Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

10 highlights van Krakau

zondag 3 december 2017, 13:31 door | 7.847x gelezen | 4 reacties

Krakau is een culturele en historische stad in Polen. Een stad die leeft, mede door de grote hoeveelheid studenten die er wonen. Je vindt hier nog veel historische schatten omdat de stad tijdens de tweede wereldoorlog gespaard is gebleven.

Krakau is door UNESCO aangewezen als een van de belangrijkste historische steden ter wereld. In dit artikel 10 fotografische highlights in deze prachtige stad en het nabij gelegen Auschwitz.

Rynek Glowny - Lakenhallen


1. Rynek Glowny


Dit is een van de grootste pleinen ter wereld, waar het zowel overdag als in de avond sfeervol en gezellig is. Het plein heeft verschillende zijstraten, met winkels, restaurantjes en barretjes.

Het grote plein kenmerkt zich door de vele terrasjes en de paard en wagens die in een rij staan te wachten om toeristen rond te leiden, kunst die verkocht wordt en bloemenkraampjes.

Rynek Glowny - oudste kerk Polen


2. Mariakerk


Op het Rynek Glowny plein vind je de imposante Mariakerk met grote kunstschatten. De Mariakerk staat ook bekend vanwege de trompetter. Je mocht hier helaas niet met statief fotograferen en de contrasten waren enorm hoog, vandaar de wat gruizige foto.

Mariakerk


Op elk uur wordt de Hejnal, een kort deuntje geblazen. Dit dateert uit de tijd dat het Mongoolse leger Krakau wilde innemen. Een wachter wilde op deze manier alarm slaan maar kreeg een pijl in zijn keel waardoor er een abrupt einde kwam aan de melodie die geblazen werd.

Wawel burcht en Wawel draak


3. Franciscanenkerk


De Franciscanenkerk bevindt zich samen met het aangrenzende klooster in het historische centrum van Krakau. De kerk behoort tot de oudste gotische kerken van de stad en draagt sinds 1920 de titel basilica minor.

Jaarlijks bezoeken drommen toeristen het kerkgebouw vanwege de beroemde gebrandschilderde ramen van Stanisław Wyspiański. De martelaar Maximiliaan Kolbe was hier in 1919 monnik en droeg er zijn eerste heilige mis op toen de Poolse natie haar soevereiniteit herkreeg.

Franciscanenkerk


4. De Lakenhal


De Lakenhal kan je op dit centrale plein ook niet missen. Dit was de centrale handelsplaats van Krakau, nu vind je er kraampjes waar diverse locale producten en souvenirs verkocht worden.

Lakenhal


5. Kazimierz


Kazimierz is de Joodse wijk in Krakau. Al lopend richting de wijk merk je vanzelf dat je gearriveerd bent. Dit zie je aan de gebouwen, de synagoge en de Joodse mensen die daar wonen.

Oude synagoge Kazimierz


In deze wijk heb je een klein plein (Szeroka) met diverse restaurantjes waar 's avonds live Klezmer-muziek wordt gespeeld. Zeker een bezoek waard!

Kazimiers


6. Het Heldenplein


Het Plac Bohaterow Getta, 'plein van helden van het getto', lag vroeger midden in het getto. Het monument van lege stoelen, verspreid over het plein, staat symbool voor de leegte die achterbleef na de definitieve ontruiming in maart 1943.

Heldenplein


Op de hoek van het plein bevindt zich de apotheek Pod Orlem die Joden tijdens de oorlog gratis medicijnen verstrekte.

Apteka Pod Orlem.JPG


7. Schindler's factory


Schindler's factory (Schindlers fabriek) werd wereldberoemd door de Oscarwinnende film 'Schindler's List' van Steven Spielberg. Het verhaal speelt zich even buiten het centrum van Krakau af, in een emaille fabriek onder leiding van de Duitse Oskar Schindler.

Naarmate de oorlog vordert en de nazi's steeds agressiever joodse mensen uit het getto van Krakau deporteren, zet Schindler een plan in werking om zijn joodse werknemers te redden van het kamp. Uiteindelijk redt hij zo de levens van 1100 mensen.

De film is grotendeels opgenomen in Kazimierz, maar het werkelijke verhaal speelt zich net over de rivier af, in de wijk Podgórze. Net buiten deze oude getto van Krakau staat nog altijd Schindler's Factory. Sinds 2003 is de fabriek een museum dat je kunt bezoeken.

Schindlers factory


8. Kladka Bernatka brug


De brug over de Wisla die de vrij onbekende wijk Podgorze definitief ontsloot voor het toeristisch publiek. Deze zeer stijlvolle moderne brug hangt vol met prachtige beelden van acrobaten.

Kladka Bernatka brug


9. Kasteel van Wawel


Als je een van de zijstraten op de grote markt uitloopt kom je het op de Wawel heuvel gelegen kasteel Wawel tegen. Met op de binnenplaats de Wawel Kathedraal met een goud ingelegd dak dat vanuit de gehele stad te zien is.

Je waant je in een sprookje als je het terrein oploopt. Het kasteel is gelegen langs de rivier waar je heerlijk kan wandelen.

Wawel burcht


10. Auschwitz


Op ongeveer anderhalf uur rijden kom je aan in Auschwitz. Auschwitz 1 werd gebouwd als concentratiekamp en Auschwitz-Birkenau 2 is gebouwd als vernietigingskamp.

Krakau Auschwitz


Als je langs de poort loopt met de tekst 'Arbeit macht Frei', start de tour door de geschiedenis die zich kenmerkt door terreur en gruwel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het lukt niet met woorden te omschrijven wat voor indruk dit op mij heeft gemaakt, Auschwitz moet je ervaren.

Auschwitz: koffers, schoenen, prothesesLaat je rondleiden door een gids en let eens op hoe stil alle toeristen worden op het moment dat zij door de poort lopen en de emoties op alle gezichten, heel aangrijpend.

Auschwitz; restanten van de barakken, spoorlijn en gaskamers


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

4 reacties

 1. Jack Herderschee
  Jack Herderschee schreef op dinsdag 5 december 2017 om 14:57  | reageer

  Fraaie (sfeer)foto's van een prachtige stad!!!

 2. Jan Greuter
  Jan Greuter schreef op dinsdag 5 december 2017 om 16:01  | reageer

  Wij hebben Krakau ook bezocht, maar zulke mooie foto"s heb ik niet gemaakt! geweldig

 3. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 5 december 2017 om 16:04  | reageer

  @Jan: dankjewel! Het was nogal druilerig, grijs weer, dus ik heb de meeste foto's toch 's avonds (met de lichtjes aan) moeten maken. Met een Leica systeemcameraatje met statief (gemakkelijk mee te nemen als je met Ryanair reist..). Het resultaat valt mij ook helemaal niet tegen, de kleuren zijn erg mooi!

 4. Rob de Joode
  Rob de Joode schreef op dinsdag 5 december 2017 om 22:33  | reageer

  Vorig jaar geweest een schitterende stad, en Auschwitz indrukwekkend.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.057 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord