Elja Trum

Komt Nikon met een digitale retro fullframe?

donderdag 24 oktober 2013, 10:04 door | 7.120x gelezen | 11 reacties

De afgelopen dagen gonst het op internet van de geruchten voor de komst van een nieuwe full-frame camera van Nikon in een retro jasje; een digitale versie van de populaire analoge Nikon F3. Nikon heeft nu in aanloop na een aankondiging een video uitgebracht waarin een nieuwe camera geteased wordt.


De camera zou gaan beschikken over een full-frame 16,2 megapixels sensor (dezelfde als in de Nikon D4), geen video kunnen opnemen en een lichtgevoeligheid hebben van 50 tot 108.200 ISO. Achterop de camera zou een 3 inch display zitten. Bij de retro camera zou een speciale 50mm f/1.8 AF-S Nikkor objectief geleverd worden die past bij het retro design van de camera.

Als deze camera er daadwerkelijk gaat komen verwacht ik dat deze wel eens behoorlijk populair kan worden. Veel fotografen lijken hier wel oren naar te hebben. Ik moet eerlijk toegeven dat ik hem zelf ook nog zou overwegen. Ik heb nog een oude analoge Nikon FE camera met 50mm f/1.4 objectief en zou een digitale variant best mooi vinden. Overigens vind ik de Nikon FE qua design wel mooier dan de Nikon F3.

Nikon f3

De originele Nikon F3

De nieuwe Nikon camera zou in de eerste week van november aangekondigd worden en komt waarschijnlijk beschikbaar in zowel zwart als zilver/zwart.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

11 reacties

 1. Antonette de Groot
  Profiel  Antonette de Groot schreef op donderdag 24 oktober 2013 om 10:49

  Mmm, grappig genoeg werd tijdens de aankondiging van de D5300 nog gezegd dat dat het voorlopig was qua aankondigingen.... (na de D610 en de 1 AW1 in de weken daarvoor). Maar meestal blijken dit soort geruchten uiteindelijk toch wel te kloppen knipoog

 2. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op donderdag 24 oktober 2013 om 18:00

  Of je koopt gewoon een D610 met 50/1.8G lens en je gebruikt de filmfunctie niet.
  Het gaat dus puur om het "design" van de camera.

 3. Erik
  Profiel Erik schreef op donderdag 24 oktober 2013 om 21:01

  Design is niet alleen maar de look, maar ook de feel. En de oude Nikons stonden bekend om hun goede hanteerbaarheid, fijn in de hand liggend. Helaas vrees ik dat je voor design ook betaald en het daardoor al snel een stuk minder interessant wordt voor de meesten van ons.

 4. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op donderdag 24 oktober 2013 om 21:58

  Als de camera eruit gaat zien als de F3 van hierboven is dat niet echt lekker ergonomisch in de hand. Ik heb liever een ronde(re) handgrip waar mijn hand mooi omheen past.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Geruchten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.139 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord