Elja Trum

Spiekbriefje voor fotograferen op de M-stand

zondag 3 juli 2011, 23:02 door | 20.426x gelezen | 14 reacties

Vergeet je vaak wat het aanpassen van de sluitertijd, het diafragma en de lichtgevoeligheid doen met je uiteindelijke foto? Dan is het spiekbriefje dat Miguel Yatco heeft gemaakt wat voor jou. Hij maakte een prachtig ontworpen infographic waarin helder uiteengezet wordt welke aanpassing welk effect geeft.

Miguel kreeg veel vragen over fotograferen op de M-stand, dus maakte hij een handig spiekbriefje om anderen te helpen hun camera handmatig in te stellen. Hij raad iedereen aan om handmatig te leren schieten: 'Sinds ik geleerd heb op de M-stand te werken ben ik nooit meer terug gegaan naar de automatische P-stand'.

Manual Photography Cheat Sheet door Miguel Yatco

Bevalt het spiekbriefje je, dan kun je deze ook online in posterformaat bestellen via Zazzle. De kleinste versie is voor 24,95 dollar te koop. Miguel liet me weten dat hij inmiddels ook bezig is met eenzelfde soort spiekbriefje voor flitsfotografie.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

14 reacties

 1. Clifdon
  Clifdon schreef op zondag 3 juli 2011 om 23:58

  Ja dat vind ik wel weer leuk zo'n poster. Weet echter niet of ik hem daadwerkelijk bestel. Ik schiet zelf eigenlijk altijd in diafragma of sluitertijd voorkeuze. Tenzij ik een sfeertje in een foto vast moet gaan leggen. Dan wil je niet altijd dat de foto perfect belicht is. Ook al kan dit via nabewerking altijd gerealiseerd worden. Ik zie het voordeel van de 'manual' nog niet echt tegenover het switchen tussen diafragma- en sluitertijdvoorkeuze.

 2. Nouks niet-ingelogd
  Nouks niet-ingelogd schreef op maandag 4 juli 2011 om 03:29

  Leuk gemaakt, ziet er mooi uit, maar... als je hier een spiekbriefje voor nodig hebt zijn er een aantal (echt niet zo ingewikkelde) kwartjes nog niet gevallen.

 3. onem
  Profiel  onem schreef op maandag 4 juli 2011 om 09:09

  Inderdaad leuk gemaakt. Handig als je een stagaire hebt. Laatste alles op lopen zoeken voor hem in boeken om het goed uit te leggen. Nu staat het simpel op een poster. En het ziet er ook nog eens goed uit.

 4. Jan Lagendijk
  Jan Lagendijk schreef op maandag 4 juli 2011 om 09:46

  Hier ook een leuk alternatief.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Fun

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.595 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord