Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Henri Brands

Sony alpha 900 duikt op in advertentie Deens fotoblad

zondag 7 september 2008, 16:10 door | 9.580x gelezen | 13 reacties

Bewust of onbewust heeft Sony blijkbaar haar lang verwachte (publieke) geheim onthuld: een nieuw topmodel met 24,6 megapixel full-frame sensor, de Sony Alpha 900 waar al langer geruchten over rondzingen. Er dook een advertentie op in een Deens fotoblad voor vakfotografen. Alles wijst op een professioneel model van de elektronicagigant.

Minolta, de roemruchte voorganger van Sony, heeft in het verleden ook meermaals geprobeerd een voet aan de professionele grond te krijgen. Minolta is hier echter nooit echt succesvol in geweest.

De op professionele leest geschoeide Minolta Dynax 9Xi bijvoorbeeld lag toentertijd al heel erg snel in de uitverkoop. Waarschijnlijk was dit niet alleen te wijten aan de rotsvaste aanhang in het Canon- en Nikonkamp, maar ook aan het feit dat ten tijde van de introductie van dit model er niet veel keuze was in professionele objectieven. Nu je bij Sony kunt kiezen uit Sony en Carl Zeiss objectieven lijken de kaarten anders te liggen..

Sony A900


Als je naar de highlights kijkt voor zover ze nu bekend (en betrouwbaar?) zijn lijkt deze pro van Sony toch wel een knaller te worden. Volgens de advertentie en de informatie die Sony hier en daar heeft laten doorsijpelen gaat het om een camera met de volgende professionele eigenschappen;

- 24,6 megapixel Full Frame Exmor CMOS sensor
- Dual BIONZ Image Processing Engine
- Intelligent Preview
- 100% Viewfinder, 0.74x Magnification
- 3.0 inch, Hybrid LCD met 921.000 pixels
- 9-point Centre Dual-cross AF met 10 AF steunpunten zoals we ook bij Canon al hebben gezien
- 5 foto's per seconde Continuous Shooting
- Super SteadyShotģ in de camera body (beeldstabilisatie)

Dat is inderdaad een lijstje waar geen enkele professionele camera zich voor hoeft te schamen.

De meeste punten spreken eigenlijk wel voor zich. Het 'Intelligent Preview' systeem geeft de gebruiker de mogelijkheid de gemaakte opname te bekijken voordat deze wordt weggeschreven naar de geheugenkaart. Ik vraag mij af of dit, in de tijd van veel geheugen voor weinig geld, nog interessant is.

Sony schijnt inmiddels aan meerdere bronnen te hebben bevestigd dat er op 10 september een belangrijke nieuwe digitale spiegelreflex wordt onthuld. Hopelijk binnenkort dus meer informatie met meer details.

Sony Alpha 900 advertentie


Update: ook bij Kamera-Express schijnen ze inmiddels meer te weten.


Meer informatie
- Tweakers; over de advertentie
- Photography Bay; de Sony Alpha 900 in het wild


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Henri Brands

Over de auteur

Henri fotografeert al vanaf zijn twaalfde en heeft gewerkt met onder andere Nikon, Leica en middenformaat camera's. Momenteel fotografeert hij met een Canon 5D mark IV. Henri heeft de Fotovakschool afgerond en jaren gewerkt als reportage-fotograaf en in fotowinkels. Ook gaf hij workshops over zelf afdrukken van foto's.

13 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 7 september 2008 om 16:23  | reageer

  Dat de Sony Alpha 900 eraan zat te komen wist iedereen natuurlijk al wel, maar er lekken nu wel al weer de nodige extra gegevens over uit. Ik ben benieuwd hoe deze camera gaat presteren ten opzichte van de Canon 1Ds mark III.

  Ik begreep dat Sony deze camera nog onder de drieduizend euro wil gaan verkopen. Dat zou een mooie concurrent zijn voor de veel duurdere 1Ds mk3.

  Het 'Intelligent Preview' systeem lijkt me een tamelijk nutteloze functie; ik selecteer mijn foto's wel achteraf of bij het terugkijken op de display. Maar goed, maar even afwachten hoe het zal werken.

 2. deGrootfotografie
  Profiel deGrootfotografie schreef op zondag 7 september 2008 om 17:44  | reageer

  Als ik naar die specs kijk, zie ik niet veel verbetering ten opzichte van mijn A700 behalve dan de fullframe en 100% viewfinder. (en de A700 heeft maar 1 processor geloof ik).
  Maar de snelheid is niet beter dan de A700. AF is niet uitgebreider, LCD is niet groter/grafischer etc.
  Dus ik denk dat deze idd onder de 3000 kan blijven (geruchten zeiden trouwens 2000 euro).

  Overigens... die enorme display kwaliteit heeft ook een nadeel, soms zien de foto's er beter uit op de display dan op de pc en visa versa.

  Als de A900 idd onder de 2000 komt, baal ik wel enorm dat ik in mei de A700 heb gekocht...maar goed... zo zal dit nog wel vaker gebeuren vrolijk

 3. gast schreef op zondag 7 september 2008 om 18:19  | reageer

  De full-frame A900 is eind januari al aangekondigd op de PMA in Las Vegas. Wat nu bekend wordt, dat zijn de verdere specs. Ik neem aan dat dinsdag de prijs bekend wordt gemaakt. En dan volgt Canon donderdag of volgende week dinsdag.

  En wat de Canon 1-serie betreft: die moeten we vergeten. Ik verwacht dat Canon met vervangers komt voor de 1 en 5.

  Minstens zo belangrijk voor sommigen: komt Fuji met een full-frame S6 Pro, of niet?

  verdwijnt en krijgt een opvolger

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 7 september 2008 om 19:45  | reageer

  Jammer is dat dit bericht al een paar dagen circuleert, maar dat steeds wordt gesproken over 'een Deens blad'. Het blijft dus een vage bron. Zeker met dan ook nog eens een Engelse tekst ernaast. Dat die A900 er komt, dat is inderdaad al lang bekend, meer dit bericht kan ook fake zijn. Afwachten dus en waarschijnlijk tot dinsdag.

 5. sndr
  Profiel sndr schreef op maandag 8 september 2008 om 00:18  | reageer

  Ik kan me voorstellen dat intelligent preview wel handig is. Wat zal de bestandsgrootte zijn van een 24 mpx raw bestand?

 6. deGrootfotografie
  Profiel deGrootfotografie schreef op maandag 8 september 2008 om 00:20  | reageer

  ik heb de A700 en Craw neemt 12MB in beslag en soms 10mb na omzetting naar DNG
  Dus ik schat zo'n 24MB in Craw

 7. Jac Trum
  Profiel  Jac Trum schreef op maandag 8 september 2008 om 00:42  | reageer

  Het belangrijkste waarin een professionele camera verschilt van een ' amateur' uitvoering is de duurzaamheid. Met een camera die voor amateurs gemaakt wordt kun je vaak net zulke mooie foto's maken als met een camera die 3- tot 4x duurder is. Vroeger was het gemiddelde gebruik van een amateurcamera 7 films per jaar, terwijl een professional dat aantal al vaak op een dag schoot. Bovendien stelt een professional hogere eisen aan de betrouwbaarheid van een camera. De aantallen foto's zullen intussen belangrijk verhoogd zijn, maar het verschil tussen een professional en een amateur blijft. Voor amateurs, hoe goed ze ook zijn, geldt dus: kies de beste camera voor de amateurmarkt, dan kun je als er belangrijke innovaties zijn over een paar jaar weer een nieuwe kopen

 8. deGrootfotografie
  Profiel deGrootfotografie schreef op maandag 8 september 2008 om 00:47  | reageer

  daar zal de sluiter ook mee te maken hebben lijkt mij... mijn dynax 7d kon 100.000 aan. Ik ben tot 30.000 gekomen voordat ik de A700 kocht... hij moet dus nog 2 jaar mee kunnen... maar eerlijk gezegd, ligt ie nu voor oudvuil... zo stom en zo zonde...tis voor mij een top camera geweest.

  Ik denk dat mijn A700 ook zo'n 100.000 sluiteringedingetjes (nahnah) kan maken... waarschijnlijk zal de A900 zo'n 500.000 kunnen maken? op zich wel benieuwd naar.

 9. Henri
  Profiel Henri schreef op maandag 8 september 2008 om 08:37  | reageer

  @ EdC;

  Bij zowel foto Konijnenberg als bij Kamera-Express is de camera al te vinden op hun site, dus dat die camera er aankomt is zeker niet fake.... En aan de omschrijving op de site van Kamera-Express te zien, zover aanwezig, kan onze info vrij aardig kloppen.

 10. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 8 september 2008 om 09:20  | reageer

  @Henri: Dat die camera er komt, dat is geen fake. Maar het feit dat er een een ff 24,6 MP Sony zou komen, dat is al sinds eind januari bekend. Ook was bekend dat die camera de a900 zou zijn en op de Photokina zou worden getoond. Waar ik alleen op wijs is dat het bewijsstuk niet getuigd van journalistieke degelijkheid. Alle berichten zijn een kopie van een kopie en wijzen op 'een Deens magazine'. Dat is een vage bron.

 11. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 8 september 2008 om 10:22  | reageer

  In China te bestellen voor 19.900 yuan. Omgerekend 2.016,86 euro.

 12. Jens Daems
  Jens Daems schreef op maandag 8 september 2008 om 22:55  | reageer

  Krachtige specificaties... Hopen valt de ruis op hoge iso waarden wat mee, want dat was tot nu toe toch het knelpunt van de alphas...

 13. Nick
  Nick schreef op dinsdag 9 september 2008 om 12:37  | reageer

  Ben benieuwd wat er allemaal gaat komen volgende week.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Geruchten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.036 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord