Iris van Liempt

13 mooie natuurgebieden in Nederland

maandag 7 september 2015, 19:36 door | 39.580x gelezen | 18 reacties

We kennen het waarschijnlijk allemaal wel. Je wil er op uit om te fotograferen, maar die omgeving... Je kent hem al, je hebt hem met al minstens 200 verschillende luchten op de foto staan en ook ieder stadium van ieder seizoen is vastgelegd. De inspiratie voor het maken van nieuwe foto's kan dan kwijt raken. Terwijl er zoveel moois is!

Nederland kan soms saai lijken, maar barst stiekem van de mooie plekken die zich er ideaal voor lenen om gefotografeerd te worden. Je moet er misschien soms ietwat verder voor reizen, maar dan heb je ook wel wat!

We hebben een lijst samengesteld van 13 van de mooiste natuurgebieden in Nederland.

1. De Hollandse Waterlinie


De Hollandse Waterlinie is een gigantisch historisch natuurgebied. Het idee was om deze lijn onder water te zetten om vijanden tegen te houden. De lijn is echter als zodanig nooit ťcht gebruikt, want de eerste keer dat hij dienst had kunnen doen als verdediging was in de Tweede Wereldoorlog, toen er reeds gevechtsvliegtuigen bestonden.

De waterlinie strekt zich uit vanaf Amsterdam tot aan de Biesbosch. Langs deze lijn zijn verschillende bezienswaardigheden, van forten tot natuurgebieden. Voor een uitgebreid overzicht van de verschillende bezienswaardigheden en waar je naartoe kunt, klik hier.

Hollandse waterlinie


Foto door Frank van Laanen

2. Noord-Brabant: De Biesbosch


De Biesbosch is een natuurgebied gelegen in Noord-Brabant. In de Biesbosch kun je heerlijk wandelen. Er zijn verschillende wandelroutes die je kunt volgen.

Mocht je daar toevallig even geen trek in hebben, dan kun je ook gaan varen of zelfs kanoŽn. Rondvaarten zijn beschikbaar tussen Pasen en de herfstvakantie, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf een bootje te huren en te gaan varen. Genoeg te doen en te zien dus!

Biesbosch


Foto door Paul van de Velde

3. Noord-Brabant: Loonse en Drunense Duinen


Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen biedt een zeer afwisselend landschap. Dat zorgt ervoor dat er ook een grote diversiteit aan flora en fauna te vinden is en maakt het een uitstekende en diverse locatie om een dagje te fotograferen.

Loonse drunense duinen


Foto door Luc T.

4. Limburg: De Groote Peel


De Groote Peel is een van de zeldzame restanten van het hoogveenmoeras wat Limburg van Noord-Brabant scheidde. Tegenwoordig is het een natuurgebied waar volop gewandeld wordt, met een grote rijkdom aan vogels.

Groote peel


Foto door Jos Dielis

5. Limburg: De Maasduinen


Nationaal Park De Maasduinen, wat zich bevindt in het noordoosten van Limburg tussen de Maas en de Duitse grens, biedt een grote diversiteit aan natuur. Dit loopt van heides tot stuifzanden tot bossen. Verder zijn er vele verschillende diersoorten te vinden, waaronder verschillende reptielen maar ook zoogdieren zoals wezels.

Maasduinen


Foto door Jac Janssen

6. Gelderland: De Hoge Veluwe


Nationaal Park De Hoge Veluwe is een groot natuurgebied met een grote diversiteit aan landschappen, flora en fauna. Letterlijk voor iedere natuurliefhebber is hier wat te vinden. Van verschillende soorten bossen tot natte en droge heidevelden en van edelherten tot boommarten, de diversiteit van de Hoge Veluwe is zeldzaam en de moeite van het bezoek dubbel en dwars waard.

Hoge veluwe


Foto door Bart van Dorp

7. Drenthe: De Drentsche Aa


De Drentsche Aa Nationaal Park en Landschap is een natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en, je raadt het al, fotograferen. Het gebied is opgebouwd rondom een beek, en is door de jaren heen goed in originele staat bewaard gebleven. Naast natuur zijn er onder andere ook Saksische boerderijen te vinden. En ook vind je hier de welbekende hunebedden!

Drentse aa


Foto door Helena

8. Utrechtse Heuvelrug Ė Kaapse bossen


In de Kaapse Bossen in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug vind je, naast verschillende dieren zoals de bosuil of de appelvink, ook veel sporen uit het verleden, zoals grafheuvels en grenswallen. De Kaapse Bossen is dan ook een uitstekende fotografielocatie waar voor ieder wat wils te vinden is.

9. Flevoland: Oostvaardersplassen


De Oostvaardersplassen vormen het grootste moerasgebied in Nederland. Er zijn verschillende wandelroutes en verschillende fotowaardige flora en fauna die je onderweg tegen kunt komen. Zo beschikken de Oostvaardersplassen over een vossenburcht en een vogelboulevard.

Oostvaardersplassen


Foto door Irene Steketee

10. De Wadden


De Wadden, natuurlijk, de Wadden! Een onmisbaar natuurgebied in Nederland met verschillende wandelroutes. Bezoek ook eens de langste vogelboulevard!

Waddenzee


Foto door Bert Kaufmann

11. Zuid-Holland: Hollands Duin


Hollands Duin is een duingebied dat loopt tussen Wassenaar en Noordwijk. Het duingebied leent zich goed voor rustgevende wandelingen. Verder beschikt het gebied over een rijke collectie aan diersoorten. Zo heeft Elja hier een aantal weken terug nog herten gefotografeerd!

Hollands duin hert


Foto door © Elja Trum

12. Zuid-Holland: Hoeksche Waard


Nationaal Landschap Hoeksche Waard is een natuurgebied in Zuid-Holland met cultuurhistorie en grote diversiteit. Zo vind je er akkerland met boerderijen of dorpskernen, maar kun je er ook genieten van de prachtige natuur. Voor een idee wat je in de Hoeksche Waard kunt doen, klik hier

13. Zeeland: Oosterschelde


Oosterschelde is het grootste nationale park van Nederland. Je kunt er varen of wandelen om te ontdekken wat dit park allemaal te bieden heeft. Door de verschillende natuursomstandigheden die terug te vinden zijn in het gebied, is er een grote verscheidenheid aan ecosystemen. Dit maakt het gebied divers en interessant en maakt dat je er niet gauw uitgekeken raakt.

Veel plezier!

PS welk natuurgebied mis jij nog in de lijst? Laat het ons weten in een reactie!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Iris van Liempt

Over de auteur

Iris fotografeert sinds 2012 en heeft daar een passie in gevonden. Ze volgt daarom een online opleiding aan het New York Institute of Photography. Daarnaast studeert ze psychologie aan de universiteit en houdt ze ontzettend van taal en schrijven.

18 reacties

 1. kok.f@ziggo.nl
  Profiel kok.f@ziggo.nl schreef op maandag 7 september 2015 om 21:41

  Sinds wanneer ligt de Hoeksche Waard in Zeeland? Overigens een prachtig gebied als je van polderlandschappen houdt.

 2. Iris van Liempt
  Profiel Iris van Liempt schreef op maandag 7 september 2015 om 21:55

  Oh oeps, haha! Topografie is helaas nooit mijn sterkste kant geweest... ik heb het meteen aangepast, bedankt voor het opmerken!

 3. Benno
  Benno schreef op dinsdag 8 september 2015 om 00:44

  Ik mis toch ook de Weerribben in de Kop van Overijssel in dit lijstje van prachtige natuurgebieden!

 4. vergeten
  vergeten schreef op dinsdag 8 september 2015 om 00:52

  In het Lauwersmeergebied kom je ook nog weleens een natuurfotograaf tegen....

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.353 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord