Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Nieuwe Canon EOS 5Ds gelekt

vrijdag 30 januari 2015, 12:07 door | 6.868x gelezen | 3 reacties

Er gingen al aardig wat geruchten, maar nu lijkt er ook een plaatje gelekt te zijn. Canon lijkt volgende week vrijdag (6 februari) te komen met de Canon EOS 5Ds. Een nieuwe full-frame digitale spiegelreflex met een sensor van maar liefst 50,6 megapixel.

Dat beweren althans Canonrumors.com en het Japanse Digicame-info. Die laatste site kwam vandaag met specificaties en een afbeelding van de Canon 5Ds.

Canon 5ds rumor

Met de nieuwe sensor zou Canon, voor nu, weer het hoogste aantal megapixels bieden in een spiegelreflexcamera. Niet dat dit heel belangrijk is, uiteindelijk gaat het natuurlijk om de beeldkwaliteit. We gaan er echter vanuit dat de 5Ds op dat gebied prima gaat scoren.

Om al die megapixels aan te kunnen krijgt de camera de beschikking over twee DIGIC6 processoren. Ook het autofocussysteem krijgt een update. De camera zou 5 foto's per seconden kunnen schieten.

Opvallend is het gerucht dat de camera zou beschikken over een 1,3 en een 1,6 cropmode. Hierbij gebruik je slechts een deel van de sensor. Iets waar Nikon al langer over beschikt.

Lichtgevoeligheid


Ook opvallend is de standaard lichtgevoeligheid die genoemd wordt. Die loopt van 100 tot 6400 ISO. Dit zal waarschijnlijk uit te breiden zijn tot 50 - 25.600 ISO. Het is echter een relatief lage lichtgevoeligheid ten opzichte van wat je wellicht verwacht had.

Het zou echter wel gaan om een hele bruikbare 6400 ISO waarbij vooral kleuren nu ook goed behouden blijven. Een 5D mark IV die later dit jaar uit zou komen zou zich richten op een vele hogere lichtgevoeligheid.

Meer aankondigingen


Volgens eerdere geruchten zouden er twee versie aangekondigd worden; eentje met en eentje zonder low-pass filter. Ook gaan er geruchten over een Canon EOS 750D, een EOS M3 (systeemcamera) en een nieuw 11-24mm f/4.0L USM objectief.

Canon EF 11-24mm f/4 L USM

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

 1. Eugène
  Eugène schreef op zondag 1 februari 2015 om 11:09  | reageer

  Mooi ding maaarrrrr... ik ben wel de kluts kwijt. Het blijft ook erg lang stil op Photofacts terwijl vroeger, in de goede oude tijd, er iemand 5D riep dan vloog iedereen er bovenop. Ik dacht dat de 5D serie voor de hele serieuze hobbyfotograaf, kunstenaar en trouwfotograaf was. Die 50 megapixels hoort bij billboard reclame fotografie. Misschien laat Canon meerdere typen 5D tegelijk in de markt om een bredere groep fotografen tegelijk te bedienen, zoals bij Sony A 7A - 7R - 7S. De S staat in ieder geval voor Serene Stilte (op Photofacts).

 2. Theo
  Theo schreef op zondag 1 februari 2015 om 11:55  | reageer

  Las ergens anders dat de 5D mk IV in mei uit zokomen. Is dat hetzelfde als de 5Ds?

 3. leo
  Profiel leo schreef op dinsdag 3 februari 2015 om 13:43  | reageer

  Lijkt mij onwaarschijnlijk. Canon heeft een duidelijke benaming, geen A7A-7r etc. De 5D is natuurlijk wel iets opgeschoven (naar boven) met de komst van de 6D, maar ik geloof niet dat Canon zijn duidelijke benaming laat varen. Imo ook niet verstandig. De 5Ds (en 5Dsr) zouden zulke totaal verschillende camera's worden in vergelijking met de 5D mark IV. Het fotootje is natuurlijk een lachertje, iedereen kan daar 5Ds in plakken. Is het ook al weer tijd op de 5D mark III te vervangen? Tjonge, de tijd gaat snel.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Geruchten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord