100+ fotografiecursussen ťn het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Komt Nikon met een digitale retro fullframe?

donderdag 24 oktober 2013, 10:04 door | 7.549x gelezen | 11 reacties

De afgelopen dagen gonst het op internet van de geruchten voor de komst van een nieuwe full-frame camera van Nikon in een retro jasje; een digitale versie van de populaire analoge Nikon F3. Nikon heeft nu in aanloop na een aankondiging een video uitgebracht waarin een nieuwe camera geteased wordt.


De camera zou gaan beschikken over een full-frame 16,2 megapixels sensor (dezelfde als in de Nikon D4), geen video kunnen opnemen en een lichtgevoeligheid hebben van 50 tot 108.200 ISO. Achterop de camera zou een 3 inch display zitten. Bij de retro camera zou een speciale 50mm f/1.8 AF-S Nikkor objectief geleverd worden die past bij het retro design van de camera.

Als deze camera er daadwerkelijk gaat komen verwacht ik dat deze wel eens behoorlijk populair kan worden. Veel fotografen lijken hier wel oren naar te hebben. Ik moet eerlijk toegeven dat ik hem zelf ook nog zou overwegen. Ik heb nog een oude analoge Nikon FE camera met 50mm f/1.4 objectief en zou een digitale variant best mooi vinden. Overigens vind ik de Nikon FE qua design wel mooier dan de Nikon F3.

Nikon f3

De originele Nikon F3

De nieuwe Nikon camera zou in de eerste week van november aangekondigd worden en komt waarschijnlijk beschikbaar in zowel zwart als zilver/zwart.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

11 reacties

 1. Antonette de Groot
  Profiel  Antonette de Groot schreef op donderdag 24 oktober 2013 om 10:49  | reageer

  Mmm, grappig genoeg werd tijdens de aankondiging van de D5300 nog gezegd dat dat het voorlopig was qua aankondigingen.... (na de D610 en de 1 AW1 in de weken daarvoor). Maar meestal blijken dit soort geruchten uiteindelijk toch wel te kloppen knipoog

 2. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op donderdag 24 oktober 2013 om 18:00  | reageer

  Of je koopt gewoon een D610 met 50/1.8G lens en je gebruikt de filmfunctie niet.
  Het gaat dus puur om het "design" van de camera.

 3. Erik
  Profiel Erik schreef op donderdag 24 oktober 2013 om 21:01  | reageer

  Design is niet alleen maar de look, maar ook de feel. En de oude Nikons stonden bekend om hun goede hanteerbaarheid, fijn in de hand liggend. Helaas vrees ik dat je voor design ook betaald en het daardoor al snel een stuk minder interessant wordt voor de meesten van ons.

 4. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op donderdag 24 oktober 2013 om 21:58  | reageer

  Als de camera eruit gaat zien als de F3 van hierboven is dat niet echt lekker ergonomisch in de hand. Ik heb liever een ronde(re) handgrip waar mijn hand mooi omheen past.

 5. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 24 oktober 2013 om 22:18  | reageer

  De bediening op die oude camera's was ook heel anders; tegenwoordig stel je het diafragma (doorgaans) via een scrollwieltje in. Persoonlijk vind ik het altijd wel erg lekker werken om het diafragma op het objectief in te stellen. Best kans dat dat met deze digitale retro Nikon ook zal kunnen.

  Daarnaast zijn moderne spiegelreflexen vaak een stuk dikker dan de oude. En relatief compacte camera die gemakkelijk mee te nemen is zou wel lekker zijn.

  Uiteindelijk is het natuurlijk vooral emotie voor de fotograaf. Lekker retro aan de slag met de voordelen van digitaal. Zeker amateurfotografen die vroeger ook een analoge Nikon hebben gehad gaan dit volgens mij erg op prijs stellen..

 6. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op donderdag 24 oktober 2013 om 23:18  | reageer

  Voor dat soort "retro-gevoel" gebruik ik Zeiss lenzen met Nikon-mount op mijn 5D2. Deze hebben namelijk manueel focus en diafragmaring op de lens zelf.
  Overigens is Nikon nog niet eens zolang geleden gestopt met diafragmaringen op lenzen.

 7. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op vrijdag 25 oktober 2013 om 14:56  | reageer

  Inderdaad, moet je geen vintage camera voor kopen, ik heb 2 oude Nikkor lenzen met manuele-focus en diafragma (heb reviews erover op Photogear) en die werken perfect op mijn Nikon D7000.
  En de prijzen voor dat soort vintagecamera's zoals de Fuji's enzo liggen ter vergelijking altijd een pak hoger dan een dslr die juist hetzelfde kan maar vaak nog sneller en dat betekend dat je dus louter en alleen voor het design betaald!

 8. Harman
  Profiel Harman schreef op vrijdag 25 oktober 2013 om 17:46  | reageer

  Wo! Zo één heb ik vroeger zelf ook gehad. Als ik dat een paar maanden geleden geweten had, had ik geen nieuwe Canon 5D Mark iii body (waar ik overigens erg tevreden over ben) gekocht maar mijn objectieven op Marktplaats gezet en de Nikon gekocht...

 9. Crowdedhousenl
  Profiel Crowdedhousenl schreef op vrijdag 25 oktober 2013 om 21:47  | reageer

  Leuk zo'n Nikon met een vleug oud, als het maar geen Olympus OM-D achtig wordt.
  Moet wel lekker zwaar zijn, volledig analoog bedienen, dus geen 'wieltjes' etc, zoiets
  als de FT2, FE, waar je ook nog een spijker meen kan inslaan.

  Ik gebruik nog wel eens mijn nIkon F uit 1963 voor het plezier, zoiets moet het zijn
  anders voldoet een D610 ook prima

 10. Rien
  Rien schreef op woensdag 30 oktober 2013 om 10:57  | reageer

  Geweldig nieuws ! Ik hoop dat de "film"transporthandle gekoppeld is aan een dynamo zodat de vast ingebouwde accu kan worden opgeladen......
  Nee, even serieus. Dit geloof je toch niet.

  Trouwens bij Canon zitten ze ook niet stil. In reactie op de ontwikkelingen bij Nikon heeft Canon aangekondigd een retromount 5D mkll. Dit is een gewone 5D mkll maar dan uitgerust met de oude FD mount. Er is gekozen voor mkll ipv mklll omdat er destijds per abuis teveel van zijn geprocuceerd. Omkatten naar FD is economisch rendabel voor deze restpartij.

 11. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 30 oktober 2013 om 14:19  | reageer

  @Rien:
  Wanneer komt die Canon uit? Op de eerste dag van het tweede kwartaal van 2014 zeker? knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Geruchten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord