Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Volgens Nokia heb je geen spiegelreflex meer nodig

zaterdag 1 februari 2014, 15:28 door | 7.929x gelezen | 21 reacties

Volgens deze reclame van Nokia voor de Lumia 1020 smartphone heb je geen spiegelreflexcamera meer nodig. Wij fotografen worden door het telefoonmerk neergezet als onhandige slungels met te veel apparatuur in onze fototassen. Wellicht hebben ze gelijk, maar of de Nokia Lumia 1020 nu de oplossing is..


Verder op zich wel een grappige reclame. Ik denk niet dat veel fotografen nu overgehaald zijn om hun apparatuur op Marktplaats te zetten. Of ben jij wel om?

Bron: Petapixel

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

21 reacties

 1. Janl
  Janl schreef op zaterdag 1 februari 2014 om 17:25  | reageer

  De smartphone sucks

 2. gast schreef op zaterdag 1 februari 2014 om 17:28  | reageer

  Dat ging te snel. Fotografisch gezien: de smartphone sucks. No way dat de smartphone de professionele markt verdringt. Wel is het denk ik zo dat de systeemcamera snel terrein gaat winnen, ook bij professionele fotografen. Kijk bv eens naar de Fuji E2 of de Fuji pro1

 3. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op zaterdag 1 februari 2014 om 19:10  | reageer

  Waar kan ik een onderwaterhuis met twee externe flitsers krijgen voor mijn telefoon? vrolijk

 4. PixelPeter
  Profiel PixelPeter schreef op zaterdag 1 februari 2014 om 20:20  | reageer

  Het is natuurlijk overdreven maar daar is het een commercial voor. Wat wel klopt is dat die Lumia 1020 een dijk van een camera aan boord heeft, 41 MP, optische image stabilisator, auto en handmatig scherpstellen, belichtingscompensatie instelbaar, een sluitertijd tot 1/15000e sec (kom daar bij een spiegelreflex eens om), ISO tot 3200 (ja da's niet heel erg hoog, accoord) maar ook de mogelijkheden om raw opnamen te maken. Die zijn pittig groot dik 40 MB maar dan heb je ook wat; n.l. de mogelijkheid om met een raw convertor (zoals ook in LightRoom) tientallen parameters te beïnvloeden. Ik heb die Lumia 1020 in huis maar ook zijn voorganger de Nokia 808 PureView, ook met 41 MP sensor. Daarmee maak ik regelmatig foto's die zich prima kunnen meten met mijn Nikon D300s. Iedereen die hier een beetje lacherig doet over smartphone fotografie en over deze Lumia 1020 heeft geen eigen ervaring en vrees ik ook geen verstand van zaken.

 5. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zaterdag 1 februari 2014 om 21:45  | reageer

  En waar zijn nu de mensen die vier jaar geleden nog schamperend stonden te kijken naar die telefoons met camera functie? vrolijk

 6. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op zaterdag 1 februari 2014 om 22:42  | reageer

  Ik heb de Lumia 808 weleens 2 weken getest. Voor een telefoon prachtig en ook vergeleken met een kleine sensor compactcamera is het prima, maar dslr-like..... mag er nog niet naast staan wat dat betreft. Sorry Nokia, ik vind dat jullie prachtige telefoons hebben/hadden (want MS heeft Nokia telefoons overgenomen), maar deze reclame is enkel vermakelijk.

 7. Crowdedhousenl
  Profiel Crowdedhousenl schreef op zondag 2 februari 2014 om 09:49  | reageer

  Heet dit niet cognitieve dissonantie....?

  Nee je zal 10.000 euro en meer apparatuur hebben en zeggen, yes !!
  Los van wat speciale richtingen, die zich heir al aandienen, zal 90% van de foto's gemaakt worden op vakantie, steden, selfies, kiekjes ed...

  En wees eerlijk ....daar kon je 2 jaar terug al met een smartphone mee terecht

 8. mecx
  Profiel mecx schreef op zondag 2 februari 2014 om 21:43  | reageer

  Ik denk dat een serieuze, 'echte' fotograaf of foto-enthousiast een smartphone toch vnl. voor de kiekjes zou gebruiken. Ik heb echt de 'feel' nodig in mijn handen van een camera, iets dat ik met een smartphone echt niet zal krijgen. Smaken verschillen zullen we maar zeggen...

 9. PixelPeter
  Profiel PixelPeter schreef op zondag 2 februari 2014 om 22:35  | reageer

  Over een jaar of 2 zullen de reacties hier heel wat positiever zijn over smartphone fotografie.
  Natuurlijk zullen ook dan nog alle professionals voor opdrachten (en heel veel liefhebbers) met een spiegelreflex werken. Maar, hoeveel van de foto's die hier en elders op internet verschijnen hebben echt DSLR kwaliteit nodig? Dat zijn er verdraaid weinig. De bulk van de foto's vandaag is al met een phone gemaakt. En ook veel professionals werken buiten hun opdrachten nu al met de betere foto-smartphones van Nokia.

 10. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zondag 2 februari 2014 om 23:02  | reageer

  Toen vijftig jaar geleden de autofocus ontwikkeld werd mopperde de fotograaf al dat het met die "troep" geen echt fotograferen meer was. Eenzelfde stap heb ik mee mogen maken toen het digitaal fotograferen op de markt kwam. Dat zou de 'echte" analoge fotografie nooit vervangen.
  En zie nu eens vrolijk

 11. Wijgert-Jan van As
  Wijgert-Jan van As schreef op maandag 3 februari 2014 om 23:41  | reageer

  Ik heb zelf al ruim 8 jaar diverse Nokia telefoons, waarvan de laatste met een Carl Zeiss lens, en ik ben heel tevreden over de fotokwaliteit. Naar mijn idee kunnen de Nokia Lumia serie, samen met de Samsung Galaxy serie, prima compactcamera's vervangen. Ik denk zelfs dat deze smartphones het einde van de compactcamera kunnen betekenen.
  Maar een systeem- of spiegelreflexcamera vervangen is toch echt een stap te ver voor deze smartphones.

 12. Harry Van Bulck
  Harry Van Bulck schreef op dinsdag 4 februari 2014 om 11:46  | reageer

  Het is zoals een boormachientje van de Aldi. Voor mij werkt dat prima, maar echte hobbyisten of profs lachen mij ermee uit. Zo is het net met foto's.
  Ik zie ze ook niet snel trouwreportages maken alleen een mobieltje, maar als je ze alleen op Facebook post zijn ze prima

 13. Ton
  Ton schreef op dinsdag 4 februari 2014 om 11:52  | reageer

  Zelf denk ik dat het gedaan is met de spiegelreflex-cultuur in de huidige vorm. Voor de zoveelste keer ben ik op zoek naar een nog betere camera. Dus al jaren upgraden van b.v. je Canon serie (omdat je lenzen anders niet meer passen) kost je al met al giga veel. De snelle ontwikkeling in de smartphone techniek plus de aanpassingen via Photoshop duwt nu wel heel erg tegen de gangbare trend aan. Dus inderdaad, over een paar jaar deze rubriek nog eens herlezen. Denk we toch zullen schrikken en wellicht denken had ik die dure "Mark XIV" 13, 12, 11, etc maar laten liggen.

 14. Chris
  Chris schreef op dinsdag 4 februari 2014 om 11:52  | reageer

  Goed op te bekijken op de iPhone zelf maar maak daar eens een afdruk van wat groter dan een postkaart? Ik hou van foto's in mooie fotoboeken of in reeksen.

 15. Hans van den Broek
  Hans van den Broek schreef op dinsdag 4 februari 2014 om 12:00  | reageer

  Ton,

  Ik ken het gevoel, ook aan meegedaan.
  Ik denk dat de generatie speigelreflexen, 6Mp/10Mp, van 2006 voor de meesten van onsprima was en is. En om met Herman Kuiphof te spreken " Zijn we er toch weer ingetuind ! '

  Bij mij dan Nikon, D200, D300, D700, D600 you name it.
  Nu alles er uit, ook mijn Leica M9 (Zelfde laken en pak), en een Nikon Df gekocht, yep nog 1 keer dus!...Maar mijn oude type A Nikkors uit 1960 krijgen een nieuw leven, blijkt die Nikkor-P 105mm f2.5 toch geweldig te presteren op de Df !

  Zolang ie niet kapot gaat..is de Df genoeg. 16. primefoto
  primefoto schreef op dinsdag 4 februari 2014 om 13:06  | reageer

  Tja, Erg leuk als je daarmee je vakantie kiekjes kunt maken. Een prima ontwikkeling die niet te stuiten is als het je niet boeit wat je DOF is of hoe je Bokeh er uit ziet. Als je enkel in de pret standen fotografeert is het een uitstekend alternatief. Als je meer wilt heb je toch iets anders nodig. Ik gebruik zowel DSLR als ook Mirrorless (ML). Ik denk dat ML de toekomst is voor de fotograaf die iets meer wil dan een registratie. Bij straatwerk lijkt het me ook wel makkelijk met een GSM. Vooral minder opvallend. Vooral voor mijn macro werk houdt ik het liever bij mijn DSLR hoewel de ML het ook daar steeds beter doet. Ergens hebben ze dus wel degelijk een puntje. Het gezeul met gigantische app. wordt minder. Het wordt kleiner, lichter en kwalitatief steeds beter. Waar het uiteindelijk terecht komt weet niemand maar het wordt in ieder geval lichter en dat vind ik wel een voordeel. Aan het einde van de dag is mijn rug toch vrolijker als ik mijn 180mm leica op de Fuiji heb gehad dan wanneer ik met de 180 f2,8 ED de hele dag met mijn D300s heb rond gelopen. In mijn voorstelling zullen de instap DSLR's het eerst verdwijnen. De DSLR gaat er dan helemaal uit. De pro en amateurmarkt zal dan bestaan uit ML. Mogelijk wordt zelfs de software dermate aangepast dat je de DOF en Bokeh achteraf kunt gaan bepalen. Tja, dan gaat de ML er ook uit en blijft de foonkamera over. We zullen het zien. knipoog

 17. wortel
  wortel schreef op dinsdag 4 februari 2014 om 14:50  | reageer

  Ik zie die sportfotograven al staan achter de goal bij een Champions league wedstrijd met hun telefoons. Armen gestrekt met hun telefoon in de handen geklemd en een enorme toeter van een telelens erop. goed voor je rug en lekker als je gebeld word met die lens in je oor!

 18. Margriet
  Margriet schreef op dinsdag 4 februari 2014 om 15:54  | reageer

  Lol, ben eerlijk, ik zie in werkelijkheid ook wel eens zulke fotografen rondlopen......maar los daarvan, ik doe veel concert foto's maken, maar ik heb nog nergens een foto van een smartphone gezien die zich kan meten met een foto die bij mij uit de spiegelreflexen komt.

 19. HarrieV
  HarrieV schreef op dinsdag 4 februari 2014 om 18:06  | reageer

  Och. Als ze er nu eens een fatsoenlijke handgreep aan zouden vast maken. Wie weet vrolijk

 20. PixelPeter
  Profiel PixelPeter schreef op dinsdag 4 februari 2014 om 22:00  | reageer

  Kijk HarrieV
  Voor de Lumia 1020 een camera grip met extra batterij en statiefdraad.

 21. Patricia
  Patricia schreef op woensdag 5 februari 2014 om 20:45  | reageer

  Voor de fotografen in de reclame is de Nokia 1020 wellicht een goede optie maar niet voor een serieuze fotograaf. knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Fun

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord