Elja Trum

Geruchten; nieuwe camera's van Canon, Sony en Nikon

zaterdag 6 augustus 2011, 19:47 door | 10.230x gelezen | 27 reacties

Eind augustus en begin september is traditioneel een periode waarin veel nieuwe camera's aangekondigd worden. De geruchtenstroom is dan ook al weer volop op gang gekomen. Hierbij een korte samenvatting van de recentste geruchten over Canon, Nikon en Sony.

Canon 5D mark III


Voor Canon gaan de geruchten natuurlijk over de Canon 5D mark III, maar deze potentiŽle verkooptopper verschijnt waarschijnlijk pas in 2012 volgen de laatste geluiden. Camera's uit de 5D serie hebben een stevige naam hoog te houden. De eerste 5D was zes jaar geleden al indrukwekkend en ook de mark II gaat vandaag de dag, drie jaar na de lancering, nog steeds als warme broodjes over de toonbank.

Canon 5D mark III

Een 5D mark II opvolger zal naar verwachting een 32 megapixel sensor hebben en uiteraard een verbeterde autofocus. De lichtgevoeligheid zal ongetwijfeld tot 102.400 ISO of hoger lopen. Er zijn ook geruchten dat Canon de opvolger van de 5DII wil opsplitsen in twee aparte modellen. Eťn gefocust op video en de andere op foto's. Zelf geloof ik hier niet zo in.

Canon 1Ds mark IV


De Canon 1Ds mark IV wordt nog wel dit jaar verwacht. Wellicht al binnen een maand. Deze high-end camera zou (ook) beschikken over een 32 megapixel full-frame sensor en een verbeterde 45-punts autofocus. Een hoge resolutie 3,2 inch display zou een verbetering moeten zijn op alle beschikbare displays die momenteel op de markt zijn.

Lichtgevoeligheid moet lopen van 50 tot 102.400 ISO en de camera zou tot 9 foto's per seconde kunnen vastleggen. Een nieuwe Dual Digic 5 processor zou voor deze vlotte verwerking van bestanden moeten zorgen. In sommige landen wordt de huidige 1Ds mark III al niet meer op de Canon website getoond als beschikbaar model.

Behalve nieuwe camera's staat ook nog steeds een vernieuwde 24-70mm f/2.8 in het 'wensenlijstje' van het geruchtencircuit.

Nikon D800


Net als de Canon 5D mark II verkoopt ook Nikon's D700 nog steeds uitstekend. Deze camera is inmiddels ook reeds een jaar of drie op de markt. Een D800 moet zich natuurlijk kunnen meten met de concurrentie van de verwachte Canon 5D mark III.

In de Nikon D700 ontbreekt een videofunctie nog, maar in een Nikon D800 zal deze zeker niet ontbreken. De Nikon D700 zal waarschijnlijk over een 18 of 20 megapixel sensor beschikken.

Er lijkt een aankondiging van Nikon op stapel te staan voor 24 augustus. Volgens vele bronnen is er dan een persevenement georganiseerd. Nu wordt ik meestal ook uitgenodigd voor dit soort evenementen en ik heb er nog niks van gehoord. In Nederland lijkt me dus nog geen evenement voor de pers gepland, of de informatie hierover moet nog komen. Als ik een uitnodiging ontvang zal ik hier overigens niks over melden..

Nikon D4


Naast de D800 wordt er ook een aankondiging van de Nikon D4 verwacht op de 24ste. De Nikon D4 zou een sensor hebben van rond de 20 megapixel en een lichtgevoeligheid tot maar liefst 204.800 ISO.

Nikon D4 - fake

Een eventuele Nikon D4x wordt pas verwacht in 2012. Deze camera zou eventueel over een 32 megapixel sensor van Sony beschikken. Sony zou dezelfde sensor willen gebruiken voor een opvolger van de Sony A900.

Nikon D400


Er zijn ook geruchten over een opvolger van de Nikon D300(s). De geruchten over deze Nikon D400 zijn echter wat vager dan die over de D800 en de D4. Doordat de Nikon D7000 reeds een waardige opvolger is van de D300s zou de druk bij Nikon om hiervan een opvolger (met crop sensor) afgenomen zijn.

De DX sensor van de Nikon D400 beschikt waarschijnlijk over 24 megapixel. Het autofocus systeem wordt waarschijnlijk (net als bij de Nikon D300 en de D3) overgenomen van de Nikon D4 en zal dus uitstekend zijn.

Nikon systeemcamera


Eerder schreef ik al over de Nikon systeemcamera die er ook aan lijkt te komen. Deze camera zou bij introductie voorzien zijn met een keuze van drie objectieven; een kit-lens, een tele en een groothoek.

Sony A77 en de Sony A65


Ook Sony lijkt nieuwe camera's te gaan aankondigen op 24 augustus. Bij Sony is er reeds zo massaal gelekt dat er amper twijfel meer lijkt te bestaan over wat ze aan gaan kondigen. Zoals we wel vaker zien bij camera's van Sony lijken de A77 en de A65 erg veel op elkaar. De specificaties van de A65 zijn iets minder dan die van de A77.

Sony A77 en A65

Beide camera's krijgen een 24 megapixel sensor van het APS-C formaat. Bij de autofocus beschikt de A77 over 11 cross-type sensoren terwijl de A65 er maar 3 krijgt. De A65 is met 10 foto's per seconde al niet langzaam, maar de A77 weet er elke seconde nog twee extra te maken.

De Sony A77 krijgt ook een nieuw type uitklapscherm. Bij Digifoto Pro hebben ze de verschillen tussen de twee modellen verder uiteen gezet. Volgens de geruchten gaat de Sony A65 straks over de toonbank voor 900 euro terwijl je voor de A77 een bedrag van 150 euro extra moet gaan betalen. De camera's zouden overigens op 16 september (in Japan) al in de winkels moeten liggen.

Het is natuurlijk nog even afwachten wat er de komende weken echt allemaal aangekondigd wordt, maar waarschijnlijk kunnen we in elk geval weer een paar mooie modellen verwachten.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

27 reacties

 1. fotopeter
  Profiel fotopeter schreef op zaterdag 6 augustus 2011 om 20:03

  Wel vervelend dat mijn bankrekening ook aan vernieuwing toe is

 2. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zaterdag 6 augustus 2011 om 20:14

  Aangezien ik een poos geleden toch voor de 'oude' 24-70 en 5DMKII heb gekozen probeer ik mijn ogen maar even goed gesloten te houden...

  Vraag me wel nog steeds af wie er nou behoefte heeft aan 32mp...

 3. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op zaterdag 6 augustus 2011 om 21:01

  Nikon officials hebben beweerd dat ze met iets revolutionairs gaan komen. Zou ik ook zeggen. Ik vraag me af wat er aan de nieuwe modellen voor onmisbaars zal zijn waardoor ik direkt moet overstappen "knipoog

 4. acvdboom
  acvdboom schreef op zaterdag 6 augustus 2011 om 21:32

  Spannend allemaal... maar de nieuwe modellen liggen toch niet in mijn bereik van wat ik er aan uit wil geven, dus ik hoef niet wakker te liggen vrolijk.
  En 32MP, dan moet ik ook nog een sterkere pc kopen... Ik denk dat voor de massa meer als 15MP echt niet noodzakelijk is. Laat een prof nu voor specifieke dingen een D3X nodig hebben oké, maar een d400 met 24MP??!! Doe mij maar wat meer dynamisch berijk en bruikbare hoge ISO waarden in de plaats...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Geruchten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.418 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord