wel leuk inderdaad!

 2. John Statue
  Profiel John Statue schreef op dinsdag 16 september 2014 om 17:21

  Ik heb het geprobeerd om mijn logo in Lightroom te plaatsen zoals in het artikel beschreven.
  2x opnieuw geprobeerd maar na 2 x opstarten nog gewoon het LR Splash Screen in beeld.....dus laat maar even. Had het leuk gevonden als ik mijn logo zou zien, maar niet perse noodzakelijk.

 3. John Statue
  Profiel John Statue schreef op dinsdag 16 september 2014 om 19:05

  Ik wil nog even een opmerking maken. Ik zie in het voorbeeld hierboven een afbeelding met een soort explosie van staafjes en er staat de tekst in van Lightroom 5. ik heb Lightroom 4. Misschien dat het daarom niet werkt. Ik heb ook nog eens de afbeelding verkleind die ik wil zien, maar ook dat hielp niet.

 4. Mabotje
  Profiel Mabotje schreef op dinsdag 16 september 2014 om 20:22

  Werkt perfect in LR5! Thanks. Leuke tip! De splashes verdwijnen, maar je kunt zelf de foto opleuken zo veel je wilt natuurlijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Fun

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.639 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord