Elja Trum

Nikon lekt de Nikkor 50mm f/1.8G

vrijdag 15 april 2011, 00:09 door | 5,424x gelezen | 10 reacties

Gisteren lekte Nikon op hun website een objectief dat waarschijnlijk binnenkort op de markt zal verschijnen; de Nikkor AF-S 50mm f/1.8G. De populaire 50mm f/1.8D die Nikon nu nog in het assortiment voert lijkt daarmee op korte termijn vervangen te worden.

De productpagina van het nog niet aangekondigde objectief was slechts kort zichtbaar op de Nikon site, maar uiteraard wist iemand er een screenshot van te maken. De specificaties van het nieuwe objectief zijn daardoor reeds grotendeel bekend.

De Nikkor AF-S 50mm f/1.8G beschikt over de snelle en stille Silent Wave Motor voor de autofocus. Dankzij deze update is het objectief ook geschikt voor Nikon bodies die alleen met deze AF-S objectief automatisch scherp kunnen stellen, bijvoorbeeld de Nikon D3100 en D5100.

Het optische gedeelte is opnieuw ontwikkeld en beschikt nu ook over een aspherisch element. Op het objectief kunnen filters met de afmeting van 58mm en het gehele objectiefje weegt slechts 185 gram. Je kunt scherpstellen vanaf 0,45 meter.

Nikkor 50mm f/1.8G leaked

Het klinkt al met al als een leuk objectief dat vast weer goed zal gaan verkopen. De prijs is helaas nog niet gelekt, maar de verwachting is dat dit objectief zo rond de 150 euro zal gaan kosten. Owh, en in hoeverre de 'lek' ook serieus een lek is geweest en niet gewoon marketing laat zich wellicht raden.

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts en auteur van een boek over zwart-wit fotografie. Hij is fulltime actief met Photofacts, Photofacts Academy en Teslafan. Elja's foto's vind je op Instagram, hij is getrouwd met Sara en vader van Mika en Vera.

10 reacties

 1. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op vrijdag 15 april 2011 om 00:25

  Ja had dit ook gezien, en omdat Nikon het zelf op hun website had gezet bestaat er geen twijfel dat dit dus wel waar moet zijn. En ook logisch, hun oude 50mm f1.8 moest worden vernieuwd (niet dat die slecht was maar wel oud). Ik ben er zeer benieuwd naar aangezien de 50mm die ik nu heb alleen manuele focus en lichtmeting heeft, en omdat ik het af-s systeem heel gewoon ben is dit een schitterende opvolger.
  Wat ik denk is dat ze op het laatste moment problemen hadden door de ramp in Japan.

 2. Henri
  Profiel Henri schreef op vrijdag 15 april 2011 om 11:24

  Een aspherisch lenselement in een objectief van € 150
  Dan moet dat bijna wel een "moulded" kunststof lenselement zijn. Een aspherisch lenselement van écht glas zou het objectief heel duur maken.
  En inderdaad logische stap van Nikon: nu kun je ook een 50 mm prime op een instap DSLR zonder ingebouwde autofocusmotor plaatsen. Maar blijkbaar heeft een webmaster iets te vroeg op een knopje gedrukt......

 3. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op vrijdag 15 april 2011 om 11:53

  De prijs staat nog niet vast he, dat is gewoon een schatting.

 4. joopvisbeek
  Profiel joopvisbeek schreef op vrijdag 15 april 2011 om 13:59

  hmmm... ben nog in de markt voor een 50mm.

  Zou dit objectief (grote) voordelen hebben t.o.v. de huidige 50mm 1.8 af-d?
  En, hoe Nederlands, zou de af-d goedkoper worden als deze uitkomt?

  Mijn camera (nikon D80) beschikt wel over een scherpstelmotor dus dat is het probleem niet..

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Geruchten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

47.787 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

47.787 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.