Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Waar blijven de LED monitoren?

zondag 30 september 2007, 22:52 door | 11.694x gelezen | 3 reacties

Op het weblog van Zoom.nl loopt een discussie over een nieuwe monitor. Interessant, vind ik, want mijn monitor is hard aan vervanging toe (het beeld valt regelmatig even weg). Zelf heb ik daar dan ook al een stevige mening over gevormd en ik ben eigenlijk hard aan het wachten op de nieuwe generatie monitoren die er binnenkort aan zitten te komen. Een bruikbare tip voor iedereen die eraan zit te denken een (dure) monitor te gaan kopen voor gebruik met fotobewerking.

Deze nieuwe generatie gaat naar mijn verwachting namelijk gebruik maken van zogenaamde LED verlichting. Eerder dit jaar schreef ik ook reeds een artikel over deze ontwikkeling. Helaas is er sindsdien niet veel nieuws te melden. De eerste monitoren die gebruik maken van de nieuwe technology zijn reeds uit, zo heeft Samsung de XL20, een 20 inch monitor met LED verlichting. De verschillende reviews van deze monitor zijn positief.

Verwachtingen
Samsung heeft overigens begin april dit jaar reeds een mooie monitor aangekondigt; een breedbeeld 24 inch LED monitor met een resolutie van 1920 bij 1200 pixels. Deze monitor zou volgens Samsung 111 procent van het NTSC kleurbereik moeten kunnen laten zien. Traditionele TFT monitoren halen slecht 72 procent.

Ook Apple heeft reeds LED monitoren in gebruik. In de nieuwe MacBook Pro wordt reeds LED techniek gebruikt. Apple zegt de voordelen hierbij overigens vooral te zien in minder stroomverbruik en minder gebruik van schadelijke stoffen. Aangezien ze over de techniek beschikken hoop ik op een update van de inmiddels een aantal jaar oude Cinema Displays. Deze monitoren staan nu reeds hoog aangeschreven, dus van een opvolger heb ik hoge verwachtingen. Helaas is er nog niks bekend over een nieuwe uitvoering.

Helaas komen deze verbeteringen niet zonder de bijbehorende prijs. Een 24 inch TFT monitor met LED backlight zal daarom ruim boven de duizend euro gaan kosten, verwacht ik. Hopelijk heb ik ongelijk..

Samsung XL20 LED monitor
Samsung XL20 LED monitor

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 18 oktober 2007 om 08:47  | reageer

  Het ziet er naar uit dat de ontwikkeling van LED monitoren nog niet echt op schiet. :( Gisteren kondigde Samsung een nieuwe LED monitor aan voor laptops. Deze zal echter pas in 2008 op de markt komen.

 2. Serge
  Serge schreef op donderdag 18 oktober 2007 om 18:39  | reageer

  Ik zit met hetzelfde probleem. Mijn Lacie CRT monitor is stilaan aan vervanging toe. Een kwalitatieve en professionele LCD monitor kost veel geld. Ik heb mijn oog laten vallen op de nieuwste Eizo CG241W maar die zijn heel erg duur.

  Serge

  www.sergevc.be/blog

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 18 oktober 2007 om 19:14  | reageer

  Da's inderdaad een mooi maar duur schermpje, Serge.
  Ik ben momenteel bezig met een artikeltje over LCD monitoren waarbij ik er een lading op een rijtje zit. Wellicht ook interessant voor jou. vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Geruchten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.153 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord