Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Canon 7D geruchten

zaterdag 22 augustus 2009, 14:00 door | 15.423x gelezen | 24 reacties

Afgelopen woensdag kondigde Canon een paar nieuwe compactcamera's aan. Het echte nieuws van Canon, de spiegelreflex camera's, wordt nog op korte termijn verwacht. Op internet zijn natuurlijk al de nodige geruchten te vinden over bijvoorbeeld een Canon 60D of Canon 1D mark IV. Beide logische nieuwe modellen. Nu duikt er echter ook informatie op over een Canon 7D.

De Canon 7D is inmiddels een feit!
We hebben reeds de mogelijkheid gehad deze nieuwe camera te proberen.
Lees onze Canon 7D preview.

De Canon 7D zou een full-frame camera zijn die qua model net onder de Canon 5D mark II moet liggen. De nieuwe lijn zou logische wijs gekozen kunnen zijn omdat het een full-frame model betreft en geen crop-camera zoals de Canon xxD series. Het aantal megapixels zou lager liggen dan die van de Canon 5D mark II.

Er zijn twee foto's te vinden van de vermoedelijke Canon 7D. Een foto van de typeaanduiding op de voorkant van de camera en onderstaande foto van de bovenkant. Welke camera onderstaande foto ook zou moeten zijn, het is in elk geval geen bestaande Canon camera.

Canon 7D


Wat opvalt is de plaatsing van de aan/uit knop. Die zit in mijn ogen op een logischere plek dan bij de huidige pro-modellen van Canon. Dat het een professioneel model betreft blijkt uit het ontbreken van de automatsiche voorkeuze instellingen en de aanwezigheid van het extra display aan de bovenkant van de camera.

Verder is te zien dat dit model wel over een flitser beschikt, in tegenstelling tot de Canon 5D mark II. Ook is er een nieuwe m-Fn knop te vinden; mogelijk een zelf in te stellen functietoets. Het is uiteraard ook goed mogelijk dat dit de nieuwe bovenkant is van de Canon 60D.

Van de Canon 7D wordt verwacht dat het een aanval is tegen de Nikon D300s en de Nikon D700. De 7D zou 12 tot 18 megapixels hebben, een hoog ISO bereik en full-HD video. Tegen een prijs die rond de 1.500,- euro moet liggen.

Persoonlijk hoop ik dat deze 7D werkelijkheid wordt. Mochten deze specificaties inderdaad kloppen dan zie ik hier een mooie back-up in voor mijn Canon 5D mark II. Eén bestelling zou Canon dus vast binnen hebben..

Bron: Canon Rumors

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

24 reacties

 1. Charles
  Profiel Charles schreef op zaterdag 22 augustus 2009 om 16:08  | reageer

  Klinkt goed, ook de prijs, gelukkig heb ik de mark II nog steeds niet gekocht. Het geld kan veel beter naar de L-lenzen. Zouden bezitters van bijvoorbeeld een camera als de 40D ook moeten doen. Wereld van verschil.

 2. rbrt
  Profiel rbrt schreef op zaterdag 22 augustus 2009 om 16:22  | reageer

  Wonderlijk dat je nieuws over compactcamera's blijkbaar niet als "echt" nieuws beschouwt. Compactcamera's hebben niks met fotografie te maken?

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 22 augustus 2009 om 16:36  | reageer

  @rbrt; Natuurlijk is dat ook nieuws, maar niet het nieuws waar ik op zat te wachten en ook geen nieuws waar op Photofacts veel aandacht aan wordt besteed. Kijk, als er een bijzondere compactcamera uit komt wil ik daar best wat aandacht aan besteden, maar eigenlijk komen er teveel compactjes uit met te weinig vernieuwing om het bij te kunnen houden.

  Als ik echt de tijd had zou ik wellicht wat meer naar compact camera's kijken en daarover schrijven, maar dan vraag ik me af of jullie daar ook op zitten te wachten..

 4. blauwgestreept
  Profiel  blauwgestreept schreef op zaterdag 22 augustus 2009 om 18:24  | reageer

  Ik ben erg benieuwd of er inderdaad een 7D komt. Het zou marketingtechnisch een mooie stap zijn van Canon, een betaalbaardere fullframe.

 5. gast schreef op zaterdag 22 augustus 2009 om 19:37  | reageer

  Nou Elja, de zaken gaan voorspoedig als jij al zit te denken aan de 7D als back up voor je zojuist verworden 5D II! Gelukkig gaat niet iedereen gebukt onder de economsche crisis. Even naar de 7D an sich: Het lijkt me de aangewezen upgrade voor een leger fotografen die de 5D II wat te hoog gegrepen vinden maar wel de full frame droom koesteren. De specs klinken aanlokkelijk, een resolutie tussen 12 en 18 MP volstaat prima i.c.m. met de ISO performance van de 5D II. Enig idee wanneer de 7D mogelijk wordt gelanceerd?

 6. Lucien
  Profiel Lucien schreef op zaterdag 22 augustus 2009 om 19:39  | reageer

  Klinkt goed, prijs is netjes. Maar ik heb nog veel plezier met mn 40D.
  Pas als ik daarmee tegen grenzen aanloop ga ik upgraden.

 7. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 22 augustus 2009 om 21:08  | reageer

  De G-serie werd ook door professionals gebruikt. Vooral voor situaties waarin rondlopen met een dslr te link is, of publiek afschrikt.

  De 7D bestond in het geruchtencircuit al lang. Het EAN-barcodenummer was al toegekend en wat al niet meer. Het werd de 5D mkII. Een 7D zou logischerwijs een opvolger van de mkII zijn en geen uitgeklede versie.

 8. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 23 augustus 2009 om 01:24  | reageer

  Een 7D zou mooi zijn als de specs kloppen. Maar zou het voor Canon goed zijn om deze camera op de markt te brengen. De 50d zou dan niet meer te verkopen zijn op een paar EF-s liefhebbers na.

  De aan en uit knop vind ik niet logisch als je je camera langs je lichaam hebt hangen kan het goed zijn dat dat knopje telkens beweegt en je camera uit staat terwijl je denkt dat ie aan staat. Dat gebeurt mij met de 5d mark II helaas al teveel maar dan met de instelknop. Denk je op M te fotograferen staat dat ding ineens op Av of P bijvoorbeeld... :-(

 9. NN
  NN schreef op zondag 23 augustus 2009 om 12:10  | reageer

  @EdC De Canon 7D zou zeker niet de opvolger zijn van de 5D mkII want de codering van de Canon xD camera's loopt andersom (tov de xxD en xxxD). De 7D naam is een indicatie dat het om een camera gaat die een stap onder de 5D zit (de 1D zit immers ook hoger). Een opvolger van de 5D mkII zou ook gewoon een 5D mkIII worden.

  Hopelijk is de 7D echt en rond de 1500 euro. Dan zie ik mezelf een nieuwe camera kopen.

 10. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 23 augustus 2009 om 15:12  | reageer

  @NN. Vorig jaar werd een camera met de aanduiding 7D wel degelijk gezien als de opvolger van de 5D. Uiteindelijk werd de opvolger de 5D mark II. Maar misschien zien we volgende maand wel de 7D als echte opvolger van de 5D en blijkt de mkII een nieuwe generatie te zijn (bijvoorbeeld door de aanwezigheid van video in de II)

 11. sparkone
  Profiel  sparkone schreef op zondag 23 augustus 2009 om 17:54  | reageer

  Ik ga ook zeker voor de 7D, maar moet wel zeggen dat het commentaar van geen auto stand niet waar is als je naar het instelwil kijkt zie je een groen vierkantje en das volgens mij toch wel automatisch, voor mij hoeft de 7D geen interne flitser te hebben, wel een goeie batterij en vooral betere AF dan de 5Dm2. Ik blijf me zeker op de hoogte houden.

 12. Tobias
  Tobias schreef op maandag 24 augustus 2009 om 01:37  | reageer

  Over een 7D (en 3D) werd op Canon Rumours al gespeculeerd toen nog niet duidelijk was wat de opvolger van de vorige 5D zou worden. Er doken toen ook foto's op, maar dat ging uiteindelijk om gephotoshopte foto's. Ik wacht dus nog even af, al denk ik wél dat Canon er slim aan zou doen weer wat nieuwe modellen te lanceren. En dan heb ik het niet over een tussenproductie zoals destijds met de 1000D, die nauwelijks van de 400D verschilde.

 13. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op maandag 24 augustus 2009 om 10:58  | reageer

  Leuk! dat een Canon D7 fullframe de concurrentie aan zal gaan met een D300s (crop)... Geeft al een interessant vergelijk tussen deze combo knipoog

 14. gast schreef op dinsdag 25 augustus 2009 om 04:21  | reageer

  Als de specs die circuleren op internet waar zijn wordt de 7D een heuse concurrent van de 5D II en in bepaalde opzichten een meer up to date camera. Wat te denken van 18 MP, 8 fps, 19 AF points en 1080p HD video. Vooral de snelheid en een 19 AF points systeem zullen de 5D II aftroeven. Want het is oh zo jammer dat zo'n kanon als de 5D II met een zwaar verouderd AF systeem is uitgerust.

 15. NN
  NN schreef op dinsdag 25 augustus 2009 om 17:18  | reageer

  @EdC Dat vorig jaar de 7D als opvolger werdt gezien van de 5D was omdat men niet wist dat Canon voor de xD camera's een mkI - mkII - etc telling aanhield. De 1D is een top professioneel model, de 5D zit daar weer onder, lijkt me logisch dat een 7D daar vervolgens weer onder zit.

  Maar goed, 1 september zien we als het goed is wat er werkelijk van de geruchten waar is. (Canon is erg goed in onvoorspelbaar zijn.)

 16. Eugène
  Eugène schreef op woensdag 26 augustus 2009 om 00:45  | reageer

  Weer goede zet van Canon. Ik heb vorig jaar met aftrek van de terugbetaal korting 1400,- voor een nieuwe 5D body betaald wat een zeer goede prijs kwaliteit verhouding is. Indien de 7D standaard voor dergelijke prijs wordt verkocht dan hebben ze weer een bestseller voor de gevorderde amateur. Alleen... is het van kunststof? Het lijkt op een kunststof kap.

 17. Charles
  Profiel Charles schreef op woensdag 26 augustus 2009 om 20:42  | reageer

  Camera will NOT be full frame, but no crop given.
  Stond er gisteren op canonrumors.com

 18. sparkone
  Profiel  sparkone schreef op woensdag 26 augustus 2009 om 21:44  | reageer

  Er zijn meer specs:
  - First Prosumer dSLR with Dual DIGIC processors from Canon.
  - First Prosumer dSLR with dual card slots from Canon.
  - Camera will NOT be full frame, but no crop given.
  - Video features will best the 5D Mark II.
  - Better AF as compared to the 50D & 5D Mark II.
  - Noise Control is better than 50D and arguably better than the 5D Mark II.
  - Very similar pixel density to the 5D Mark II.

  New 1D
  A new 1D will not be announced with the above camera.

  Meer zekerheid volgt:
  A press conference will take place at 9:00AM CET on September 1, 2009 in Stockholm, Sweden.

 19. pasquino
  pasquino schreef op vrijdag 28 augustus 2009 om 22:51  | reageer

  Canonrumors zegt

  18MP;
  Dual DIGIC4;
  8FPS;
  19AFpoints(all crossed);
  ISO6400;
  100% OVF;
  Electronic Level;
  3.0" LCD;
  Video;
  Live View;

 20. sparkone
  Profiel  sparkone schreef op zaterdag 29 augustus 2009 om 10:59  | reageer

  EOS 7D Specs
  - 18 mp
  - dual digic 4
  - 8 fps
  - 19 af points
  - ISO 100-6400 (L & H1 & H2)
  - 63 metering zones
  - 100% viewfinder
  - Horizon Help Viewfinder
  - 3 inchVGA LCD
  - FullHD Video

  Bron: Canonrumors

 21. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 29 augustus 2009 om 14:39  | reageer

  Als dat zo is, dan wordt de 5D mkII een te dure camera. Als de 7D een full-frame camera is.

 22. sparkone
  Profiel  sparkone schreef op zaterdag 29 augustus 2009 om 17:49  | reageer

  Meer nieuws:
  Prijs: € 1299,-
  7D is Pro-Crop, Dual DIGIC IV, 18.2 MP CMOS, 8 FPS, 19 All cross + 26 Hidden AF Points, 3 Inch LCD, 24/25/30/60 Frames per sec FHD/HD Movie, Electronic Focus Screen, Vertical & Horizontal Electronic Level-meter
  Bron: http://www.northlight-images.co.uk/cameras/Canon_7d.html

 23. sparkone
  Profiel  sparkone schreef op zaterdag 29 augustus 2009 om 23:35  | reageer

  1. 18MP APSC CMOS
  2. Dual DIGIC 4
  3. 8 FPS (~14 FINE JPEG/ 15 RAW)
  4. New eight-directional double cross central AF point, total 19 cross AF points
  5. ISO 100-6400 (Exp 12800)
  6. ~100% 1.0X magni VF with intelligent display, horizon assist
  7. New iFCL metering (exposure and colour)
  8. 3" 920K Version II LCD, 160 deg viewing
  9. Full HD video (w external mic input n HDMI output)
  10. Live view w Face-priority AF
  11. New switch for Live View/Video mode
  12. Aero-dynamic body design, metallic shutter sound, 150K shutter life
  13. New 24mm built-in flash, supports EOS intelligent speedlite system
  14. A.L.O
  15. P.I.C
  16. Picture style
  17. EOS Integrated Dust Removal system

  Bron: Canonrumors
  Foto's staan daarbij, wie weet waar ik hem al kan bestellen?

 24. Lucien
  Profiel Lucien schreef op zondag 30 augustus 2009 om 18:03  | reageer

  Weet niet, 18MP op een crop sensor gaat gewoon een hoop ruis opleveren.
  Tenzij ze de sensor sterk verbeterd hebben.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Geruchten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.049 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord