Elja Trum

Canon 5D mark III specs en foto's gelekt

donderdag 1 maart 2012, 20:52 door | 6.290x gelezen | 7 reacties

Het is nog steeds niet officieel, maar het lijkt er op dat Canon ons (waarschijnlijk) morgen niks meer extra te vertellen heeft; de volledige specificaties van de Canon 5D mark III inclusief productfoto's zijn al gelekt. We introduceren hem daarom maar alvast vandaag: de Canon 5D mark III.

Canon 5D mark III

Canon 5D mark III specificaties


- 22,3 megapixel fullframe CMOS sensor
- Digic 5+ processor
- ISO 100 - 25.600 (L:50, H1: 51.000, H2: 102.400)
- Full HD video (ISO 100-12.800)
- 61 af-punten (waarvan 41 kruislingsgevoelig)
- 6 bps (foto's per seconde)
- 3,2 inch 3:2 lcd-scherm (1,04 miljoen pixels)
- Dual slot (CF + SD)
- Stille modus
- Minimaal 150.000 sluiterbewegingen
- HDR modus
- Verbeterde stof- en waterbestendige body

Canon EOS 5D mark III

Ik moet zeggen dat ik de camera wel zie zitten (mits de prijs nog even onder de 3.500 euro komt). Ik had het ook niet erg gevonden als de camera iets meer megapixel had gekregen, maar uiteindelijk zal dit meer dan voldoende zijn om een paar jaar vooruit te kunnen.

Waar ik erg blij mee ben is de verbeterde autofocus, de hogere ISO's en de de ruimte voor twee geheugenkaartjes. Canon lijkt zich deze camera meer te richten op snelheid en beeldkwaliteit en dat lijken me prima keuzes. Zie ook de onderstaande uitnodiging van Canon hieronder.

Canon uitnodiging 2 maart

De lichtgevoeligheid is twee stops gestegen ten opzichte van de 5D mark II. Het is natuurlijk nog even afwachten hoe bruikbaar bijvoorbeeld de 25.600 ISO stand nog is. Ook het maximaal aantal foto's per seconden is omhoog gegaan, van 3,9 naar 6 foto's per seconde. Niet iets waar ik persoonlijk veel gebruik van zal maak, maar het maakt de 5D ook weer interessanter voor mensen die ook zo nu en dan sportfoto's willen maken.

Bediening


Op de foto's zie je ook dat er wat knopjes verplaatst, verdwenen en toegevoegd zijn. Zo zit de aan-uit knop nu bovenop de camera; volgens mij een prima verbetering. Ook krijgen we de beschikking over een programmeerbare functieknop vlak naast de ontspanknop. Dat zal zeker handig zijn om snel een bepaalde instelling aan te passen.

De aparte start/stop knop voor video zal gewaardeerd worden door videografen en de stille modus door bruidsfotografen.

Canon 5d mk3 top

Komt de nieuwe Canon 5D mark III bij jou op het wensenlijstje te staan?


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

7 reacties

 1. albertus
  Profiel  albertus schreef op donderdag 1 maart 2012 om 20:51

  Ik hou het verlopig nog even bij de Sony Alpha 580.
  Ben wel van plan om over te gaan stappen naar nikon maar een 5d mark III op mijn verlanglijstje dus niet.

  Wel is het qua specs een erg mooie camera maar toch een behoorlijk hoge prijs..

 2. Henk
  Henk schreef op donderdag 1 maart 2012 om 21:15

  Of de mark 3 op mijn lijstje komt hangt toch wel van een aantal dingen af, prijs en een test of dit een daadwerkelijke verbetring zal zijn t.o.v. de mark 2, in principe wel en dat zou door de verbeterde af zijn

 3. Nan
  Nan schreef op donderdag 1 maart 2012 om 21:16

  Nee. Voor hogere snelheden heb ik al een 7D. De 5dMark2 is een geweldige 18+ MP camera die wat mij betreft geen vernieuwing behoeft. Superieure kleuren - als mijn body het ooit begeeft koop ik er weer een. Over de concurrentie kan ik niet oordelen. Ik zou iedere Canon-gebruiker willen aanraden zich niet te laten opjutten en gewoon bij de Mark2 te blijven, tenzij je je boterham verdient met sportfotografie.

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 1 maart 2012 om 21:58

  @Elja, ben je morgenochtend bij de introductie? vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Geruchten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.323 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord