Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Het gevecht; Canon versus Nikon

donderdag 12 mei 2011, 08:16 door | 14.953x gelezen | 27 reacties

Gebruikers van Canon en Nikon komen er onderling niet over uit; welk merk maakt nu eigenlijk de beste camera? Consumentenwebsite Beste Product probeert de strijd te beslechten met een uitgebreide infographic; Canon versus Nikon; the battle!

Canon versus Nikon

Volgens Beste Product wint Canon, maar daar zullen de meeste Nikonians het natuurlijk niet mee eens zijn! Overigens liggen de twee merken zelfs in deze strijd erg dicht bij elkaar zodat je als cameragebruiker van welk merk dan ook wel kunt stellen dat je met beide camera's geen miskoop kunt doen.

Mocht je benieuwd zijn naar de exacte totstandkoming van de uitslag van het gevecht dan is op de site van Beste Product de volledige onderbouwing van de gegevens te vinden. Blijft wellicht de vraag of in dit overzicht de juiste informatie gebruikt is voor een goede vergelijking. Het gevecht kan dus doorgaan in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

27 reacties

 1. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 12 mei 2011 om 08:33  | reageer

  Het is iig erg grappig gebracht vrolijk

  Of ik nou zo veel waarde hecht aan de uitkomst is vraag twee. Of het in de praktijk veel uitmaakt welke je kiest is al helemaal de vraag, idd maken ze beide goede camera's en is de tijd waarin je er een koopt (volgend jaar is alles weer beter) veel meer van belang dan welk merk je koopt.

 2. petervanlaethem
  petervanlaethem schreef op donderdag 12 mei 2011 om 08:41  | reageer

  Ik sluit me aan bij de reactie van Johannes.. maar ben toch blij dat ik een Canon heb. Ben er altijd al heel tevreden van geweest ook al gebruik ik em wel niet zo veel als andere fotografen doen (ik leef in hoop dat daar verandering in komt knipoog).

 3. Erik
  Profiel  Erik schreef op donderdag 12 mei 2011 om 09:05  | reageer

  Tja, leuk hoor zo'n gevecht. Maar zoals Johannes ook al terecht opmerkt maakt het niet zo heel veel uit.

  Ik heb zelf Nikon maar gebruik ook zo nu en dan Canon.. Tja, ik heb voorkeur voor Nikon maar de resultaten die ik krijg kan je ook met een Canon krijgen.

  Zolang het concurrenten blijven zal er weinig verschil zijn tussen de merken.

 4. Douwe-Jan
  Douwe-Jan schreef op donderdag 12 mei 2011 om 09:39  | reageer

  Tsjah, Canon wordt meer verkocht. Logisch, de prijs is meer gericht op de consument. Maar als je overal op wint, behalve op dat punt dan zegt dat ook wat.
  Op zich klopt de prijs-kwaliteit verhouding blijkbaar goed. Nikon is duurder, maar daar krijg je ook meer voor.
  En JA, ik ben een Nikon-man. vrolijk

 5. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 12 mei 2011 om 10:31  | reageer

  Die eeuwige Nikon-Canondiscussie blijf ik zo'n vermakelijke flauwekul vinden. Want aangezien ik nu Canon gebruik, zou ik natuurlijk tegen de reactie van Douwe-Jan in moeten gaan met tegenargumenten. Maar ik begin er niet eens aan, zo'n discussie vrolijk

  In mijn vorige werk gebruikte ik een Nikon en 's avonds 'prive' mijn Canon-apparatuur. In de praktijk werkt het hetzelfde en is de beeldkwaliteit ook gewoon hetzelfde. Klaar. Het enige verschil is waar knopje x en y zitten en hoe je zo'n ding vasthoudt: de ergonomie. En dat is ook altijd het eerste antwoord dat ik geef als mensen vragen welke camera ze moeten kopen. Welke heb je wel eens vast gehad...

 6. Niels
  Profiel  Niels schreef op donderdag 12 mei 2011 om 10:37  | reageer

  Voor mij is dit ook stuivertje wisselen in de marge..

  Ik denk dat voor veel zaken geldt dat mensen nu eenmaal merkvast zijn, en daardoor bij een bepaald merk blijven of hiervoor kiezen.
  Zeker als een mooie collectie glas hebt is overstappen nu eenmaal niet heel makkelijk, en blijf je hangen bij je merk.

  Ik heb zelf een Canon collectie, maar dat had net zo goed Nikon kunnen zijn als ik daar destijds voor had gekozen, beide merken maken waanzinnig goed spul!

  Dat consumenten merkvast zijn is een feit: waarom rijdt je in een bepaald merk auto, en stap je niet snel over naar een ander merk?

  of:

  Waarom doe je de was altijd met Robijn, en koop je geen Ariel? Waarschijnlijk omdat er - toen je nog thuis woonde - ook altijd met dat merk werd gewassen werd, en dat nu eenmaal goed was.. knipoog

  Wel leuk om te lezen dat de merken deze strijd nog steeds aangaan, dat is alleen maar gunstig voor de consument!

 7. Bart
  Bart schreef op donderdag 12 mei 2011 om 10:51  | reageer

  Ronde 1 zie ik Canon 8,1 en Nikon 8,2 en toch wordt Canon als rondewinnaar aangewezen???
  Of mis ik ergens iets?

 8. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 12 mei 2011 om 11:07  | reageer

  @Bart; oogt inderdaad een beetje vreemd; ze laten de scores zien van twee recente camera's, maar de beoordeling gaat over het gemiddelde van de afgelopen jaren.

 9. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op donderdag 12 mei 2011 om 11:15  | reageer

  Leuk zo'n body competitie, maar gaat het niet om de combinatie lens en body, daar zie ik in de test niet veel van terugkomen! Daarnaast zal een Canon shooter zijn misschien wel moeilijke keuze van toentertijd niet gauw afvallen en dat geldt natuurlijk ook voor de Nikon freak. Ik vind de test als Canon gebruiker relatief, maar het winstpunt is dat zo'n competitie tussen deze twee merken voordeel kan opleveren voor de consument in de hoop dat ze de geteste minpunten dan gaan verbeteren. Dus laat die testen maar gewoon voorbij komen en laat ze vooral dicht bij elkaar scoren!

 10. Evert
  Evert schreef op donderdag 12 mei 2011 om 11:39  | reageer

  tsja, de grootste bottleneck blijft nog altijd de fotograaf en niet de apparatuur knipoog

 11. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op donderdag 12 mei 2011 om 12:23  | reageer

  @Evert, Ook dat is relatief, wie beoordeeld wie? Goeie fotografen hebben doorgaans ook goede apparatuur. Ik zie nooit iemand met een compact camera bij het ANP naar binnen lopen!
  En Schumacher won alles met zijn Ferrari en daarna, na zijn overstap naar een ander merk, helemaal niks meer.
  Wel eens dat talent en opleiding onlosmakkelijk aan elkaar verbonden zijn om een goeie fotograaf te worden, maar er is veel (aan) te leren en met een beetje redelijke apparatuur gaat dat toch wat sneller! Ach, wie ben ik om daar over te oordelen. Ik leer meer van jullie!

 12. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 12 mei 2011 om 12:25  | reageer

  Brood en spelen voor het volk; met twee van die gladiatoren in de arena is succes verzekert. En mensen maar hopen dat 'mijn merk' het maakt. Ik geloof dat het tegenwoordig niet zoveel meer uitmaakt welke DSLR je in een bepaalde prijsklasse koopt; slechte zijn er niet meer.

  Dat brengt me meteen bij het punt dat de overdaad aan techniek ons geen betere fotografen maakt. Ik las laatst een artikel over manual focus waarin de auteur stelde dat veel jonge DSLR-gebuikers niet eens wisten dat handmatig scherpstellen mogelijk was; ik bedoel maar...

 13. Betwixt
  Betwixt schreef op donderdag 12 mei 2011 om 12:48  | reageer

  Camera's maken geen foto's. Mensen maken foto's knipoog .

 14. Andre
  Andre schreef op donderdag 12 mei 2011 om 18:35  | reageer

  Op omzetcijfers kan nooit de kwaliteit bepaald worden. Nikon is misschien iets duurder, maar daar staat naar mijn mening wat tegen over.
  Je moet een camera voelen. Grote plus bij Nikon. Lekkere grip en alles met de duim en wijsvinger te regelen. Moet je eens bij Canon proberen.
  Nogmaals, slechte camera's zijn er niet. Maar voel het en kijk er door.

 15. FrankT
  FrankT schreef op donderdag 12 mei 2011 om 20:41  | reageer

  Let op de tweede plaats van de iPhone in ronde 4! knipoog)

 16. fotojack
  Profiel fotojack schreef op donderdag 12 mei 2011 om 22:30  | reageer

  Laten we wel wezen. Zonder de bekende strijd konden we nu niet fotograferen met die fantastische camera's. Ze trekken zich aan elkaar op en zorgen bij elk nieuw model weer dat die beter presteert dan het laatste model van de concurent. Volgens mij is uiteidelijk de winnaar : DE FOTOGRAAF !

 17. Marcel
  Marcel schreef op donderdag 12 mei 2011 om 23:09  | reageer

  Hier is misschien de opzet van betaalbaar huren (zie Adobe) interessant als er tenminste complete sets werden aangeboden. Je kunt dan de ene keer Nikon huren en de dan weer Canon want nu is het glas en de accessoires die het overstappen kostbaar maakt. Als ik nu een camera of lens ga kopen dan huur ik die eerst en dat leid niet altijd ook tot een aankoop.

  Al jaren Canon gehad en een jaar geleden bijna overgestapt naar Nikon en wacht nu nog steeds op een vernieuwing in 1D of een nieuwe 3D.

  Vorige week nog een familie lid een Nikon aanbevolen toen die vroeg om een goede spiegelreflex camera.

 18. Paul Oosterlaak
  Paul Oosterlaak schreef op vrijdag 13 mei 2011 om 01:19  | reageer

  Zolang veel Nikonlenzen (en vele andere merken) gewoon op mijn Canon 5D2 passen (manueel focus, dat dan weer wel), zie ik niet zo de noodzaak van een Nikon-body. Verder is het gewoon een kwestie van smaak en aangezien Nikon met zijn CMOS sensoren weer helemaal bij is (de CCD-sensoren waren ruisgenerators), zie ik geen enkele reden om als starter niet met Nikon te beginnen.

 19. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op vrijdag 13 mei 2011 om 09:41  | reageer

  Hmm... geen reacties? Of heeft niemand de behoefte om hier nog even door te vechten?

  Ik ben het in ieder geval met de conclusie van Elja eens. Wat je ook koopt, een slechte keuze maak je niet. En, de onderbouwing van dit soort vergelijkingen zijn vooral leuk, maar zegt voor mij inhoudelijk helemaal niks.

 20. Paul Oosterlaak
  Paul Oosterlaak schreef op vrijdag 13 mei 2011 om 15:56  | reageer

  @Peter van Veen
  Hoezo geen reacties? Er stonden er al 18 voor die van jou.
  Maar vergelijkingen hebben wel degelijk nut, want ieder heeft zo zijn redenen om voor het ene of het andere merk te kiezen. Er is alleen niet 1 merk beter dan het andere.

 21. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op vrijdag 13 mei 2011 om 22:09  | reageer

  Heel vreemd, toen ik mijn reactie schreef, was er niks te zien... En nu blijkt dat er al heel wat mij voor gingen. Nou ja, dat bevestigt in ieder geval wel mijn gedacht.

  Ik kon het me al niet voorstellen dat hier geen reacties op zouden komen. vrolijk

 22. Ton
  Ton schreef op dinsdag 17 mei 2011 om 11:56  | reageer

  Vroeger Nikon gebruikt en sinds een jaar Canon 550D. Ben nog in het bezig van een aantal goede NIKON lenzen. Deze lenzen wil ik op mijn Canon 550D gebruiken. Daar zijn een soort verloopringen (mounts?)voor in de handel. Heeft iemand daar gebruikerservaring mee? Zo ja, welke? Welke merken werken naar tevredenheid? En waar zijn die tegen welke prijs te koop? Dankbaar!

 23. Ernst
  Ernst schreef op dinsdag 17 mei 2011 om 13:18  | reageer

  Wat een ongeloofwaardige, onbelangrijke strijd. Iedereen weet dat Canon en groter marktaandeel heeft. Daar is verder geen onderzoek voor nodig, maar levert het bedrijf een beter product? Is een Rolls Royce een slechtere auto dan een volkswagen alleen omdat er minder van verkocht worden? Ik wil noch Canon, noch Nikon vergelijken met een Rolls. Beide maken top camera's, vooral in het duurdere segment, maar hier wordt wel alles op een grote niet vergelijkbare hoop gegooid.
  Dit soort discussies hebben geen toegevoegde waarde voor deze verder zeer gewaardeerde nieuwsbrief.

 24. eugene
  eugene schreef op dinsdag 17 mei 2011 om 22:52  | reageer

  Ben blij met de competitie want dat houdt ze scherp!!! Het onvoorstelbare vind ik eigenlijk dat Canon ook de dagelijkse nachtmerrie is van Sony in de videomarkt en van diverse printerfabrikanten zoals Epson, Lexmark en vele anderen. Ze moeten alleen een keer van die kerncentrales af. Dit gaat ze vroeg of laat hun voorsprong kosten.

 25. Arno
  Profiel  Arno schreef op dinsdag 17 mei 2011 om 23:46  | reageer

  Het gaat bij de echte fotografie niet om met wat voor camera je de foto maakt maar hoe je een foto maakt en waarom. Als je dat onder de knie hebt en ook nog iets van de techniek van het fotograferen weet ben je pas toe aan de keuze van een DSLR en die keuze hangt dan weer af van wat je met je camera wilt gaan doen. De keuze van het merk doet er dan niet toe als je maar kiest voor de praktische elementen.

  Leuk om te zien op bijvoorbeeld het Zoom evenement is dat er veel zijn die bijvoorbeeld met een 1D serie rondlopen met een witte teletoeter en de camera alleen maar op de P stand hebben staan vrolijk

 26. Govert de Jong
  Govert de Jong schreef op woensdag 18 mei 2011 om 05:00  | reageer

  Voor mij is er maar een merk, Nikon. Ik ben begonnen met de Nikkormat ELW en fotografeer nu met de D300, fantastiche camera !

 27. Jannes
  Profiel Jannes schreef op dinsdag 20 juni 2023 om 14:57  | reageer

  Voor onze foto's van onze product- en portretfoto's gebruiken wij al jaren Canon. Ik ben het met Arno eens dat het met name om de fotografie gaat en minder om het merk.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Fun

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord