Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Spiekbriefje voor fotograferen op de M-stand

dinsdag 26 september 2023, 14:22 door | 22.198x gelezen | 14 reacties

Vergeet je vaak wat het aanpassen van de sluitertijd, het diafragma en de lichtgevoeligheid doen met je uiteindelijke foto? Dan is het spiekbriefje dat Miguel Yatco heeft gemaakt wat voor jou. Hij maakte een prachtig ontworpen infographic waarin helder uiteengezet wordt welke aanpassing welk effect geeft.

Miguel kreeg veel vragen over fotograferen op de M-stand, dus maakte hij een handig spiekbriefje om anderen te helpen hun camera handmatig in te stellen. Hij raad iedereen aan om handmatig te leren schieten: 'Sinds ik geleerd heb op de M-stand te werken ben ik nooit meer terug gegaan naar de automatische P-stand'.

- afbeelding helaas niet langer beschikbaar -

Bevalt het spiekbriefje je, dan kun je deze ook online in posterformaat bestellen via Zazzle. De kleinste versie is voor 24,95 dollar te koop. Miguel liet me weten dat hij inmiddels ook bezig is met eenzelfde soort spiekbriefje voor flitsfotografie.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 26 september 2023.
De eerste publicatiedatum is zondag 3 juli 2011, 23:02.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

14 reacties

 1. Clifdon
  Clifdon schreef op zondag 3 juli 2011 om 23:58  | reageer

  Ja dat vind ik wel weer leuk zo'n poster. Weet echter niet of ik hem daadwerkelijk bestel. Ik schiet zelf eigenlijk altijd in diafragma of sluitertijd voorkeuze. Tenzij ik een sfeertje in een foto vast moet gaan leggen. Dan wil je niet altijd dat de foto perfect belicht is. Ook al kan dit via nabewerking altijd gerealiseerd worden. Ik zie het voordeel van de 'manual' nog niet echt tegenover het switchen tussen diafragma- en sluitertijdvoorkeuze.

 2. Nouks niet-ingelogd
  Nouks niet-ingelogd schreef op maandag 4 juli 2011 om 03:29  | reageer

  Leuk gemaakt, ziet er mooi uit, maar... als je hier een spiekbriefje voor nodig hebt zijn er een aantal (echt niet zo ingewikkelde) kwartjes nog niet gevallen.

 3. onem
  Profiel  onem schreef op maandag 4 juli 2011 om 09:09  | reageer

  Inderdaad leuk gemaakt. Handig als je een stagaire hebt. Laatste alles op lopen zoeken voor hem in boeken om het goed uit te leggen. Nu staat het simpel op een poster. En het ziet er ook nog eens goed uit.

 4. Jan Lagendijk
  Jan Lagendijk schreef op maandag 4 juli 2011 om 09:46  | reageer

  Hier ook een leuk alternatief.

 5. Brian
  Brian schreef op maandag 4 juli 2011 om 10:04  | reageer

  Whahaha, vind Nouks reactie eigenlijk nog leuker dan de spiekposter zelf. Wat een prijs trouwens voor die poster, niet normaal. Wilde hem eerst bestellen voor in ons klaslokaal, maar nu toch maar even niet.

 6. Nouks
  Profiel  Nouks schreef op maandag 4 juli 2011 om 19:36  | reageer

  @Onem Verrek, daarvoor is het misschien inderdaad wel supernuttig. Ik heb me er al vaak over verbaasd bij hoe veel (vooral ROC-)studenten de basis nog niet bevestigd is.

 7. Margo
  Profiel Margo schreef op maandag 4 juli 2011 om 20:55  | reageer

  Dat moet je toch niet nodig willen hebben.

 8. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 5 juli 2011 om 07:49  | reageer

  Je moet het inderdaad niet nodig willen hebben, maar ik vind 'm ook behoorlijk decoratief. En zoals Onem en Nouks zeggen: best educatief verantwoord!

 9. Elbee
  Elbee schreef op dinsdag 5 juli 2011 om 18:14  | reageer

  Leuk gemaakt, als een ouderwetse gebruiksaanwijzing. Ik weet alleen niet of iemand die een spiekbriefje nodig heeft, snapt hoe dit briefje werkt.

 10. marijeweterings
  Profiel  marijeweterings schreef op woensdag 6 juli 2011 om 09:28  | reageer

  als muurdecoratie: TOP!

 11. Clifdon
  Clifdon schreef op donderdag 7 juli 2011 om 17:45  | reageer

  Ik denk ook dat iemand die zich bezig houdt met fotografie dit briefje niet zo zeer nodig heeft. Enkel ziet hij er gewoon ontzettend leuk uit om aan de muur te hangen bijvoorbeeld. Maar nee toch eventjes te duur.

 12. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op vrijdag 8 juli 2011 om 00:03  | reageer

  Aha, handig en leuk!

 13. Leentje Schoofs
  Profiel Leentje Schoofs schreef op vrijdag 29 juli 2011 om 09:44  | reageer

  hahah, dit is mijns inziens niet een spiekbriefje tot "hoe gebruik ik de M-stand", maar eerder "wat zijn de basisbeginselen van fotografie". Wel mooi gemaakt natuurlijk vrolijk

 14. leo
  Profiel leo schreef op zaterdag 12 mei 2012 om 11:13  | reageer

  Als kind kreeg ik een SLR (een Canon FT met FL lens, heb ik nog) van mijn vader, daar zat alleen een M-stand op. Je had toen al wel (half) automatische toestellen, maar het leek mijn vader verstandig het eenvoudige principe van drie variabelen te leren kennen, filmgevoeligheid, grootte van het gaatje en de tijd die het openstond. Filmgevoeligheid was toen nog niet zo'n vaak wisselende variabele en verder was het heel eenvoudig. Later vond ik diafragma voorkeuze toch wel heel makkelijk in 90 % van de gevallen. P gebruik ik nooit, laat staan program instellingen. Bedankt pappa, geen spiekbriefje nodig, een kind kan de was doen vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Fun

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord