Elja Trum

Nikon D90; spiegelreflex met videofunctie?

donderdag 7 augustus 2008, 12:18 door | 11.783x gelezen | 12 reacties

Nikon D90Volgens fotograaf Thom Hogan zal er binnen een paar weken een opvolger van de Nikon D80 aangekondigd worden die beschikt over video-opname (inclusief audio) mogelijkheid. Deze Nikon D90 zou verder beschikken over de 12 megapixel CMOS sensor die momenteel te vinden is in de D300. De Nikon D90 moet verder maximaal 4,5 foto's per seconde kunnen maken.

De camera zal volgens Thom geleverd worden met een 18-105mm f/3.5-5.6G DX VR kitlens. Het grootste nieuws is volgens Hogan dat de Nikon D90 niet alleen een live-view mogelijkheid heeft, maar dat de camera ook video op kan nemen. Bij compactcamera's is dit al jaren gebruikelijk, maar tot dusver heeft nog geen enkele spiegelreflex deze mogelijkheid.

De vraag is wellicht of spiegelreflex gebruikers op deze nieuwe toevoeging zitten te wachten, maar bij de introductie van live-view werd dezelfde vraag gesteld. Live-view blijkt echter een bruikbare toevoeging op dSLR's.

Het uiterlijk van de Nikon D90 zou in grote lijnen overeenkomen met de D80. De display is uiteraard weer groter uitgevallen (3 inch) en de bedieningsknoppen zouden, net als bij de duurdere D300, D700 en D3, rond zijn. De Nikon D90 heeft ten opzichte van de D80 extra aansluitingen zoals hdmi en een gps-connector.

Overigens heeft Nikon vandaag ook de nieuwe Nikon P6000 compactcamera aangekondigd. Deze is voorzien van ingebouwde GPS. Ik hoop dat deze functie ook doorzet naar de spiegelreflex modellen. Persoonlijk zou ik dat liever hebben dan een video functie.

Thom Hogan heeft eerder aangetoond dicht op het vuur te zitten bij Nikon. Voordat de Nikon D700 aangekondigd werd had Thom deze camera al een paar weken aan een test onderworpen. Of zijn bewering dadawerkelijk juist zijn moeten we natuurlijk nog wel even afwachten.

De prijs van al dit moois zou zo rond de duizend dollar liggen.
Volgens een Japans weblog zal de Nikon D90 waarschijnlijk op 3 september officieel door Nikon worden aangekondigd.

Bron: Tweakers101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

12 reacties

 1. Pim
  Pim schreef op vrijdag 8 augustus 2008 om 14:56

  Persoonlijk vind ik dat de nostalgie van een spiegelreflex dan helemaal verdwijnt!

  Iedereen loopt dadelijk met een spiegelreflex/video camera rond. Lijkt me niks als dit de nieuwe gadget van Nikon gaat worden.
  Maja alles draait om de centen dus het zal er vroeg of laat toch van komen ben ik bang, en dan kan je maar beter de eerste zijn.

  Ben wel benieuwt wat de rest er van vind dat een spiegel reflex de functies van compact camera gaat overnemen....

 2. Jules
  Jules schreef op vrijdag 8 augustus 2008 om 16:24

  Vergeet niet dat het een gerucht is.

 3. de groot fotografie
  de groot fotografie schreef op vrijdag 8 augustus 2008 om 16:45

  Als ze dit op de markt brengen, hoop ik alleen dat het is om een groter publiek te trekken. Als iemand die functie wil, zal hij zo'n totaal camera wel willen aanschaffen. Wil je zo'n functie niet, dan koop je een ander model.

  Het probleem begint pas als alle modellen die extra functies krijgen. Ik heb de Alpha 700 van Sony en ben enorm blij dat ik geen live view heb. En dit terwijl het belangrijkste - punt word gezien door reviewers.

  Sja... wie bepaalt welke functies er wel komen en welke niet?
  Toch blijf ik erbij dat als een producent iets op de markt brengt, dat de vraag vanzelf komt. Ondanks dat zij zeggen; de markt wil het.

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op vrijdag 8 augustus 2008 om 16:46

  @Pim. Een reactie van iemand uit 'de rest'.

  Gisteren liep ik over het jaagpad in Woerden. Jammer dat de trekschuit niet meer vaart. Waarmee ik maar wil zeggen, dat als dit filmen met een dslr de markt is, dan hou je dat niet tegen. Hebben we eerder gezien met analoge fotografie. Meegaan, of niet? Dat hoeven we nu niet te beslissen. Maar bijvoorbeeld YouTube is een signaal dat mensen graag films maken en laten zien. En de ene keer maak je waarschijnlijk liever een filmpje, de andere keer een fotootje. Hoeft voor mij niet, maar misschien denk ik er over een jaar anders over. Bijvoorbeeld als de Canon 5DmkIIb, Sony Alfa900 of de Nikon D700x/D900 ook filmpjes kan maken. Stel dat ik zo'n camera dan zou hebben, dan zal ik deie functie ook wel eens gebruiken en misschien gaat die functie dan wel een keer overheersen. Tegen die tijd kijk ik dan, net als zoveel andere bezoekers van deze blog, op de nieuwe Photofilm-blog van Elja.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Geruchten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.323 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord