Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Redenen om de iPhone 3G te kopen voor fotografen

zaterdag 12 juli 2008, 16:05 door | 11.067x gelezen | 29 reacties

Sinds gisteren is de populaire iPhone ook in Nederland officieel te verkrijgen. T-mobile heeft hiervoor een exclusive deal gesloten met Apple. De iPhone 3G is een strakke en gebruikersvriendelijke telefoon voor de gadgetfreaks onder ons. Op AppleMatters is een handig overzicht te zien van tien redenen om een iPhone te kopen voor professionele fotografen. Altijd handig om achter de hand te hebben voor het overtuigen van je partner voor de aankoop van dit nieuwe speeltje.

Natuurlijk zouden deze excuses geen reden moeten zijn om voor een iPhone te kiezen, maar als ik een iPhone zou kopen dan zou ik 'm inderdaad ook gebruiken om mijn foto's te kunnen tonen aan geinteresseerde. De iPhone maakt het erg makkelijk om foto's te tonen en het ziet er allemaal ook nog erg gelikt uit.

Behalve je eigen foto's kun je ook voorbeeldfoto's meenemen van andere fotografen. Zo kun je een model duidelijk maken welke pose je bedoeld of een belichtingsdiagram bij de hand hebben. Ook voor instructievideo's (podcasts) is de iPhone een handige tool. Aangezien je een telefoon doorgaans altijd bij je hebt kun je ook dat half uurtje in de bus eens nuttig gebruiken.

Apple iPhone 3G


Overigens zit ik zelf helemaal niet te wachten op een abonnement bij T-mobile. Ik wacht dus nog even af wat de prijs en beschikbaarheid via andere kanalen wordt. In BelgiŽ en Italie is de telefoon al los te koop voor zo'n 500 euro (helaas nog wat prijzig dus).

Wat is jullie excuus voor het kopen van een iPhone?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

29 reacties

 1. mreys
  Profiel mreys schreef op zaterdag 12 juli 2008 om 17:17  | reageer

  Geen excuus. Maar is 500 Euro prijzig als je niet vasthangt aan een abonnement bij 1 welbepaalde provider?
  Ik denk dat als je even doorrekent, altijd wel rond de 500 Euro aan Apple kwijt bent knipoog In andere landen wordt het gewoon transparant doorgerekend aan Apple wanneer je belt of surft

 2. Thomas
  Thomas schreef op zaterdag 12 juli 2008 om 17:24  | reageer

  Ik heb ook geen excuus eigenlijk om hem te kopen. Ik zit eigenlijk ook niet te wachten op het T-mobile abo maar je zit er nou eenmaal aan vast. De iphone uit belgie en italie is gelockt op basis van landcode. Dus die zul je eerst moeten hacken voordat je hem kunt gebruiken in NL, of je moet een belgisch abo willen hebben.

  Ik wil hem gewoon hebben, om idd mijn foto's mee te kunnen nemen, onderweg wat muziek te kunnen luisteren en natuurlijk om mee te bellen en mijn mail te kunnen lezen onderweg.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 12 juli 2008 om 17:26  | reageer

  @Mreys; 500,- euro is natuurlijk best te doen, maar als ik 'm ergens voor circa 350,- euro kan vinden koop ik 'm zonder verder na te denken. Nu moet ik het nog even afwegen. vrolijk

  Overigens is het aanbod van T-mobile volgens mij best redelijk aangezien je er een mooi data pakket bij krijgt. Ik heb alleen een telefoon van mijn werkgever bij een andere provider, dus kan niet zomaar overschakelen.

 4. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op zaterdag 12 juli 2008 om 18:08  | reageer

  Ook hier geen excuus... sterker nog: ik wacht wel op gunstigere prijzen.
  Momenteel nog een goede GSM in handen.
  Maar... vind de vormgeving (touchscreen m.n.) erg gelikt... maar of de Iphone mij kan bekoren, daar ben ik nog niet over uit.
  Dan maar budget vrij maken voor een leuk objectief vrolijk

 5. nikonlover
  nikonlover schreef op zaterdag 12 juli 2008 om 19:11  | reageer

  En hier 25 redenen om hem niet te kopen..

 6. DJ
  DJ schreef op zaterdag 12 juli 2008 om 20:25  | reageer

  Helemaal met Nikonlover eens !!!
  Ik had zoiets al eens gelezen, belachelijk gewoon. Op een Nokia van 130 euri zitten nog meer mogelijkheden op.
  Het gaat dus weer puur om de " Heb " !!!! En omdat het een hype is !
  Alleen dat zou al een reden zijn om geen iphone aan te schaffen.

 7. jules
  jules schreef op zaterdag 12 juli 2008 om 21:41  | reageer

  Kun je er mooie foto's mee maken?

 8. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 12 juli 2008 om 22:28  | reageer

  @Nikonlover; Een nuttig overzicht die iedereen die er een overweegt even zou moeten doornemen. Overigens kloppen ze volgens mij niet allemaal helemaal.

  @Dj; Je moet 'm gewoon eens een keer proberen. Persoonlijk heb ik nog nooit zo lekker geinternet op een mobiele telefoon. Hierin is de iPhone gewoon mijlenver vooruit op de concurrentie.

  @Jules; Ik zou er niet teveel van verwachten wat fotokwaliteit betreft. Maar daar heb je je eigen camera toch voor?

 9. jules
  jules schreef op zaterdag 12 juli 2008 om 23:03  | reageer

  Ik bedoelde deze vraag eigenlijk als, dit is een photo-blog en dan zou ik verwachten dat het mooie foto's zou kunnen maken.
  Zo niet dan is het me niet geheel duidelijk wat dit bericht hier doet.

 10. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 12 juli 2008 om 23:17  | reageer

  @Jules; Ah, een kritische noot. knipoog
  Een beetje inspelen op actualiteiten kan nooit kwaad toch? Het bericht is gericht op wat de iPhone voor fotografen kan betekenen. Eigenlijk niet heel anders dan wanneer ik een beeldscherm of GPS tracker bespreek; als het maar zijdelings te maken heeft met fotografie kan het een artikeltje op Photofacts opleveren. In dit geval is dus niet de fotokwaliteit van belang, maar meer de mogelijkheden als handige fotoviewer voor onderweg.

 11. Pim
  Pim schreef op zondag 13 juli 2008 om 11:38  | reageer

  Ik heb al een tijdje een iphone, niet de 3G maar de eerste versie en ik ben er echt tevrede over! Iedereen kijk vol bewondering naar je foto's wanneer je zo laat zien op je iphone (of ze keken vol bewondering naar me iphone).

  Ik werk dan ook op Mac en daar zitten ook wat extra voordelen aan maar ik denk dat een iphone voor iedereen een aanwinst is. De nieuwe iphone ga ik voorlopig nog niet halen voor zo'n belachelijke prijs! Maar een nokia n95 kost los ongeveer hetzelfde, net als zoveel nieuwe telefoons dus het is niet alleen bij de iphone!.

  @Elja: Mooi bericht hoor! Was het anders nooit tegen gekomen :D

 12. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op zondag 13 juli 2008 om 13:08  | reageer

  1 uur en 18 minuten in het vliegtuig zitten kijken naar een video op de iPhone. Behalve vermoeide ogen (toch een te klein beeld) had ik nog meer pech. Toen ik wilde vertellen dat ik veilig was aangekomen was mijn accu te leeg voor een gesprek. Minder :(

 13. jules
  jules schreef op zondag 13 juli 2008 om 15:18  | reageer

  @elja: fijn dat je het hebt gezien nahnah.

  Als ik een photoviewer nodig heb dan neem ik me laptop wel mee.
  Of zo'n EEE pc van asus, maar die heb ik niet dus op zich heb ik aan me laptop genoeg.
  En o) kap 17'' ( mijn laptopn ik denk ik mooier foto's bekijken dan op 3''.

  En nog een ding: je blog vind ik uitstekend,maar je moet niet willen dat je alle techniche nieuwtjes gaat melden daarvoor ga ik wel naar iets anders. Wat deze blog goed maakt is dat het over fotografie gaat.

 14. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 13 juli 2008 om 15:21  | reageer

  Ik heb zo'n EEE van Asus. Mooi voor onderweg. Nog geen driehonderd euro. Zo goedkoop door Linux en Open Office etc. 512 MB wergheugen. Te weinig voor Lightroom oid. Mooi voor ander werk onderweg dan foto's bekijken.

 15. Margo
  Profiel Margo schreef op zondag 13 juli 2008 om 16:25  | reageer

  Ik ben heel tevreden met mijn Nokia N95 vooral ook vanwege de 5mp camera. De speciale iPhone abonnementen bij T-Mobile zijn heel voordelig. Ik werk bij T-Mobile, kan dus degenen die nog elders een contract hebben vertellen dat ze vier maanden voor het einde van hun contract elders, alvast bij TM een contract kunnen afsluiten, die uiterlijk na vier maanden kan ingaan. Toestel heb je dan alvast. Heb het toestel overigens zelf nog niet in mijn handen gehad. Denk dat het een mooi apparaat is vooral voor mensen die dol zijn op gadgets.

 16. JerryBig
  JerryBig schreef op zondag 13 juli 2008 om 17:38  | reageer

  Ja mensen, laten we als foto enthousiasten ook even reclame gaan maken voor zo'n flutding voor gadgetfreaks. Hier wordt ik dus kotsmisselijk van, die hele hype rond zo'n te duur overschat stuk apple prullaria. Ik denk dat we aan de 25 redenen die nikonlover aangaf, weinig hoeven toe te voegen. Snel stoppen deze discussie. Elja; misschien verwijderen uit je FOTOblog?

  @Elja, lekker internetten kun je niet op een mobiel, dat doe je achter een fatsoenlijk scherm met een degelijke muis en toetsenbord. Internetten op je mobiel versus internetten op een normale PC is als zelfbevrediging versus echte sex. Het blijft behelpen. knipoog

 17. Michael
  Profiel  Michael schreef op zondag 13 juli 2008 om 22:10  | reageer

  @JerryBig: Vanwaar deze aversie tegen een artikel over de iphone?
  Zelfs een opmerking om het item te verwijderen van dit weblog. Erg vreemd.

  Je hoeft de iphone niet te kopen, en je hoeft dit artikel ook niet volledig te lezen als het onderwerp je niet aanstaat.

  @Elja: Ik vind het juist goed dat je inspeelt op de actualiteit en dit combineert met fotografie. Het artikel lekker laten staan.

 18. JerryBig
  JerryBig schreef op maandag 14 juli 2008 om 09:43  | reageer

  @Michaël: lijkt me duidelijk uit mijn verhaal. Maar ter verdere verduidelijking: Aversie, omdat ik kotsmisselijk wordt van de overdreven aandacht voor dat ding, het is het niet waard (hij wordt gehyped).
  Verwijderen, ten eerste omdat dit een fotoblog is en foto's kijken kan op iedere telefoon tegenwoordig, dus aandacht voor andere telefoons zou dan ook op zijn plaats zijn en ten tweede foto's maken met dat ding is van een bedenkelijk niveau. Opnieuw aandacht voor andere telefoons, met betere specs, zou dan meer op zijn plaats zijn.
  Dit is mijn laatste post in dit artikel, er is al teveel aandacht aan besteed.

 19. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 14 juli 2008 om 10:37  | reageer

  Een laptop of een EEE pc is inderdaad mooier door het grotere scherm, maar ook weer zoveel groter dat je het niet constant bij je draagt. Daarvoor is een kleiner apparaat, die je ook als telefoon gebruikt en dus altijd bij je hebt, wel zo handig dus.

  Grappig dat een artikel over de iPhone zoveel reacties op roept (waaronder een boel negatieve). Volgens mij hoeft niemand bang te zijn dat ik elk technisch nieuwtje ga vermelden, daarvoor stuur ik jullie gewoon naar Tweakers.

  Over de iPhone ben ik zelf gewoon enthousiast, ondanks de nadelen. Als het bij mij leeft dan schrijf ik erover, zo werkt dat op een blog natuurlijk. vrolijk

  Overigens heb ik zelf nu een Nokia E65 -waar ik dan ook al eens eerder over geschreven heb. Ook een leuke telefoon, maar het bekijken van foto's gaat toch echt een stuk mooier op een iPhone. Ik denk dat je het geprobeerd moet hebben voordat je daarvan overtuigt bent.

 20. Ramon
  Profiel Ramon schreef op maandag 14 juli 2008 om 16:24  | reageer

  Ik hou het wel bij mijn Nokia N95 met 5 Megapixel camera. In de nieuwe iPhone zit nog te veel kinderziektes in, en aangezien de lijst met 25 minpunten wordt ik daar niet echt vrolijk van.

 21. Hendrik
  Hendrik schreef op dinsdag 15 juli 2008 om 13:25  | reageer

  Ik moet zeggen dat ik nu voor het eerst zwaar teleurgesteld ben in Elja, wat een kloten post... gaan we nu een beetje op ee geweldige blog over fotografie vanaf nu dingen schrijven over kinder gadgets als de iPhone... kom op mensen! Schoenmaker houd je bij je leest en schrijf niet over dit soort hyped onzin. Als je iets moois wilt neem dan de Diamond van HTC en niet zo'n baksteen, maar zoals gezegd ook dat moet je maar niet bloggen want 't moet hier over fotografie gaan...

 22. Ake
  Ake schreef op dinsdag 15 juli 2008 om 14:12  | reageer

  Reacties zoals die van Hendrik en Jerry Big doen we gruwen. Eisen om een blogpost te verwijderen omdat het HEN niet aanstaat, zonder rekening te houden met de mening van anderen vind ik naast een flinke snuif egoïsme ook behoorlijk dom.
  Als iets je niet aanstaat, lees je het niet. Een ander overtuigen om een blog aan te passen naar de eisen van je egocentrisme is smakeloos.Daarnaast is een iPhone is wel fotografie gerelateerd, aangezien je je portfolio op die manier altijd bij de hand hebt. Maar over het belang van Public Relations en elementaire beleefdheid hebben deze heren duidelijk nog nooit gehoord.

 23. JerryBig
  JerryBig schreef op dinsdag 15 juli 2008 om 15:34  | reageer

  @Ake: weet je ook eens hoe het voelt als je ergens van gruwt, doe ik van de iPhone. De iPhone is net zo foto gerelateerd als een Nokia en mijn antieke Dell PDA en dus is mijn argumentatie valide en is mijn mening niet dom, doch anders dan de die van jou. "Elementaire beleefdheid"? Enige idee waar je het over hebt?

  Als je graag persoonlijk wilt worden doe je dat maar ergens anders.

  Op een blog mag je je mening uiten en ik doe niets meer en niets minder. Overigens suggereerde ik Elja te verwijderen, het is aan hem om daar op te reageren. En dat deed hij!

 24. Michael
  Profiel  Michael schreef op dinsdag 15 juli 2008 om 16:19  | reageer

  @JerryBig: Ik dacht dat jij niet meer zou reageren op dit artikel.
  quote: "Dit is mijn laatste post in dit artikel, er is al teveel aandacht aan besteed."
  Je valt mij wederom tegen.

 25. JerryBig
  JerryBig schreef op dinsdag 15 juli 2008 om 18:14  | reageer

  Een min of meer persoonlijke aanval noopte mij m'n belofte te verbreken. Als zoiets je al tegenvalt, dan ben ik benieuwd wanneer je iets meevalt.

 26. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 15 juli 2008 om 20:19  | reageer

  Van mij mag dit onderwerp nu wel afgesloten worden.
  Genoeg onvriendelijkheden. vrolijk

  Bedankt voor alle reacties, steun en kritiek!

 27. Margo
  Profiel Margo schreef op woensdag 16 juli 2008 om 19:17  | reageer

  Ondanks alles zijn er al een miljoen van verkocht in Europa.

 28. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 20 juli 2008 om 09:31  | reageer

  Op Photography Bay is een lijstje te vinden met 13 fotografie gerelateerde applicaties voor de iPhone.

 29. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 23 juli 2008 om 17:10  | reageer

  Op het weblog van Scott Kelby is een gastblog verschenen van Terry White (Adobe) over de handigheid van foto's tonen met behulp van de iPhone.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Fun

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord