Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

100 jaar trouwen in Kasteel Helmond

woensdag 12 december 2018, 21:11 door | 5.268x gelezen | 7 reacties

De bruiloft. Voor veel mensen één van de mooiste dagen van hun leven. Museum Helmond kijkt met negentien historische bruidsjurken en honderden trouwfoto's terug op bijna een eeuw huwelijken in het Kasteel.

Ik was erg benieuwd of bruidsfoto's door de jaren heen veel zijn veranderd en nam er een kijkje. In dit artikel mijn bevindingen.

Mieke Manders, Lia van Zalinge-Spooren en andere echtparen hebben hun bruidsjurk en/of trouwfoto's beschikbaar gesteld voor deze expositie.

Bruidsfotografie Helmond


Trouwen


In Kasteel Helmond wordt sinds 1923 voor de wet getrouwd: vanaf dat moment kreeg het de functie van gemeentehuis. Hier trouwen is tot halverwege de jaren zestig een formaliteit.

In tijden van woningnood zorgde een huwelijksverbintenis voor een hogere plek op de wachtlijst en daarnaast zorgde het voor belastingvoordeel.

Het echte, feestelijke huwelijk vond soms zelfs tot maanden later plaats in de kerk. Daar droeg de bruid haar mooiste jurk, waar in het gemeentehuis vaak in gewone (werk)kleding getrouwd werd.

Trouwfoto's werden tot in de jaren zestig vaak gemaakt in de studio van de fotograaf. In Helmond was dit fotoatelier Prinses.

100 jaar bruidsfotografie Helmond


Trouwfoto's


Naast de trouwjurken die staan uitgestald, geven ook de geëtaleerde trouwfoto's een mooi beeld van hoeveel er is veranderd in bijna honderd jaar.

Van een eenvoudige dag die soms gedeeld werd met andere bruidsparen, tot een bruiloft die wordt beleefd als één groot feest waarin alles draait om de persoonlijke wensen van het bruidspaar.

Tegenwoordig trouwt de bruid in haar droomjurk op haar favoriete trouwlocatie, bijvoorbeeld in Kasteel Helmond.

100 jaar trouwen kasteel Helmond


Het huwelijksportret


Het vast leggen van de bruiloft of het echtpaar na de huwelijkssluiting kent al een eeuwenlange traditie. Van oudsher lieten mensen uit de bovenste lagen van de bevolking zich door een goede schilder vastleggen om hun huwelijk te markeren.

100 jaar trouwen Kasteel Helmond


Vanaf het moment dat er in het Kasteel getrouwd werd, werden bruidsparen al vastgelegd door een fotograaf. In eerste instantie werd dit ook vooral gedaan door de hogere klassen in de samenleving.

Zij huurden vaak de fotograaf van Fotoatelier Prinses in om zich na de huwelijksvoltrekking in stadhuis en kerk, vast te laten leggen met familie en vrienden.

100 jaar trouwen kasteel Helmond


In de jaren veertig en vijftig was dat vaak buiten, zodat er genoeg licht was om een mooie foto te kunnen maken. Vanaf halverwege de jaren vijftig werd dit vaker gedaan in de studio van de fotograaf, meestal in dezelfde poses en tegen dezelfde achtergrond als andere stellen.

Vanaf de jaren zestig werden steeds vaker bruidsreportages gemaakt. In Helmond werden deze vaak gemaakt door de fotograaf Jozef van den Broek.

100 jaar trouwen Kasteel Helmond


In de bruidsreportage werd de hele huwelijksdag vastgelegd. Van het ophalen van de bruid door de bruidegom bij haar ouders thuis, tot de voltrekking van het huwelijk in de kerk en het feest.

Vaak werd er ook nog een reportage gemaakt op een mooie plek in de buurt van de stad: op de achtergrond een kasteel of boslandschap. Deze traditie houdt nog steeds stand, al is het aanbod aan fotografen groter en verschillen foto's daardoor ook meer van elkaar.

Verschil vroeger en nu


Ik was erg benieuwd of bruidsfoto's door de jaren heen veel zijn veranderd. Ik heb zelf ook een aantal trouwreportages gedaan bij Kasteel Helmond.

Wat meteen opviel is dat bruidsfotografie duidelijk geëvolueerd is. Trouwfoto's van vroeger ogen vaak statisch, stijf en soms zelfs somber. Het traditionele en formele poseren voor de camera vindt nu niet meer plaats.

Wie de hedendaagse reportages bekijkt, ziet ongedwongen beelden, met actie en ruimte voor humor.

Een bruidsfotograaf stelt zich daarnaast minder op de voorgrond op, is niet meer zozeer de regisseur, maar eerder de documentalist. We hebben je nauwelijks opgemerkt, is een kreet die ik zelf graag hoor na afloop.

Geplande en geposeerde sessies in kastelen of parken vinden steeds minder plaats. Er wordt wel vaak naar een mooie locatie gereden om samen bezig te zijn en wat ontspanning te krijgen voor de rest van de dag.

Er is wel een verschuiving in de richting van een lossere poseerstijl geweest en het poseren duurt veel minder lang. De gebruikte poses en achtergronden veranderen echter weinig!

Als hedendaagse bruidsfotograaf merk je wel dat stellen vanwege de recessie sneller geneigd zijn te kiezen voor een 'hobbyfotograaf'. Of ze kiezen voor "ome Henk die het ook zo goed kan”.

Bruidsparen nemen dan het risico dat zo'n amateurfotograaf snel paniekerig en gestressed raakt bij onverwachte omstandigheden en dat het resultaat behoorlijk tegenvalt. Vroeger hadden professionele fotografen geen last van dit probleem. Bijna niemand bezat immers een fatsoenlijke camera.

100 jaar trouwen kasteel Helmond


Als je naar bovenstaande foto's kijkt (die allemaal door professionals gemaakt zijn) zie je ook hier en daar foutjes, die je in de huidige tijd eerder van een amateur zou verwachten.

Bij de groepsfoto's verdwijnt de achterste rij, kijkt niet iedereen en staan sommige mensen er wat verloren en op afstand bij.

Op een andere foto groeit er een slagboom uit het hoofd van de bruid en op weer een andere foto wordt de linkerkant van de bruid bedekt door een enorme slagschaduw.

Soms staan er ineens mensen in beeld die afleiden van het bruidspaar en zo vallen er nog wel meer zaken op die afbreuk doen aan de kwaliteit van een professionele bruidsfoto.

Maar je moet wel bedenken dat dit in de analoge tijd plaatsvond. Fotografen konden niet snel terugkijken of het resultaat naar wens was, ze moesten precies weten waar ze mee bezig waren. En mislukte foto werd pas later ontdekt en het moment kon niet meer teruggedraaid worden.

Tot wanneer te zien


De expositie is te zien van 13 januari tot 21 oktober 2018 in Kasteel Helmond.

Meer weten over bruidsfotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we een complete cursus over bruidsfotografie. Je kunt deze cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Prijswinnend bruidsfotograaf Ashvin Ghisyawan heeft voor Photofacts Academy een cursus gemaakt voor alle (aanstaande) bruidsfotografen. Als jij graag je geld wilt verdienen door huwelijken te fotograferen, dan is deze cursus wat voor jou.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2018.
De eerste publicatiedatum is zondag 21 januari 2018, 13:31.
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

7 reacties

 1. Robert Vogels
  Robert Vogels schreef op dinsdag 23 januari 2018 om 12:43  | reageer

  Leukkkkkk !
  Fotoschietgroeten Robert

 2. Rob
  Rob schreef op dinsdag 23 januari 2018 om 15:45  | reageer

  Leuk, ook daar al paar keer bruidsreportages gemaakt, mooie plek.

 3. Gerard van der Meeren
  Gerard van der Meeren schreef op dinsdag 23 januari 2018 om 17:13  | reageer

  Hele mooie lokatie, ben er zelf ook eens getrouwd.

 4. CHRIS
  CHRIS schreef op woensdag 24 januari 2018 om 12:45  | reageer

  Ja WAT LEUK ZIE IK INEENS ONZE EIGEN TROUWFOTO GEMAAKT DOOR JOZEF V/D BROEK
  HET IS DE KLEURENFOTO LINKS WE ZIJN 08-08 1975 GETROUWD EEN HELE WARME DAG

 5. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 24 januari 2018 om 12:52  | reageer

  @Chris: wat leuk! Om welke foto gaat het precies? Ben benieuwd!

 6. CHRIS
  CHRIS schreef op woensdag 24 januari 2018 om 17:38  | reageer

  Het is die kleurenfoto waar die 3 kinderen voor het bruidspeer op de grond zitten.

 7. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 24 januari 2018 om 18:52  | reageer

  @Chris: ja ik zie hem, de groepsfoto. Erg leuk en wat een eer om daar te mogen hangen!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord