Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Nikon D90, D10 en D3x geruchten

maandag 16 juni 2008, 23:29 door | 17.881x gelezen | 14 reacties

Het gonst momenteel van de geruchten over een nieuwe Nikon camera op het internet. 1 juli 2008 wordt als datum genoemd voor nieuwe aankondigingen vanuit Nikon. De meeste geruchten gaan over een Nikon D3x, een Nikon D90 en een Nikon D10. Met zoveel geruchten zou je toch haast verwachten dat Nikon binnenkort echt met iets nieuws gaat komen..

De Nikon D10 zou een nieuw full-frame model zijn voor een prijs van zo'n 3.000 dollar. Het model zou tussen de Nikon D300 en de Nikon D3 geplaatst worden en een concurrent van de verwachte opvolger van de Canon 5D.

De Nikon D10 zou een interessante camera kunnen zijn voor veel gevorderde fotografen, maar ik vind de huidige geruchten nog erg matig.

Realistischer lijken me de geruchten over de Nikon D3x. De concurrent van Canon's vlaggenschip, de Canon 1Ds mark III. Met de 24,4 megapixel sensor die Sony reeds aangekondigd heeft zou ook dit een interessante camera kunnen worden. Eerder lekte de naam D3x ook al via een firmware update van Nikon.

De Nikon D90 is uiteraard de opvolger van de Nikon D80 die inmiddels bijna twee jaar oud is. Waar de D80 de kleine broer van de Nikon D200 is, kan de D90 dat natuurlijk zijn van de D300. Specificaties zouden dan een 14 bits A/D omzetter, live-view, anti-stof systeem, 3 inch display en 5 fps kunnen zijn.

We zullen nog even moeten afwachten wat het daadwerkelijk gaat worden, maar voor de Photokina beurs in september zullen we vast de nodige nieuwe camera's hebben leren kennen.

Nikon D10

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

14 reacties

 1. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op dinsdag 17 juni 2008 om 06:53  | reageer

  Een nieuwe Nikon D60??? Die is er toch net?

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 17 juni 2008 om 08:09  | reageer

  Goed punt, Peter. Ik dacht dat ik die al weggehaald had, maar had 'm blijkbaar nog laten staan. vrolijk De Nikon D60 is al een tijdje uit inderdaad.
  Ik heb 'm uit het artikel gehaald.

 3. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op dinsdag 17 juni 2008 om 09:43  | reageer

  Ik was erg wakker, zoals je ziet... knipoog

 4. Serge
  Profiel Serge schreef op dinsdag 17 juni 2008 om 12:56  | reageer

  Dergelijke "geruchten" zullen er altijd wel zijn. Is de ene camera nog maar pas uit, duiken er al geruchten op over een nieuwe model. Zo blijft een mens geld uitgeven vrolijk

 5. RobertW
  RobertW schreef op dinsdag 17 juni 2008 om 16:59  | reageer

  in plaats dat men met basic spullen mooie foto's gaat maken, gaat men nog meer geld uitgeven voor dezelfde middelmatige foto's....

 6. Mattijs
  Profiel Mattijs schreef op dinsdag 17 juni 2008 om 17:10  | reageer

  Nou, ik wil best m'n geld steken in de D3x hoor, daar zullen zeker geen middelmatige foto's uitkomen knipoog Nu nog een bank overvallen ofzo...

 7. RobertW
  RobertW schreef op dinsdag 17 juni 2008 om 17:28  | reageer

  Aan de techniek zal het niet liggen inderdaad... vaak wel aan de fotograaf knipoog

 8. EdC
  Profiel EdC schreef op dinsdag 17 juni 2008 om 19:27  | reageer

  Het wordt een mooi najaar, met de nieuwe full-frames van Canon, Nikon en Sony. Met nog meer pixels en de nieuwste generaties van sensoren. En met crop-camera's waarmee ook heel goede en heel grote foto's zijn te maken. Afwachten is het of ook Fuji nog met een opvolger voor de S5 komt, of afhaakt in de dslr-markt.
  We zullen het over een paar weken weten. Ik spaar nog even door.

 9. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op woensdag 18 juni 2008 om 18:10  | reageer

  Het klinken wel als logische stappen:

  - een D3X op tijd voor de Olympische spelen
  - een fullframe D10 voor high-end amateurs...

  Maar in het verleden is de geruchtenmachine wel vaker onbetrouwbaar gebleken.. (maar een mens mag toch ergens over dromen)

 10. GerritB
  GerritB schreef op woensdag 18 juni 2008 om 18:42  | reageer

  Inmiddels heb ik meerdere geruchten gehoord, ook over een D400 en/of D700. Zie Fredmiranda.com voor mogelijk 'bewijs' van deze geruchten.

  Echte of hele goeie hoax???

  Hoe dan ook, als Nikon doorgaat op de ingeslagen weg (D3 en D300) dan moeten het weer echte killers worden.

 11. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 18 juni 2008 om 20:04  | reageer

  En dan te bedenken dat over een klein jaar de speculaties beginnen over de opvolgers van de 'aangekondigde'nieuwe camera's. Feit zal wel zijn dat de technische ontwikkelingen doorgaan en dat goede camera's van nu zullen worden gekilled door uitvoeringen die voor een bepaald bedrag betere techniek bieden. Nadeel: klanten die weten wat er te koop is, gaan meer eisen. Was een redactie ooit tevreden met een 3 mp of later 8 mp beeld, nu licht de norm al bij 12 mp. Nodig of niet, het is er dus wil de vormgever dat ook hebben.

 12. Edwin
  Edwin schreef op donderdag 19 juni 2008 om 06:32  | reageer

  Denk dat de Nikon D700 nog eerder uit zou komen. Heb gisteren een foto van de mogelijk brochure gezien. Het wordt een D300 met een FX sensor waarschijnlijk!!!

 13. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 19 juni 2008 om 14:58  | reageer

  @Edwin; Er zijn inderdaad veel geruchten over de Nikon D700 na die foto's van de brochure. Klinkt overigens als wat in dit artikel nog als de Nikon D10 genoemd wordt.

 14. Charles
  Profiel Charles schreef op maandag 30 juni 2008 om 12:45  | reageer

  De D10 als concurent van de nieuwe 5D?
  Het ligt er uiteraard aan waarop we een camera beoordelen, afgezien van de prijs dan. Op de beeldkwaliteit of op de toeters en bellen. Ik verwacht dat de opvolger van de 5D voor mij zelfs iets boven de D3 uitkomt en niet tussen de D300 en D3 in ligt zoals hier gesteld. De oude 5D is in mijn ogen de D3 in detail en kleurkarakter al de baas. Dat laatste (kleur) is uiteraard persoonlijk.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Geruchten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord