Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

iPhone 11 Pro versus 100 megapixel middenformaatcamera

donderdag 17 oktober 2019, 17:34 door | 4.516x gelezen | 3 reacties

Toen commercieel fotograaf Josh Rossi voor het eerst op het idee kwam om de iPhone 11 Pro te vergelijken met zijn nieuwe Fuji GFX 100, bedacht hij zich eerst. Maar uiteindelijk besloot het toch te doen, want zelfs als de GFX 100 de voor de hand liggende winnaar zou worden, dan nog wilde hij weleens zien hoe de RAW-bestanden zich zouden houden.


Dit soort vergelijkingen lijkt vaak het bloed van lezers te laten koken en maar dat is niet de reden om ze te delen. Niemand suggereert dat de iPhone 11 Pro een vervanging in mediumformaat is, of zelfs een full-frame of APS-C of Micro Four Thirds-vervanging zou kunnen zijn.

Dit soort vergelijkingen (hoewel belachelijk op het eerste gezicht) bieden wel een niveau van contrast waarmee je kunt bekijken hoe ver Apple erin is geslaagd om hun camerasysteem en software te verbeteren.

En terwijl het getrainde oog bijna altijd kan uitkiezen wat dat is, zelfs zonder in te zoomen, na een beetje bewerking in Photoshop (geen verscherping), dacht Rossi's vrouw eigenlijk dat een van de iPhone-foto's de enige was die geschoten was met 13.000 dollar-camera 'omdat deze foto er' scherper en helderder 'uitzag.

Hier zijn de twee "blinde" vergelijkingsfoto's - een normale, een portretmodus - uit de video, zodat je deze van dichterbij kunt bekijken:

Vergelijking iphone11 en fujifilm gfx 100


Eindelijk, nadat hij de resultaten van zijn shootout had gezien, besloot Rossi de RAW-bestanden van de iPhone echt te pushen en te proberen de Mulan-filmposter (live-action) in de studio opnieuw te maken.

Ik wilde deze test al jaren doen, maar de technologie van Apple was nog niet in orde. Nogmaals was ik verrast door de resultaten die werden gemaakt, zegt Rossi. Ik denk dat de beeldkwaliteit van de iPhone goed genoeg is om op een billboard af te drukken, op sociale media te plaatsen en zelfs voor grote campagnes te gebruiken.

Dat is veel lof van een succesvolle commerciŽle fotograaf en Photoshop-expert!

Bekijk de vergelijking bovenaan om te zien hoe Rossi deze opnamen zelf heeft gemaakt en bewerkt en zie hem de Mulan-poster maken in Photoshop met het RAW-bestand van de iPhone 11 Pro.

En als je dit leuk vindt, bekijk dan zeker de rest van Rossi's werk op zijn website en Instagram - vooral zijn fotoseries met zieke en gepeste kinderen kunnen je helpen hem te vergeven voor het maken van deze vergelijking.

Bron: PetaPixel

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

3 reacties

 1. Marijke Rawie
  Marijke Rawie schreef op dinsdag 22 oktober 2019 om 11:17  | reageer

  Waarom is deze vergelijking zo mal? Ik vind het juist leuk om dit soort dingen te lezen...

 2. gast schreef op dinsdag 22 oktober 2019 om 18:49  | reageer

  Ben het helemaal eens, met Marijke Rawie, meer van dit soort artikelen!

 3. Tom Prins
  Tom Prins schreef op dinsdag 22 oktober 2019 om 21:47  | reageer

  Mooi artikel, maar ik zou van ‘gepestte’ maar ‘gepeste’ maken. Ik vergeef het uiteraard. 😇

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Fun

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.217 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord