Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Elja Trum

Komt Apple met een 27 inch 5K retina display?

vrijdag 21 juni 2013, 17:22 door | 7.411x gelezen | 5 reacties

Als fotografen maken we natuurlijk graag gebruik van een mooi beeldscherm om onze foto's op te bekijken. Nu zijn er aardig wat mooie monitoren verkrijgbaar, maar momenteel is een resolutie van 2560 bij 1440 pixels zo'n beetje het maximum. Er zijn echter aanwijzingen dat Apple binnenkort met een 27 inch scherm komt met 5K resolutie.

Apple heeft namelijk voor het nieuwe Mac OS X Mavericks een achtergrondafbeelding vrijgegeven met een resolutie van 5120 bij 2880 pixels. Dat is vier keer de resolutie die de huidige 27 inch LED Cinema Display van Apple heeft. En laat dat nu net de verviervoudiging zijn die we eerder zagen bij de Retina displays op de Macbook modellen.

Apple os x background 5k

De kans is dus groot dat Apple dezelfde upgrades gaat doorvoeren in haar Cinema Display modellen of in nieuwe iMacs. Mits de prijs enigszins bereikbaar blijft lijkt me een dergelijke Apple 5K Cinema Display erg interessant!

Momenteel biedt Apple overigens nog helemaal geen 4K (of hoger) monitoren aan terwijl de nieuwe Mac Pro wel in staat is om drie 4K displays aan te sturen. Het zou dus zeker niet vreemd zijn als Apple dergelijke resoluties op korte termijn in haar displays gaat verwerken..

Bron: Photography Bay

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

 1. Jeroen
  Profiel  Jeroen schreef op vrijdag 21 juni 2013 om 17:53

  Dit lijkt me zeker reëel. Als Retina schermen overal worden toegepast zou het vreemd zijn als dat in de iMac en de losse 27" schermen niet het geval is. Juist omdat die schermen met een dergelijke hoge resolutie extra interessant zijn voor de doelgroep (fotografie en video). Een 15" Retina MacBook Pro is leuk, maar het blijft toch een relatief klein scherm ten opzichte van een gemiddelde desktop. Ik zou zeker interesse hebben in een los 4K scherm van Apple. En laat het huidige Thunderbolt Display (nog met usb 2.0) nu juist toe zijn aan een update...

 2. Crowdedhousenl
  Profiel Crowdedhousenl schreef op vrijdag 21 juni 2013 om 20:44

  De Cinema Display is sowieso aan een upgrade toe

  a. De nieuwe behuizing a-la iMAc, dun en scherm tegen glasplaat
  b. 4 USB 3.0 ipv 2.0

  Mijn inschatting is dan dat er 2 nieuwe Cinema's komen

  1. Vervanging huidige op prijsniveau 995,- Euro
  2. 1 met dat eventuele 5K scherm ...prijs?

 3. Wicek Listwan
  Profiel  Wicek Listwan schreef op zondag 23 juni 2013 om 12:18

  Mooi hoor, zoveel resolutie-geweld. Maar de Lightroom performance zal er dramatisch op achteruit gaan en die was al niet zo geweldig. Verder zal er ook wel het eea vergroot weergegeven moeten worden, wil het nog een beetje te volgen/lezen zijn. Kortom; not for me.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 23 juni 2013 om 22:41

  @Wicek; Op mijn MacBook met Retina scherm (2880 x 1800 pixels) draait Lightroom best soepel, dus ik denk dat dit wel moet werken. Daarbij laat Apple de gebruikersinterface op een retina scherm 4x vergoot weergeven zodat alles inderdaad niet kleiner wordt, alleen wel veel scherper.

  Een Retina Cinema Display zal dan ook dezelfde praktische resolutie geven als de huidige 27 inch schermen van Apple, maar dan met 4x meer detail.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Geruchten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.661 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord