Elja Trum

Leica M9 met 18 megapixel full-frame sensor

maandag 7 september 2009, 23:13 door | 6.585x gelezen | 11 reacties

Aanstaande woensdag, 9 september 2009, komt Leica met nieuws. Zoals we ook bij andere merken zien lukt het echter ook Leica niet om alle details tot de geplande datum geheim te houden. Een uitgelekte brochure (PDF) onthult reeds de Leica M9 met 18 megapixels full-frame sensor.

Nu kunnen we wel stellen dat de Leica M8 nooit een heel groot succes is geweest. De kleine sensor in die camera leverde niet de kwaliteit die je van een Leica verwacht. Zeker voor de prijsstelling van de camera. Met de Leica M9 kan hier wel eens verandering in komen.

Het is goed te zien dat de camera beschikt over een full-frame sensor. Als ik me niet vergis wordt dit dan de compactste camera met een full-frame sensor. Die sensor in combinatie met een uitstekende Leica objectieven zou wel eens erg mooie beelden kunnen opleveren.

De 18 megapixel sensor heeft een lichtgevoeligheid van 80 tot 2500 ISO. Achterop de camera is een 2,5 inch TFT display te vinden. Opvallend is de bijgeleverde software; Adobe Photoshop Lightroom. Dat Adobe DNG als standaard RAW bestand gebruikt wordt is dan wellicht minder een verrassing. De RAW bestanden bestaan overigens uit 16 bit bestanden.

Leica M9


Over de prijs is nog niks bekend, maar je kunt er vanuit gaan dat deze Leica niet voor iedereen even bereikbaar zal zijn.

Leica X1
Behalve de M9 komt er waarschijnlijk ook Leica X1 uit. Een compacte Leica met een klassiek uiterlijk en een APS-C formaat CMOS sensor. De Leica X1 zal over een vast niet-verwisselbaar objectief beschikken.

Aanstaande woensdag om 15:00 uur worden de nieuwe producten officieel aangekondigd in een live webcast.

Bron: Photography Bay


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

11 reacties

 1. Mattijs
  Profiel Mattijs schreef op maandag 7 september 2009 om 23:20

  Ik heb het plezier gehad te mogen fotograferen met de M8. Echt geweldig spul! Het is heel erg fijn om mee te fotograferen. Je wordt ook gedwongen om eerst beter te kijken voordat je afdrukt. De kwaliteit van de foto's viel idd wel wat tegen gezien de prijs die ze ervoor vragen. Maar dit ziet er toch wel heel mooi uit.

 2. Lucien
  Profiel Lucien schreef op dinsdag 8 september 2009 om 00:24

  Holy crap, hij gaat zo'n 5500 euro kosten.
  Dan nog de lenzen erbij, allemaal primes van 1000-3000 euro. Leica Noctilux-M 50 / 0.95 ASPH 7995 euro.
  Dure zaak.

  Ach ik ben tevreden met mn eenvoudige, goedkope 40D.

 3. Spellingspolitie
  Spellingspolitie schreef op dinsdag 8 september 2009 om 07:54

  Wow, gaaf ding alleen voor mij *iets* te duur...ik hou het liever bij de Sigma's.

  Spelling
  Een uitgelekte brochure (PDF) onthuld: onthult
  De RAW bestanden bestaan overigens uit 16 bit bestanden: 16 bits kleurdiepte.

 4. Charles
  Profiel Charles schreef op dinsdag 8 september 2009 om 09:01

  "Quite likely the most important digital camera ever created for the creative travel, nature and landscape photographer" (Rockwell).

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Geruchten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.640 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.640 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.