Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Hoe bedrijven reageren op werken voor niks

woensdag 11 november 2015, 13:31 door | 8.000x gelezen | 4 reacties

Als fotograaf word je waarschijnlijk vaak gevraagd om gratis foto's af te leveren of zelfs een hele shoot voor niks te doen. Reclamebureau Zulu Alpha Kilo uit Toronto probeerde eens bij andere bedrijven of ze gratis wilden leveren.


Het reclamebureau richt zich hier op bedrijven die hen vragen werk 'spec' te leveren. Hierbij wil het bedrijf dat de dienst vraagt eerst gratis kijken wat je kunt en pas betalen als ze tevreden zijn en met je verder willen.

In de fotografie gaat het meestal nog een stap verder, daar worden fotograferen regelmatig gevraagd complete opdrachten gratis uit te voeren in ruil voor 'naamsvermelding'. Doorgaans totaal geen gunstige afspraak wanneer je als fotograaf je geld met je fotografie wilt verdienen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

 1. hugodome
  Profiel  hugodome schreef op woensdag 11 november 2015 om 15:26  | reageer

  Heel goed dat er aandacht voor komt, alleen de zon komt immers voor niks op.

 2. Malou
  Malou schreef op donderdag 12 november 2015 om 13:32  | reageer

  Mooi filmpje! Leuk het eens op een andere manier te zien. Al moet ik wel zeggen dat soms een "gratis" shoot je wel veel werk op kan leveren. Echter gaat deze shoot helemaal zoals ik wil en mag ik al mijn gemaakte werk gebruiken voor wat ik ook maar wil.

 3. peter nadort
  peter nadort schreef op dinsdag 17 november 2015 om 11:19  | reageer

  Over gratis werk. Zie vlak bij mijn huis (het stadhuis) toch veel bruidsreportages. Bekijk even de fotograaf en z'n equipment. Vaak 1 objectief en 1 body en een al wat gedateerde flitser van vroeger. Soms kan ik het niet laten, langs m'n neus weg. "Wat als de camera stopt?" Een schrikreactie, nog nooit gebeurd is vaak het antwoord.Tja, zie dan ook aan z'n manier van werken, geen pro.
  Daar wordt dan weer een pro het brood uit z'n mond genomen.
  Aan alle toekomstige bruidsparen. Als je een mooie herinnering wilt hebben aan die dag, neem een pro. Kun je gewoon in alle rust trouwen en nog heel lang genieten van die dag en hoop ook de rest van je leven.

  Groet, peter

  (getrouwd ruim 50 jaar in z/w en nog genietend van de prachtige foto's)

 4. primefoto.nl
  Profiel primefoto.nl schreef op dinsdag 17 november 2015 om 14:13  | reageer

  Tja, als de inkomens dalen en alle kosten stijgen gaan de eisen naar beneden. Daarbij weten de meeste bruidsparen niet waar het allemaal mis kan gaan en hoe snel.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Fun

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord