Erik van Rosmalen

Selfie: woord van het jaar 2013

donderdag 21 november 2013, 20:11 door | 6.830x gelezen | 2 reacties

The Oxford Dictionary, zeg maar de 'Dikke Van Dale' van het Engelse taalgebied, heeft 'selfie' uitgeroepen tot woord van het jaar. Wij moeten het in Nederland doen met het woord 'participatiesamenleving'. Volgens de NOS is selfie dankzij het gebruik van sociale media zoals Instagram afgelopen jaar flink populair geworden en is het gebruik ervan met zo'n 17.000 procent (!) toegenomen.

Deze zomer werd al bekend dat zelfportretjes het populairste genre op sociale media vormen. Zelfs 1 op de 3 foto's van jongeren tussen de 18 en 24 op Instagram zijn zelfportretten. Op Instagram alleen al is de hashtag #selfie zo'n 35 miljoen keer gesignaleerd.

Volgens de NOS werd het woord zelf geboren op een Australisch forum in 2002. Wie echter goed gaat zoeken in de fotografiehistorie, vindt al decennialang zelfportretten, die je zou kunnen vergelijken met de huidige smartphone-selfies. Zoals dit zelfportret van een vrouw in de spiegel, dat rond de vorige eeuwwisseling (1900 dus) gemaakt werd:

Unidentified woman taking her own photograph using a mirror and a box camera, roughly 1900

Of dit zelfportret van de Russische groothertogin Anastasia, eveneens in de spiegel gemaakt met een Kodak Brownie boxcamera, circa 1914:

Grand Duchess Anastasia Nikolaevna self photographic portrait

Meer zien? Bekijk ook deze 'selfies' van beroemde fotografen. Of bekijk de selfie-varianten, die een Zuid-Afrikaanse krant liet maken van een aantal wereldberoemde foto's.

Bronnen: NOS, Wikipedia

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als redacteur/content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

2 reacties

  1. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 17 december 2013 om 10:02

    Ook in Nederland is Selfie nu gekozen als woord van het jaar.

  2. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 17 december 2013 om 11:34

    Klopt, het Genootschap Onze Taal koos voor participatiesamenleving, Van Dale volgt nu het Britse voorbeeld met selfie!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Fun

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.635 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord