Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Richard Hijmering

Geruchten over de Nikon D300 en Nikon D3

woensdag 22 augustus 2007, 12:33 door | 12.053x gelezen | 2 reacties

Al enige tijd doen er geruchten de ronde over de nieuwe modellen die Nikon morgen zal presenteren. Wie rond zoekt op het internet zal een hoop geruchten tegen komen die zelfs jaren terug kunnen gaan. Maar met de aankomende aankondiging begint het toch wat rumoerig te worden in Japan. Niettemin ben ik verbaasd over de kwaliteit van geheimhouding. Daar kan menig defensie instantie nog wat van leren. De nieuwe DSLR's zullen de zeer verrassende namen D3 (opvolger van de D2x) en de D300 (opvolger van de D200) hebben. Samengevat zal de D3 waarschijnlijk de onderstaande specificaties bevatten.

Teaser Nikon D3
Teaser van Nikon over de D3


Nikon D3
* full frame sensor
* 16 megapixels
* 9 foto's per seconde
* 12 megapixels bij een 1,5 cropfactor
* 11 foto's per seconde bij een 1,5 cropfactor
* 51 AF points
* 3.0 inch LCD (TFT, 920,000 pix)
* ISO 200-6400
* live view mode (?)

De camera zal de mogelijkheid hebben om van full frame mode over te stappen naar een 1,5 crop factor. Dit heeft het voordeel dat de frame snelheid omhoog gaat van 9FPS naar 11 FPS (nog even en we kunnen HDTV filmpjes gaan schieten!). Via een teaser van Nikon is bekend geworden dat de Nikon D3 een 51 punt autofocus zal hebben, hopelijk zonder bugs zoals bij een eerder gepresenteerde concurrerende DSLR. En de camera zal een 3.0 inch TFT scherm hebben met mogelijkerwijs live view mode. Dit maakt het schieten op momenten dat je niet door de view-finder kan kijken betrouwbaarder, bijvoorbeeld op concerten. Opvallend is dat de ISO waarde niet onder de 200 komt. Waarschijnlijk is het ruisniveau van de chip laag genoeg om dit te verdedigen.

De Nikon D300 zal waarschijnlijk de volgende specificaties bevatten:

Artist impression D300
De Nikon D300


Nikon D300
* Full Frame (?)
* 12MP (DX sensor)
* 6 fr/s (8 fr/s with battery grip)
* 51 AF points
* ISO 200-3200
* live view mode (?)

Het is nog niet zeker of de D300 een full frame chip zal bevatten maar de 12MP DX sensor (hoogst waarschijnlijk de gisteren aangekondigde sensor van Sony) zal een waardige tegenstander zijn voor de concurrenten. De camera heeft een frame rate van 6 FPS welke geboost kan worden met behulp van een extra battery grip naar 8FPS. De Nikon D300 zal hetzelfde autofocus systeem bevatten als de D3 met zijn 51 focus punten. De ISO range is verlaagd tot 200-3200. Over het LCD scherm is nog niks gevonden maar het zou niet vreemd zijn als deze hetzelfde is als bij de D3. Het gerucht over live view bij deze camera is sterker dan bij de Nikon D3.

Naast de nieuwe DSLRs zijn er ook geruchten over nieuwe lenzen van nikon.

- Nikkor 14-24mm f/2.8 G AF-S
- Nikkor 24-70mm f/2.8 G AF-S
- Nikkor 400mm f/2.8 G AF-S VR
- Nikkor 500mm f/4 G AF-S VR
- Nikkor 600mm f/4 G AF-S VR

Een mooie lichtsterke wide angle en normal zoom. En 3 nieuwe VR telelenzen welke een mooie uitbreiding van het assortiment betekenen. Let er op dat alle lensen de AF-S feature bevatten wat betekent dat je model niet zal worden afgeleid door het scherpstellen van je lens. Het lijkt er op dat dit de wegens de populariteit bij de D40 en D40x de standaard gaat worden.

Als deze specificaties morgen waar worden gemaakt zullen een hoop Nikonians (waaronder yours truely) erg blij gemaakt worden. En het geeft ook vele mogelijkheden voor de toekomst. Met andere woorden the race is still on!

Referenties:
- PhotographyBay (1)
- PhotographyBay (2)
- Gizmodo (1)
- Gizmodo (2)

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Richard Hijmering

Over de auteur

Richard is natuurkundige en fotografeert met een Nikon D70 en een analoge Nikon FM2n. Foto's door Richard kunt u bekijken op zijn website.

2 reacties

  1. Reinoud
    Reinoud schreef op woensdag 22 augustus 2007 om 17:23  | reageer

    Blij? Standaard is voor veel mensen de reaktie dat ze opeens teleurgesteld zijn met hun huidige camera die het al jaren prima doet en moeten ze snel sparen voor een nieuw onmisbaar model "knipoog

  2. Bob
    Profiel Bob schreef op woensdag 22 augustus 2007 om 19:47  | reageer

    Volgens deze site zal de D300 inderdaad een live view mode hebben. Wanneer is de D300 in Nederlandse webshops te verwachten?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Geruchten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.051 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord