Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Geruchten; nieuwe camera's van Canon, Sony en Nikon

zaterdag 6 augustus 2011, 19:47 door | 11.090x gelezen | 27 reacties

Eind augustus en begin september is traditioneel een periode waarin veel nieuwe camera's aangekondigd worden. De geruchtenstroom is dan ook al weer volop op gang gekomen. Hierbij een korte samenvatting van de recentste geruchten over Canon, Nikon en Sony.

Canon 5D mark III


Voor Canon gaan de geruchten natuurlijk over de Canon 5D mark III, maar deze potentiŽle verkooptopper verschijnt waarschijnlijk pas in 2012 volgen de laatste geluiden. Camera's uit de 5D serie hebben een stevige naam hoog te houden. De eerste 5D was zes jaar geleden al indrukwekkend en ook de mark II gaat vandaag de dag, drie jaar na de lancering, nog steeds als warme broodjes over de toonbank.

Canon 5D mark III

Een 5D mark II opvolger zal naar verwachting een 32 megapixel sensor hebben en uiteraard een verbeterde autofocus. De lichtgevoeligheid zal ongetwijfeld tot 102.400 ISO of hoger lopen. Er zijn ook geruchten dat Canon de opvolger van de 5DII wil opsplitsen in twee aparte modellen. Eťn gefocust op video en de andere op foto's. Zelf geloof ik hier niet zo in.

Canon 1Ds mark IV


De Canon 1Ds mark IV wordt nog wel dit jaar verwacht. Wellicht al binnen een maand. Deze high-end camera zou (ook) beschikken over een 32 megapixel full-frame sensor en een verbeterde 45-punts autofocus. Een hoge resolutie 3,2 inch display zou een verbetering moeten zijn op alle beschikbare displays die momenteel op de markt zijn.

Lichtgevoeligheid moet lopen van 50 tot 102.400 ISO en de camera zou tot 9 foto's per seconde kunnen vastleggen. Een nieuwe Dual Digic 5 processor zou voor deze vlotte verwerking van bestanden moeten zorgen. In sommige landen wordt de huidige 1Ds mark III al niet meer op de Canon website getoond als beschikbaar model.

Behalve nieuwe camera's staat ook nog steeds een vernieuwde 24-70mm f/2.8 in het 'wensenlijstje' van het geruchtencircuit.

Nikon D800


Net als de Canon 5D mark II verkoopt ook Nikon's D700 nog steeds uitstekend. Deze camera is inmiddels ook reeds een jaar of drie op de markt. Een D800 moet zich natuurlijk kunnen meten met de concurrentie van de verwachte Canon 5D mark III.

In de Nikon D700 ontbreekt een videofunctie nog, maar in een Nikon D800 zal deze zeker niet ontbreken. De Nikon D700 zal waarschijnlijk over een 18 of 20 megapixel sensor beschikken.

Er lijkt een aankondiging van Nikon op stapel te staan voor 24 augustus. Volgens vele bronnen is er dan een persevenement georganiseerd. Nu wordt ik meestal ook uitgenodigd voor dit soort evenementen en ik heb er nog niks van gehoord. In Nederland lijkt me dus nog geen evenement voor de pers gepland, of de informatie hierover moet nog komen. Als ik een uitnodiging ontvang zal ik hier overigens niks over melden..

Nikon D4


Naast de D800 wordt er ook een aankondiging van de Nikon D4 verwacht op de 24ste. De Nikon D4 zou een sensor hebben van rond de 20 megapixel en een lichtgevoeligheid tot maar liefst 204.800 ISO.

Nikon D4 - fake

Een eventuele Nikon D4x wordt pas verwacht in 2012. Deze camera zou eventueel over een 32 megapixel sensor van Sony beschikken. Sony zou dezelfde sensor willen gebruiken voor een opvolger van de Sony A900.

Nikon D400


Er zijn ook geruchten over een opvolger van de Nikon D300(s). De geruchten over deze Nikon D400 zijn echter wat vager dan die over de D800 en de D4. Doordat de Nikon D7000 reeds een waardige opvolger is van de D300s zou de druk bij Nikon om hiervan een opvolger (met crop sensor) afgenomen zijn.

De DX sensor van de Nikon D400 beschikt waarschijnlijk over 24 megapixel. Het autofocus systeem wordt waarschijnlijk (net als bij de Nikon D300 en de D3) overgenomen van de Nikon D4 en zal dus uitstekend zijn.

Nikon systeemcamera


Eerder schreef ik al over de Nikon systeemcamera die er ook aan lijkt te komen. Deze camera zou bij introductie voorzien zijn met een keuze van drie objectieven; een kit-lens, een tele en een groothoek.

Sony A77 en de Sony A65


Ook Sony lijkt nieuwe camera's te gaan aankondigen op 24 augustus. Bij Sony is er reeds zo massaal gelekt dat er amper twijfel meer lijkt te bestaan over wat ze aan gaan kondigen. Zoals we wel vaker zien bij camera's van Sony lijken de A77 en de A65 erg veel op elkaar. De specificaties van de A65 zijn iets minder dan die van de A77.

Sony A77 en A65

Beide camera's krijgen een 24 megapixel sensor van het APS-C formaat. Bij de autofocus beschikt de A77 over 11 cross-type sensoren terwijl de A65 er maar 3 krijgt. De A65 is met 10 foto's per seconde al niet langzaam, maar de A77 weet er elke seconde nog twee extra te maken.

De Sony A77 krijgt ook een nieuw type uitklapscherm. Bij Digifoto Pro hebben ze de verschillen tussen de twee modellen verder uiteen gezet. Volgens de geruchten gaat de Sony A65 straks over de toonbank voor 900 euro terwijl je voor de A77 een bedrag van 150 euro extra moet gaan betalen. De camera's zouden overigens op 16 september (in Japan) al in de winkels moeten liggen.

Het is natuurlijk nog even afwachten wat er de komende weken echt allemaal aangekondigd wordt, maar waarschijnlijk kunnen we in elk geval weer een paar mooie modellen verwachten.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

27 reacties

 1. fotopeter
  Profiel fotopeter schreef op zaterdag 6 augustus 2011 om 20:03  | reageer

  Wel vervelend dat mijn bankrekening ook aan vernieuwing toe is

 2. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zaterdag 6 augustus 2011 om 20:14  | reageer

  Aangezien ik een poos geleden toch voor de 'oude' 24-70 en 5DMKII heb gekozen probeer ik mijn ogen maar even goed gesloten te houden...

  Vraag me wel nog steeds af wie er nou behoefte heeft aan 32mp...

 3. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op zaterdag 6 augustus 2011 om 21:01  | reageer

  Nikon officials hebben beweerd dat ze met iets revolutionairs gaan komen. Zou ik ook zeggen. Ik vraag me af wat er aan de nieuwe modellen voor onmisbaars zal zijn waardoor ik direkt moet overstappen "knipoog

 4. acvdboom
  acvdboom schreef op zaterdag 6 augustus 2011 om 21:32  | reageer

  Spannend allemaal... maar de nieuwe modellen liggen toch niet in mijn bereik van wat ik er aan uit wil geven, dus ik hoef niet wakker te liggen vrolijk.
  En 32MP, dan moet ik ook nog een sterkere pc kopen... Ik denk dat voor de massa meer als 15MP echt niet noodzakelijk is. Laat een prof nu voor specifieke dingen een D3X nodig hebben oké, maar een d400 met 24MP??!! Doe mij maar wat meer dynamisch berijk en bruikbare hoge ISO waarden in de plaats...

 5. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 6 augustus 2011 om 22:29  | reageer

  Tja, die 32 megapixel. Ik ben bang dat we daar heel snel weer aan wennen. In het begin schoot ik met mijn 5D mark II nog wel eens op sRAW omdat ik 10 megapixel meer dan genoeg vond voor algemene foto's. Die sRAW functie heb ik al ruim een jaar niet meer gebruikt..

 6. sk
  sk schreef op zaterdag 6 augustus 2011 om 22:49  | reageer

  D7000 opvolger van de D300(s)? hebben jullie ooit weleens de 2 naast elkaar gelegd? denk het niet. anders maak je niet zo'n dwaas vergelijk. De D7000 is echt een consumenten camera aangezien deze een draaischijf met pretstanden heeft. de d300s is een semi pro camera zonder pret standen. de d7000 is eerder een opvolger van de d90

 7. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 6 augustus 2011 om 22:57  | reageer

  Afschrijven is volgens een oude leraar boekhouden sparen voor vervanging. Mijn Canon 5D mkII is in december drie jaar oud en dan ook boekhoudkundig zo goed als afgeschreven. Er is dus weer budget voor een opvolger. Ik wacht af wat de kostprijs zal zijn en wat er eventueel verder bij komt kijken (Een nieuwe zwaarder computer? Extern opslag met nog met capaciteit? Een nieuw type flitser die alleen goed werkt met de nieuwe modellen, net zoals 3 jaar geleden). Het is ook afwachten of een opvolger voor mij een even grote sprong vooruit betekent als drie jaar geleden van de stap van 20D naar full frame.

  @Elja, wat bedoel je met 'Zelf geloof ik hier niet zo in' over een splitsing tussen een 5D mkIII-foto en een 5D mkIII-video? Zelf vind ik een ouder gerucht dat de nieuwe een videocamera wordt met 'still'-functie overigens wel geloofwaaardig, maar dan vooral doordat ik groei zie in de groep van verslaggevers die schrijven, filmen en fotograferen.

  De nieuwe zoom 24-70mm: ik wacht de specs en de testen af. Verder zou ook een upgrading van de 90mm tilt-shift van Canon nog op het programma kunnen staan.

  Ik wacht met belangstelling de presentaties van de merken af.

 8. Arno
  Arno schreef op zaterdag 6 augustus 2011 om 23:21  | reageer

  32 megapixels is wel een beetje aan de hoge kant maar net zoals Elja al aangaf we zullen er wel aan wennen. Een opvolger van de 24-70 mm zou een goede uitkomst voor mij zijn dus laat die maar snel komen vrolijk

 9. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 6 augustus 2011 om 23:23  | reageer

  @EdC; mijn persoonlijke ervaring en gevoel als ik kijk naar de gemiddelde 5D mark II gebruiker is dat de videofunctie amper gebruikt wordt. Natuurlijk zijn er wel uitzonderingen waarbij prachtige resultaten geboekt worden, maar volgens mij is dit nog geen vijf procent van de mensen die een 5D mark II koopt.

  Als Canon een '5D voor film' gaat maken, dan kan deze camera volgens mij beter meer op de traditionele videocamera's van Canon lijken met gebruikmaking van een full-frame sensor en Canon EF vatting. Een dergelijke camera zou wat mij betreft geen EOS camera meer zijn en dus ook niet zo door Canon geclassificeerd worden.

  Maar ik kan me natuurlijk volledig vergissen. Ik denk wel dat de 5D mark III nog betere videomogelijkheden zal bieden. Kijk bijvoorbeeld naar de 7D waarbij video opties al een stuk prettiger in gebruik zijn.

  @sk; wat jij wilt, maar volgens mij zijn de mensen die voorheen een Nikon D300(s) kochten tegenwoordig mensen die een D7000 kopen. Wellicht bij gebrek aan die D400, maar vooral omdat de D7000 een prima alternatief is..

 10. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 7 augustus 2011 om 04:38  | reageer

  Zoals EdC stelt is de gemiddelde afschrijving van een body 3 jaar; dat betekent dat mijn Canon 5DII nog anderhalf jaar dienst moet doen. Natuurlijk wen je snel aan 32 MP maar ik vraag me af of het echt noodzaak is. De overstap van 5DII naar 5DIII betekent in veel gevallen dat ook het computersysteem en hard drives vervangen moeten worden. Eerst maar eens wat gaan verdienen, dat heeft meer prioriteit. Dromen kan altijd nog.

 11. Brian
  Brian schreef op zondag 7 augustus 2011 om 09:27  | reageer

  @Elja en EdC: Ik merk in de winkel juist dat de 5DmkII voornamelijk wordt verkocht aan cinematografen en in mindere mate aan fotografen. De run die er op deze camera was door fotografen is inmiddels wel afgenomen heb ik het idee, dit terwijl de filmers nog steeds heel graag de 5DmklI willen hebben.

  Andere reden waarom ik wel geloof in de 5D mark 3 als video model is dat het gebruik van Magic Lantern enorm toeneemt. Ik spreek dagelijks gebruikers van deze gespecialiseerde firmware, maar allemaal hebben ze één en dezelfde klacht, de software is niet stabiel. Hoe geweldig zou het zijn als Canon met een camera komt die Magic Lantern firmware in een keer overbodig maakt omdat al deze functies al in de camera zitten???

  Dit zou voor fotografen veel te ingewikkeld zijn, die zouden door de bomen het bos niet meer zien, maar cinematografen zouden dit enorm toejuichen en massaal overstappen op deze opvolger. Voor Cinematografen is deze investering ook veel minder heftig. Die zijn het gewend om grote bedragen uit te geven aan een camera.

 12. DickuitZandvoort
  Profiel DickuitZandvoort schreef op zondag 7 augustus 2011 om 09:49  | reageer

  32 mp veel?
  Ach, dat lijkt maar zo knipoog
  Ik moet in dit soort discussies altijd denken aan mijn eerste PC.
  Die had een harde schijf van 20 Mb. De toen heersende mening was
  dat je zo'n schijf praktisch gezien nooit vol kreeg.
  Meer dan 20Mb had je dus niet nodig...
  Nou we weten inmiddels wel beter.
  Leve de vooruitgang, dus kom maar op met die 32 mp!
  Maar waar ik ècht op wacht is dat Canon nu eens z'n autofocus op orde brengt.

 13. Mark de Roo
  Profiel Mark de Roo schreef op zondag 7 augustus 2011 om 12:37  | reageer

  Een kleinbeeld die qua beeldkwaliteit meer in de buurt van de middenformaat komt zou wel fijn zijn. Kleinbeeld is een stuk handzamer.

  Maar de megapixel oorlog geeft weer een nieuw probleem, veel lenzen vallen weer af voor degene die beeldkwaliteit belangrijk vinden. Met de huidige 5DII kom je met sommige zooms aardig teleurgesteld uit omdat onvolkomenheden nog verder worden uitvergroot. Zo houd de markt zichzelf in stand.

  Indien je 32mp krijgt, wat dan? Allemaal naar de primes?

 14. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op zondag 7 augustus 2011 om 18:11  | reageer

  ISO 204.800? Wauw!!! Laat maar komen die nieuwe camera's! vrolijk

 15. Marcel
  Marcel schreef op maandag 8 augustus 2011 om 00:51  | reageer

  Ik denk dat de nieuwe 1D camera geen 1Ds V gaat heten maar 1D V. Je kunt dan net kiezen als bij Nikon voor andere crops om meer fps te behalen.

 16. Hans van den Broek
  Hans van den Broek schreef op maandag 8 augustus 2011 om 11:59  | reageer

  Ik begrijp dat 'geruchten-gedoe' nooit zo...
  We zitten in de middeleeuwen van digitale fotografie, maar in alles wordt vorm en functie nog bepaalt door wat we 100 jaar daarvoor deden in (wat nu heet) analoge fotografie.
  Net als de eerste auto een koets was zonder paarden, maar met een motor. Pas als ontwerpers de nieuwe mogelijkheden en flexibiliteit van digitaal gaan vertalen in nieuwe vormen kan je spreken van 'revolutionair' ed.
  D4, D4x, MKIII, 1DX, D800 etc is niks anders dan logische extrapolatie van de techniek.
  Dus de gedacht van een MKIII splitsen is niet zo onlogisch, immers de vorm-factor en technologische architectuur van de mkII is niet wat je zou kiezen om een Cine-camera te maken, wat de mkII populair maat=kt bij de amateur maar ook bij de Hollywood filmers is de Sensor, de DoF en het feit dat een DSLR klein en wendbaar is en in de laatste plaats voor Hollywood een no-brainer vwb kosten.
  Het wachten, en de eerste signalen zijn er, is op een vormfactor (net zo groot als DSLR) maar geoptimaliseerd voor Cine, met behoudt van DSLR lens gebruik, maar bv met ingebouwde ND filters etc..

  En dan de 32mp en meer sensors.... vraag wat ze er bij angenieux, zeiss en panavision van vinden voor projectie en detaillering van het beeld etc.. De huidige Canon L lijn is m.i. niet instaat de 32mp van de nieuwe generatie Canon Sensors te bevredigen, hetgeen de nu al populaire Zeiss ZE MF lijn nog meer zal pushen. Voor Nikon ligt dat nog verder weg, hun huidige Nano lenzen zijn ok.
  Hier ligt m.i. ook een kans voor leica als ze de S lenzen manueel gaan leveren voor andere brands.

  en allemaal naar de Primes, zoals Mark zegt...yep als je die 32MP enigszins wil gebruiken.. anders
  is 16, 12 en soms gewoon 6Mp voldoende...

  En wellicht nog ten overvloede: al heb je een 200mp camera...je foto's worden er niet beter van !

 17. EugŤne
  EugŤne schreef op maandag 8 augustus 2011 om 23:57  | reageer

  Indien de Canon Mark III wordt uitgerust met uitgebreide filmsoftware, klapscherm, 16 megapixel sRAW, stereo XRL blok accessoire shoe met Doly geluid en digitale zoom voor film dan wordt het heel erg interessant. Je kunt dan je videocamera hiermee volledig vervangen.

  Ik verwacht dat de verbeteringen puur ten gunste van het luxe video filmen zullen gaan. Dit bespaart je de aanschaf van een 2de duur apparaat (bijvoorbeeld Sony EX-1R van 7000,-) en blijft een gat in de markt voor gevorderde amateuren en professionals die voor één betaalbaar apparaat gaan. Canon weet dat. Een waanzinnige hybride machine.

 18. leo
  Profiel leo schreef op dinsdag 9 augustus 2011 om 11:39  | reageer

  We zullen wel gaan wennen aan 32MP, maar ik zit er niet direct op te wachten. Op de stand sRAW gaat ook de kwaliteit achteruit en in het geval van de 5D Mark II is de IQ van een sRAW minder dan een raw van de 5D.
  Dat de Canon 1Ds mark IV eerder op de markt komt lijkt me logisch, zoals is dat in vorige keren ook gegaan.
  Ik ben gelukkig met wat ik heb en hoewel een echte liefhebber van mooie toestellen, er begint nu toch echt een punt te komen waar de ontwikkeling niet meer zo schokkend is.
  Ik hoop nog wel dat Canon eens met een digitale Canonet op de markt komt, mooie vaste lens, FF. Moet toch kunnen zou je zeggen, een Fujifilm x100 maar dan op zijn Canon's. Ben bang dat vaste lenzen te veel niche markt gericht zijn en dat is weer niets voor Canon.

 19. Leo
  Leo schreef op dinsdag 9 augustus 2011 om 13:44  | reageer

  Werk al 6 jaar met een Canon EOS 5d en heb er nu 2 jaar de 5D mkll naast in gebruik. Als de mklll naar 32 Mp wordt opgeschroefd dan wordt die beslist niet keuze en houd ik het voor gezien.
  Mijn oude 5d sensor levert mooi scherp tekenende beelden en heeft meer dan zat aan pixels (12 mio). De meerwaarde van de Mkll zit juist niet in de verhoging van het aantal pixels.

 20. Henri
  Profiel Henri schreef op woensdag 10 augustus 2011 om 13:18  | reageer

  Mijn verlanglijstje voor een 5DMkIII is niet zo schokkend:
  -
  Hogere ISO bij betere beeldkwaliteit zodat ik bijna nooit meer hoef te flitsen.
  Ingebouwd waterpas.
  Betere AF.
  Ingebouwde GPS.
  Opklapbaar LCD.
  -
  Klaar....

 21. Henri
  Profiel Henri schreef op woensdag 10 augustus 2011 om 13:19  | reageer

  PS;
  Oh, ja, en betere TTL belichting bij flitsen, want dat is bij Canon een ramp (typisch Canon overigens, bij Nikon, Leica en Pentax nooit een probleem ondervonden)

 22. gast schreef op woensdag 10 augustus 2011 om 13:21  | reageer

  Ook bij hoge ISO's flits ik nog regelmatig. Daarmee doe ik wat anders dan alleen de complete foto belichten..

  Ingebouwde GPS zou leuk zijn, maar als ik perse coordinaten nodig heb draag ik wel een tracker. En de ingebouwde waterpas in mijn D700's heb ik nog nooit gebruikt..

 23. Henri
  Profiel Henri schreef op woensdag 10 augustus 2011 om 13:26  | reageer

  @ gast;
  Op mijn 5DII heb ik vrijwel altijd een waterpasje zitten wanneer ik landschappen of gebouwen fotografeer.
  Met de 24mm TS is een waterpasje onontbeerlijk en gebruik ik per definitie een waterpasje.
  En aangezien Canon 3 shift objectieven in haar assortiment heeft zou een ingebouwd waterpas niet misstaan. Tegenwoordig zit zo'n ding zelfs al in compactjes onder de 400 Euro....

 24. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op woensdag 10 augustus 2011 om 13:34  | reageer

  (nu wel ingelogd; daarnet gast)
  Wat voegt die waterpas dan toe? Bij landschappen gebruik ik de strepen in de zoeker om evenwijdig aan de horizon te zijn. En zie je bij TS foto's niet ook in je zoeker wat er gebeurd? (nog nooit mee gewerkt)

 25. Henri
  Profiel Henri schreef op woensdag 10 augustus 2011 om 17:17  | reageer

  @ Reinoud;
  Bij supergoothoek is het nog wel eens lastig te controleren of vertekening die je in de zoeker ziet veroorzaakt wordt door een niet goed uitgelijnde camera of door perspectiefvertekening. (vooral over de verticale as)
  Met een waterpas ben je altijd 100% verzekerd van een correct uitgelijnde camera.
  Zie je dan vertekening in je zoeker dan is dat perspectief vertekening en heb je er alles aan gedaan om te optimaliseren.
  Bij architectuur zet je de camera eerst 100% "in het lood" en verschuif je daarna je TS objectief om bijvoorbeeld de bovenkant van het gebouw er nog op te krijgen.
  Ook heb je bij architectuur de horizon niet altijd duidelijk in beeld om je te oriënteren. En sommige gebouwen zijn bewust scheef gebouwd: dan kun je lang zoeken naar een goed recht oriëntatiepunt.....

 26. hans braakhuis
  hans braakhuis schreef op woensdag 10 augustus 2011 om 17:29  | reageer

  Ik heb een uitnodiging van Canon ontvangen voor de 6d

 27. Henri
  Profiel Henri schreef op woensdag 10 augustus 2011 om 20:22  | reageer

  @ Hans Braakhuis;
  Op de website van Canon Australië staat op de frontpagina de 5DMkII 2x afgebeeld.
  Wanneer je met je muis op de tweede 5DII gaat staan zie je in je taakbalk dat de link naar een 6D verwijst.
  -
  http://www.canon.com.au/en-AU/For-You/EOS-Digital-SLR-Cameras
  -
  Ben benieuwd wat dat gaat worden.....
  (Rust er trouwens geen embargo op jouw mededeling?)

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Geruchten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord