Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Hitler vindt de Nikon D3x te duur

donderdag 11 december 2008, 20:16 door | 8.585x gelezen | 11 reacties

De verkoopprijs van de nieuwe Nikon D3x houdt de gemoederen blijkbaar goed bezig. Hoewel er voor de duurste Canon een bijna vergelijkbaar bedrag neergelegd moet worden is de 8.000,- euro camera bij veel Nikonians in het verkeerde keelgat geschoten. Ene Samuel maakte er een parodie van op basis van de film 'Der Untergang'.

Het filmpje is al meer dan 200.000 keer bekeken en daarmee wel een succes te noemen. Dezelfde scene is eerder ook reeds gebruikt voor onder andere een filmpje over de X-box. Overigens ben ik het wel grotendeels eens met de woorden van Scott Kelby over de prijs van de Nikon D3x. Nikon heeft trouwens toegegeven dat de sensor in de Nikon D3x dezelfde is als die in de Sony Alpha 900.Bron: Serge

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

11 reacties

 1. Pieter
  Pieter schreef op donderdag 11 december 2008 om 20:57  | reageer

  Nikon zegt niet dat de sensor in D3x dezelfde isals die in de Sony alfa900. Nikon is de architect van de sensor voor D3x, die door Sony geproduceerd wordt. Het is niet dezelfde sensor.

  Daarnaast doet Nikon in de D3x heel wat in processing en features, die met Sony a900 niet mogelijkzijn. De D3x kost inderdaad een klein fortuin, maar dat geldt net zo goed voor de Canon Eos 1Ds Mark III. De camera is ook gericht op pro fotografen die ipv een 40k Hasselblad systeem voldoende hebben aan een 10K Nikon systeem.

 2. RobertW
  Profiel RobertW schreef op donderdag 11 december 2008 om 21:07  | reageer

  Waarom wordt er toch telkens gezeurd over de prijs? Het is geen consumentencamera en een pro die 'm gebruikt zal die investering over het algemeen binnen afzienbare tijd hebben terugverdiend! Er is meer dan genoeg moois te koop voor een stuk minder geld!

 3. Charles
  Profiel Charles schreef op donderdag 11 december 2008 om 23:23  | reageer

  @Elja
  Heb je toestemming om beelden uit Der Untergang hier te vertonen?

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 11 december 2008 om 23:29  | reageer

  @Charles; Nope, maar dat zou ook een leuke discussie kunnen worden. Aangezien ik alleen een YouTube filmpje opgenomen heb die niet op mijn eigen server staat.

 5. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 12 december 2008 om 09:36  | reageer

  Een Sony censor in de Nikon D3x voor 8.000 euro?! Dat klinkt niet echt als een kansrijke marketing policy moet ik zeggen, vooral omdat de Sony Alfa900 een schijntje kost vergeleken met de Nikon D3x. Of dat nou dezelfde censor is of niet ik vind het een regelrechte marketing misser van Nikon. En dat blijkt wel uit de commotie die nu al is ontstaan...

 6. Mike
  Mike schreef op vrijdag 12 december 2008 om 10:58  | reageer

  Beetje jammer dat ze het Duits er gewoon onder hebben laten staan. Dan doen de jongens en meisjes van LuckyTV het toch een stuk beter.

 7. Peter
  Peter schreef op vrijdag 12 december 2008 om 15:44  | reageer

  LuckyTV FTW! Gewoon een ondertiteling plaatsen kan iedereen, goeie lipsync, dat is pas kunde!

  Maar het moraal van het verhaal ben ik het wel mee eens, balen voor de nikonians, maar ach 12MP is toch ook mooi! :D

 8. EdC
  Profiel EdC schreef op vrijdag 12 december 2008 om 18:36  | reageer

  Ik ben het met RobertW eens. Niet zeuren over de prijs. De D3x kan voor sommige professionals de investering waard zijn. Maar de komende tijd kan het een probleem worden de investering terug te verdienen. Je moet een camera in een jaar (hooguit twee jaar) kunnen afschrijven/terugverdienen.

 9. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 13 december 2008 om 15:35  | reageer

  @EdC:
  Wat de prijs betreft deel ik volstrekt jouw mening. Profi's zeuren doorgaans niet over een dergelijke prijs voor een high end DSLR. Toch blijf ik erbij dat die Sony censor Nikon marketingtechnisch de das om gaat doen. Veel mensen zullen hoe dan ook een associatie maken met de aanzienlijk lager geprijsde Sony Alfa900, vooral omdat de Nikon dezelfde censor herbergt. Dan wordt de drempel gevoelsmatig toch wel heel hoog om alsnog 8000 euro op tafel te leggen...

 10. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 13 december 2008 om 17:08  | reageer

  @TonV. Ik verwacht niet dat een prof de Sony A900 zal kopen. Als er vergelijkingen komen met de D3x, dan zullen de foto's van de Nikon er waarschijnlijk beter uit komen. Maar je moet kijken naar het gebruiksdoel en het soort foto's. Ik ken een collega die zijn merk Sony/Minolta trouw is gebleven en nu met een A900 zeer verdienstelijk werk levert in de sfeer van bedrijfsfotografie. Ook voor paginavullende foto's in vak- en relatiebladen. Die collega moet ook niet in meer investeren, want de meerprijs kan hij niet terugverdienen, zeker niet nu de sector waarin hij zich begeeft onder druk staat.

  Ik verwacht dat iemand met een D3x dezelfde foto's, maar dan beter zou kunnen maken bij gebruik van ISO 800 of hoger. Als dat niet zo blijkt te zijn, dan is investeren in de nieuwe Nikon misschien niet de moeite waard. De Nikon zou overigens een puike studiocamera zijn.

 11. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 13 december 2008 om 17:42  | reageer

  @EdC
  Laten we hopen dat de Nikon D3x inderdaad zoveel meer levert dan de Sony Alfa 900 om het prijsverschil waar te maken. Ik ga ervan uit dat de Nikon dat ook waarmaakt. Maar het is en blijft een onverstandige keus van Nikon om hun vlaggeschip uit te rusten met een Sony censor. Ze hadden daar misschien zelfs beter hun mond over kunnen houden. In de top Nikon DSLR hoort een top Nikon censor vind ik. Misschien praten we over een gevoelskwestie maar dat is vaak van doorslaggevende aard als het op marketing aankomt. Los daarvan vind ik als Canon-man het design van de Nikon D3x van het hoogste gehalte en zal de camera qua performance de Canon 1Ds MKIII zeker het vuur aan de schenen leggen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Fun

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord