Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Nikon D90; spiegelreflex met videofunctie?

donderdag 7 augustus 2008, 12:18 door | 12.460x gelezen | 12 reacties

Nikon D90Volgens fotograaf Thom Hogan zal er binnen een paar weken een opvolger van de Nikon D80 aangekondigd worden die beschikt over video-opname (inclusief audio) mogelijkheid. Deze Nikon D90 zou verder beschikken over de 12 megapixel CMOS sensor die momenteel te vinden is in de D300. De Nikon D90 moet verder maximaal 4,5 foto's per seconde kunnen maken.

De camera zal volgens Thom geleverd worden met een 18-105mm f/3.5-5.6G DX VR kitlens. Het grootste nieuws is volgens Hogan dat de Nikon D90 niet alleen een live-view mogelijkheid heeft, maar dat de camera ook video op kan nemen. Bij compactcamera's is dit al jaren gebruikelijk, maar tot dusver heeft nog geen enkele spiegelreflex deze mogelijkheid.

De vraag is wellicht of spiegelreflex gebruikers op deze nieuwe toevoeging zitten te wachten, maar bij de introductie van live-view werd dezelfde vraag gesteld. Live-view blijkt echter een bruikbare toevoeging op dSLR's.

Het uiterlijk van de Nikon D90 zou in grote lijnen overeenkomen met de D80. De display is uiteraard weer groter uitgevallen (3 inch) en de bedieningsknoppen zouden, net als bij de duurdere D300, D700 en D3, rond zijn. De Nikon D90 heeft ten opzichte van de D80 extra aansluitingen zoals hdmi en een gps-connector.

Overigens heeft Nikon vandaag ook de nieuwe Nikon P6000 compactcamera aangekondigd. Deze is voorzien van ingebouwde GPS. Ik hoop dat deze functie ook doorzet naar de spiegelreflex modellen. Persoonlijk zou ik dat liever hebben dan een video functie.

Thom Hogan heeft eerder aangetoond dicht op het vuur te zitten bij Nikon. Voordat de Nikon D700 aangekondigd werd had Thom deze camera al een paar weken aan een test onderworpen. Of zijn bewering dadawerkelijk juist zijn moeten we natuurlijk nog wel even afwachten.

De prijs van al dit moois zou zo rond de duizend dollar liggen.
Volgens een Japans weblog zal de Nikon D90 waarschijnlijk op 3 september officieel door Nikon worden aangekondigd.

Bron: Tweakers


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

12 reacties

 1. Pim
  Pim schreef op vrijdag 8 augustus 2008 om 14:56  | reageer

  Persoonlijk vind ik dat de nostalgie van een spiegelreflex dan helemaal verdwijnt!

  Iedereen loopt dadelijk met een spiegelreflex/video camera rond. Lijkt me niks als dit de nieuwe gadget van Nikon gaat worden.
  Maja alles draait om de centen dus het zal er vroeg of laat toch van komen ben ik bang, en dan kan je maar beter de eerste zijn.

  Ben wel benieuwt wat de rest er van vind dat een spiegel reflex de functies van compact camera gaat overnemen....

 2. Jules
  Jules schreef op vrijdag 8 augustus 2008 om 16:24  | reageer

  Vergeet niet dat het een gerucht is.

 3. de groot fotografie
  de groot fotografie schreef op vrijdag 8 augustus 2008 om 16:45  | reageer

  Als ze dit op de markt brengen, hoop ik alleen dat het is om een groter publiek te trekken. Als iemand die functie wil, zal hij zo'n totaal camera wel willen aanschaffen. Wil je zo'n functie niet, dan koop je een ander model.

  Het probleem begint pas als alle modellen die extra functies krijgen. Ik heb de Alpha 700 van Sony en ben enorm blij dat ik geen live view heb. En dit terwijl het belangrijkste - punt word gezien door reviewers.

  Sja... wie bepaalt welke functies er wel komen en welke niet?
  Toch blijf ik erbij dat als een producent iets op de markt brengt, dat de vraag vanzelf komt. Ondanks dat zij zeggen; de markt wil het.

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op vrijdag 8 augustus 2008 om 16:46  | reageer

  @Pim. Een reactie van iemand uit 'de rest'.

  Gisteren liep ik over het jaagpad in Woerden. Jammer dat de trekschuit niet meer vaart. Waarmee ik maar wil zeggen, dat als dit filmen met een dslr de markt is, dan hou je dat niet tegen. Hebben we eerder gezien met analoge fotografie. Meegaan, of niet? Dat hoeven we nu niet te beslissen. Maar bijvoorbeeld YouTube is een signaal dat mensen graag films maken en laten zien. En de ene keer maak je waarschijnlijk liever een filmpje, de andere keer een fotootje. Hoeft voor mij niet, maar misschien denk ik er over een jaar anders over. Bijvoorbeeld als de Canon 5DmkIIb, Sony Alfa900 of de Nikon D700x/D900 ook filmpjes kan maken. Stel dat ik zo'n camera dan zou hebben, dan zal ik deie functie ook wel eens gebruiken en misschien gaat die functie dan wel een keer overheersen. Tegen die tijd kijk ik dan, net als zoveel andere bezoekers van deze blog, op de nieuwe Photofilm-blog van Elja.

 5. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op vrijdag 8 augustus 2008 om 17:31  | reageer

  ik denk dat het filmen wel mee zal vallen, op een klein stukje 'vastleggen van leuk moment".
  Het voordeel van fotografie is oa de compositie. Ik zie menig hobby-filmer nog amper fatsoenlijke vakantiefilms maken, en erger me al dood aan een 'droogkloot' die zegt "en hier is alcatraz' terwijl je het zelf ook wel ziet....
  Nee....doe mij maar een album foto's met (poging tot) goede composities, een bakkie koffie, en een enthousiaste verteller die dingen live kan verwoorden vrolijk

  Sterker nog: de live-view op mn D300 heb ik 1 keer geprobeerd, en daarna nooit meer benut.

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 8 augustus 2008 om 22:29  | reageer

  Deze redelijk overtuigende foto van de Nikon D90 vond ik op Photography Bay. Interessant vond ik de aansluiting voor GPS en HDMI aan de zijkant van de camera. Let ook op de drie gaatjes voorop de body die erg veel weg hebben van een microfoontje.

  afbeelding

 7. Vincent.Sp
  Vincent.Sp schreef op zaterdag 9 augustus 2008 om 12:07  | reageer

  Als dat betekent dat de D80 goedkoper wordt, laat maar binnen !:D

 8. jules
  jules schreef op zaterdag 9 augustus 2008 om 20:30  | reageer

  En de d80 is al erg goedkoop, net zo duur als de d40 in september vorig jaar.

 9. Derk
  Profiel Derk schreef op zondag 10 augustus 2008 om 13:19  | reageer

  MMmm, van mij mag het wel zo'n videofunctie. Ik ben ook blij met live view (al lijk ik soms de enige). En al die mensen die dit soort functionaliteit 'niet profi' vinden? Prima, maar dan gebruik je het toch niet? Je hebt immers toch geen nadeel van een live view of video knop?

  Ik gebruik live view slechts af en toe (net als het kantelbaar scherm) maar het is zo nu en dan een zinvolle toevoeging (laag bij de grond, statief, onopvallend fotograferen...). Datzelfde zal ook gebeuren met video, gebruikte ik op mijn compact ook maar zeer sporadisch, maar voor youtube etc. is het leuk dat het erop zit.

  Er was ook een tijd dat digitaal fotograferen als inferieur werd beschouwd...

 10. Peter
  Peter schreef op zondag 10 augustus 2008 om 13:42  | reageer

  @ de groot fotografie.

  "enorm blij zijn dat je geen live view hebt" is een bijzonder onzinnige opmerking vind ik. Alsof live view een negatief effect op het verdere functioneren van de camera heeft?? Je HOEFT de functie niet te gebruiken. Ik gebruik het ook zelden of nooit. Zeg dan gewoon dat je het niet nodig hebt...

 11. Rick
  Profiel Rick schreef op zondag 10 augustus 2008 om 15:50  | reageer

  Op de Sony serie zorgt de live view ervoor dat de zoeker kleiner wordt wat wel een zeer groot nadeel is vind ik

 12. Peter
  Peter schreef op maandag 11 augustus 2008 om 18:42  | reageer

  Triest spul dan dat Sony nahnah

  Gekheid, maar wel erg vreemd hoor?? Dat slaat namelijk nergens op, staat volkomen los van elkaar.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Geruchten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord