Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Iris van Liempt

13 mooie natuurgebieden in Nederland

maandag 7 september 2015, 19:36 door | 42.877x gelezen | 18 reacties

We kennen het waarschijnlijk allemaal wel. Je wil er op uit om te fotograferen, maar die omgeving... Je kent hem al, je hebt hem met al minstens 200 verschillende luchten op de foto staan en ook ieder stadium van ieder seizoen is vastgelegd. De inspiratie voor het maken van nieuwe foto's kan dan kwijt raken. Terwijl er zoveel moois is!

Nederland kan soms saai lijken, maar barst stiekem van de mooie plekken die zich er ideaal voor lenen om gefotografeerd te worden. Je moet er misschien soms ietwat verder voor reizen, maar dan heb je ook wel wat!

We hebben een lijst samengesteld van 13 van de mooiste natuurgebieden in Nederland.

1. De Hollandse Waterlinie


De Hollandse Waterlinie is een gigantisch historisch natuurgebied. Het idee was om deze lijn onder water te zetten om vijanden tegen te houden. De lijn is echter als zodanig nooit écht gebruikt, want de eerste keer dat hij dienst had kunnen doen als verdediging was in de Tweede Wereldoorlog, toen er reeds gevechtsvliegtuigen bestonden.

De waterlinie strekt zich uit vanaf Amsterdam tot aan de Biesbosch. Langs deze lijn zijn verschillende bezienswaardigheden, van forten tot natuurgebieden. Voor een uitgebreid overzicht van de verschillende bezienswaardigheden en waar je naartoe kunt, klik hier.

Hollandse waterlinie


Foto door Frank van Laanen

2. Noord-Brabant: De Biesbosch


De Biesbosch is een natuurgebied gelegen in Noord-Brabant. In de Biesbosch kun je heerlijk wandelen. Er zijn verschillende wandelroutes die je kunt volgen.

Mocht je daar toevallig even geen trek in hebben, dan kun je ook gaan varen of zelfs kanoën. Rondvaarten zijn beschikbaar tussen Pasen en de herfstvakantie, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf een bootje te huren en te gaan varen. Genoeg te doen en te zien dus!

Biesbosch


Foto door Paul van de Velde

3. Noord-Brabant: Loonse en Drunense Duinen


Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen biedt een zeer afwisselend landschap. Dat zorgt ervoor dat er ook een grote diversiteit aan flora en fauna te vinden is en maakt het een uitstekende en diverse locatie om een dagje te fotograferen.

Loonse drunense duinen


Foto door Luc T.

4. Limburg: De Groote Peel


De Groote Peel is een van de zeldzame restanten van het hoogveenmoeras wat Limburg van Noord-Brabant scheidde. Tegenwoordig is het een natuurgebied waar volop gewandeld wordt, met een grote rijkdom aan vogels.

Groote peel


Foto door Jos Dielis

5. Limburg: De Maasduinen


Nationaal Park De Maasduinen, wat zich bevindt in het noordoosten van Limburg tussen de Maas en de Duitse grens, biedt een grote diversiteit aan natuur. Dit loopt van heides tot stuifzanden tot bossen. Verder zijn er vele verschillende diersoorten te vinden, waaronder verschillende reptielen maar ook zoogdieren zoals wezels.

Maasduinen


Foto door Jac Janssen

6. Gelderland: De Hoge Veluwe


Nationaal Park De Hoge Veluwe is een groot natuurgebied met een grote diversiteit aan landschappen, flora en fauna. Letterlijk voor iedere natuurliefhebber is hier wat te vinden. Van verschillende soorten bossen tot natte en droge heidevelden en van edelherten tot boommarten, de diversiteit van de Hoge Veluwe is zeldzaam en de moeite van het bezoek dubbel en dwars waard.

Hoge veluwe


Foto door Bart van Dorp

7. Drenthe: De Drentsche Aa


De Drentsche Aa Nationaal Park en Landschap is een natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en, je raadt het al, fotograferen. Het gebied is opgebouwd rondom een beek, en is door de jaren heen goed in originele staat bewaard gebleven. Naast natuur zijn er onder andere ook Saksische boerderijen te vinden. En ook vind je hier de welbekende hunebedden!

Drentse aa


Foto door Helena

8. Utrechtse Heuvelrug – Kaapse bossen


In de Kaapse Bossen in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug vind je, naast verschillende dieren zoals de bosuil of de appelvink, ook veel sporen uit het verleden, zoals grafheuvels en grenswallen. De Kaapse Bossen is dan ook een uitstekende fotografielocatie waar voor ieder wat wils te vinden is.

9. Flevoland: Oostvaardersplassen


De Oostvaardersplassen vormen het grootste moerasgebied in Nederland. Er zijn verschillende wandelroutes en verschillende fotowaardige flora en fauna die je onderweg tegen kunt komen. Zo beschikken de Oostvaardersplassen over een vossenburcht en een vogelboulevard.

Oostvaardersplassen


Foto door Irene Steketee

10. De Wadden


De Wadden, natuurlijk, de Wadden! Een onmisbaar natuurgebied in Nederland met verschillende wandelroutes. Bezoek ook eens de langste vogelboulevard!

Waddenzee


Foto door Bert Kaufmann

11. Zuid-Holland: Hollands Duin


Hollands Duin is een duingebied dat loopt tussen Wassenaar en Noordwijk. Het duingebied leent zich goed voor rustgevende wandelingen. Verder beschikt het gebied over een rijke collectie aan diersoorten. Zo heeft Elja hier een aantal weken terug nog herten gefotografeerd!

Hollands duin hert


Foto door © Elja Trum

12. Zuid-Holland: Hoeksche Waard


Nationaal Landschap Hoeksche Waard is een natuurgebied in Zuid-Holland met cultuurhistorie en grote diversiteit. Zo vind je er akkerland met boerderijen of dorpskernen, maar kun je er ook genieten van de prachtige natuur. Voor een idee wat je in de Hoeksche Waard kunt doen, klik hier

13. Zeeland: Oosterschelde


Oosterschelde is het grootste nationale park van Nederland. Je kunt er varen of wandelen om te ontdekken wat dit park allemaal te bieden heeft. Door de verschillende natuursomstandigheden die terug te vinden zijn in het gebied, is er een grote verscheidenheid aan ecosystemen. Dit maakt het gebied divers en interessant en maakt dat je er niet gauw uitgekeken raakt.

Veel plezier!

PS welk natuurgebied mis jij nog in de lijst? Laat het ons weten in een reactie!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Iris van Liempt

Over de auteur

Iris fotografeert sinds 2012 en heeft daar een passie in gevonden. Ze volgt daarom een online opleiding aan het New York Institute of Photography. Daarnaast studeert ze psychologie aan de universiteit en houdt ze ontzettend van taal en schrijven.

18 reacties

 1. kok.f@ziggo.nl
  Profiel kok.f@ziggo.nl schreef op maandag 7 september 2015 om 21:41  | reageer

  Sinds wanneer ligt de Hoeksche Waard in Zeeland? Overigens een prachtig gebied als je van polderlandschappen houdt.

 2. Iris van Liempt
  Profiel Iris van Liempt schreef op maandag 7 september 2015 om 21:55  | reageer

  Oh oeps, haha! Topografie is helaas nooit mijn sterkste kant geweest... ik heb het meteen aangepast, bedankt voor het opmerken!

 3. Benno
  Benno schreef op dinsdag 8 september 2015 om 00:44  | reageer

  Ik mis toch ook de Weerribben in de Kop van Overijssel in dit lijstje van prachtige natuurgebieden!

 4. vergeten
  vergeten schreef op dinsdag 8 september 2015 om 00:52  | reageer

  In het Lauwersmeergebied kom je ook nog weleens een natuurfotograaf tegen....

 5. Theo van de Ven
  Theo van de Ven schreef op dinsdag 8 september 2015 om 11:00  | reageer

  Nieuwe natuur: Braakman Zeeuws-vlaanderen en natuurlijk de kust en westerschelde.....

 6. Klaas Leguit
  Klaas Leguit schreef op dinsdag 8 september 2015 om 11:43  | reageer

  Fochtelooerveen, Bargerveen, Mantingerveld. Alle drie unieke gebieden. Naast wat hierboven genoemd is.

 7. geerjanssen
  Profiel  geerjanssen schreef op dinsdag 8 september 2015 om 12:18  | reageer

  Dit is wat amateurfotografie moet zijn, op de hoogte brengen van mooie fotogebieden, van mij mag het nog uitgebreider zijn, plekken b.v. (ijsvogel en de geografische code) meer doen Elja is top!

 8. Iris van Liempt
  Profiel Iris van Liempt schreef op dinsdag 8 september 2015 om 12:24  | reageer

  Dank allen voor de aanvullingen! Wellicht ook leuk om zelfgemaakte foto's van de genoemde gebieden te laten zien? vrolijk Ik ben wel benieuwd!

 9. peter nadort
  peter nadort schreef op dinsdag 8 september 2015 om 12:48  | reageer

  Hallo Iris, volgens mij vergeet je die prachtige Flevopolder. Het lijkt daar saai en vlak maar het is daar zo mooi. Vele natuurgebieden, vogelbosjes, oude rivierzandduinen, vogels zie de OVP. En niet te vergeten de bevers in het Harderbos.
  groet, peter nadort

 10. Theo Buitink
  Theo Buitink schreef op dinsdag 8 september 2015 om 14:18  | reageer

  Een mooi overzicht. Echter zou het Twentse coulissen landschap in deze lijst niet mogen ontbreken. In elke jaargetijde adembenemend. Nieuwsgierig? Kom, en ervaar.

 11. Greenfield
  Profiel Greenfield schreef op dinsdag 8 september 2015 om 15:12  | reageer

  En om de lijst met ontbrekende gebieden nog maar even aan te vullen. Het breedste duingebied van Nederland tussen Egmond en Camperduin (Schoorl) is zo magnifiek. Bossen, duinen en natuurlijk de Zee. Je kan in dit gebied, als je niet bekend bent, echt verdwalen. Na de branden van 5 jaar geleden zijn ook de oorspronkelijke 'stuifduinen' weer in ere hersteld. Echt een aanrader.

 12. Jenny Huisman
  Jenny Huisman schreef op dinsdag 8 september 2015 om 18:50  | reageer

  Overijssel: Engbertsdijkvenen, de Vecht bij Junne, Archemerberg en Lemelerberg, Sallands Heuvelrug en Holterberg. Twickel bij Delden, prachtig oud landschap rond kasteel Twickel.

 13. H.J.Kleijberg
  H.J.Kleijberg schreef op dinsdag 8 september 2015 om 19:21  | reageer

  Jammer dat het Drents Friesche wold ,na de veluwe het grootste natuur gebied van Nederland er niet bij staat . En dan de dwingelder heide het grootste natte heide gebied van europa.

 14. Peter Heins
  Peter Heins schreef op dinsdag 8 september 2015 om 20:17  | reageer

  En de Amsterdamse Waterleidingduinen bij Zandvoort,Vogelenezang , niet te vergeten. Om vossen en de bronst van de damherten van dichtbij vast te leggen. Prachtig schouwspel en prachtige landschappen.

 15. gast schreef op woensdag 9 september 2015 om 06:15  | reageer

  Ik mis natuurgebied de 'Yerseke Moer'. Fantastisch gebied!

 16. Hanno van Dijk
  Hanno van Dijk schreef op woensdag 9 september 2015 om 13:04  | reageer

  Het prachtige essenlandschap tussen Mander en Ootmarsum.

 17. Willy Maas
  Willy Maas schreef op woensdag 9 september 2015 om 21:09  | reageer

  Ik mis de Mijnweg in het midden Limburgse grensgebied met Duitsland

 18. peter nadort
  peter nadort schreef op woensdag 9 september 2015 om 23:27  | reageer

  Eigenlijk wil ik voorstellen om maar heel Nederland te benoemen, want wat is het toch prachtig in ons land. En wat maken we daar met z'n allen toch vreselijk mooie foto's !!!
  Groet, peter nadort

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.083 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord