Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elvira Smit

5 redenen om dit fotofestival in Arles (Frankrijk) te bezoeken

zondag 13 augustus 2017, 13:31 door | 6.180x gelezen | 4 reacties

Deze zomer bezocht ik Arles, een Frans dorpje dat momenteel uit zijn voegen barst van de fotografie. Je vindt er 40 exposities en daarbovenop nog eens 141 kleinere locaties (denk aan de etalage van de slager) waar foto's worden geëxposeerd.

Kortom, óveral waar je kijkt, maken fotografen gebruik van de beschikbare ruimte om hun werk te tonen.

Ik heb het over het festival Les rencontres de la Photographie dat dit jaar alweer voor de 48e keer plaatsvindt van 3 juli tot en met 24 september.

Het is mijn jaarlijkse fotografie bedevaartstocht. Hieronder lees je mijn 5 redenen daarvoor.

Rencontres de la Photographie 2  Arles


1. Ode aan de fotografie


Arles is in alles een ode aan de fotografie. Het festival wil bijdragen aan de verspreiding van het internationaal fotografisch erfgoed en streeft ernaar de ontwikkelingen op fotogebied te bevorderen.

Hier vind je geen galerieën die op verkoop uit zijn - er is niks te koop. Behalve fotoboeken dan.

Op dit festival exposeerden ooit fotografen die nu grootheden zijn, zoals Martin Parr en Elliott Erwitt. Daarmee speelt Arles een belangrijke rol in het scouten van nieuwe talenten.

Arles expositie 12. Je vindt er de grote namen


Het festival bestaat uit 40 tentoonstellingen, waaronder altijd een paar publieksknallers. Dit jaar zijn er twee retrospectieven bekijken: van Annie Leibovitz en van Michael Wolf.

Ik was het meest onder de indruk van de expositie van Wolf. Ik kende eigenlijk alleen zijn close-ups van megalomane flatgebouwen in Hong Kong, maar zijn werk is veel omvangrijker en diverser. Die bijna claustrofobische flatgebouwen hangen overigens in een gotische kerk – gewoon aan touwtjes. Een prachtig effect.

Expositie Michael Wolf  Arles


3. Je ontdekt er aanstormend talent


Ieder jaar wordt in Arles de New Discovery Award uitgereikt. Alleen galerieën kunnen werk insturen van slechts één fotograaf die zij vertegenwoordigen.

Zo wordt voorkomen dat het festival wordt overstelpt door goedbedoelde inzendingen en blijft het werk over van fotografen waarvan een galerie denkt dat hij/zij op het punt staat door te breken en dus een groter publiek verdient.

Uit de inzendingen worden tien fotografen geselecteerd die mogen exposeren – de kosten daarvan worden gedragen door het festival.

Dit jaar wonnen twee fotografen met één gezamenlijk project: Carlos Ayesta & Guillaume Bression. Zij reisden vanaf 2011 diverse keren naar Fukushima – ze waren er direct na de aardbeving en de daaropvolgende tsunami. Hun werk is een mix van documentair, conceptueel, portretfotografie en zelfs in scène gezette foto's.

Rencontres de la Photographie  Arles  Discovery Award


4. En je vindt er … fotoboeken!


En dan de fotoboeken, oh de fotoboeken. Je vindt er alle boeken die meedingen naar een prijs (zie foto hieronder). Maar ook een enorme fotoboekenmarkt op het festivalterrein. Eindeloos bladerplezier.

En het is dus het enige dat je op dit festival kunt kopen. Want alle foto's die je ziet zijn niet te koop – in ieder geval niet tijdens het festival.

Rencontres de la Photographie fotoboeken  Arles


5. Fotografie ligt er voor het oprapen


Mocht je het als fotograaf nou niet hebben gered in de selectie van dit festival dan is er nog een laatste redmiddel: de nog vrije muren op straat. Ieder hoekje wordt benut – alles wordt een podium voor fotografen die op zoek zijn naar een publiek.

Rencontres de la Photographie op straat 1 ArlesHeb je geen tijd om naar Arles af te reizen? Hier schrijf ik over een aantal festivals die wat dichter bij huis zijn. En mocht je toch nog twijfelen, bezoek dan even de website van Les rencontres de la Photographie. Daar vind je meer informatie.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

4 reacties

 1. Robert
  Robert schreef op dinsdag 15 augustus 2017 om 14:19  | reageer

  Leuk om te lezen Elvira. Klinkt een beetje als het mooie festival te Naarden?
  Fotoschietgroet Robert.

 2. Jan Simons
  Jan Simons schreef op dinsdag 15 augustus 2017 om 15:26  | reageer

  Sinds enkele jaren ga ik ook jaarlijks naar Arles. Michael Wolf was een ware revelatie, maar ook de Latijns-Amerikaanse fotografen waaraan dit jaar veel aandacht werd besteed, en de verrassende en vaak indrukwekkende Iraanse foto's. Arles werd dit jaar niet alleen overspoeld door foto's, maar ook door meer of minder fotogenieke Bandidos die een 'run' met meer dan 3000 Harley Davidson's op Arles hadden georganiseerd en daar een jaarlijkse bijeenkoms hadden. Gaf wat extra kleur aan het festival.

 3. Elvira Smit
  Profiel Elvira Smit schreef op dinsdag 15 augustus 2017 om 16:39  | reageer

  @Robert: Naarden is inderdaad zeker een mooi festival, daar heb ik ook een artikel over geschreven. Maar Arles is toch wel de overtreffende trap daarvan qua omvang en locaties...

  @Jan Simons: Jammer, die Bandidos heb ik gemist! Ik was er in de openingsweek, misschien was jij er wat later dan? Eerlijk gezegd ben ik amper buiten geweest: ik probeerde alle exposities te zien in 3 dagen, maar dat was nog een hele opgave... De Iraanse foto's waren inderdaad ook erg indrukwekkend. Ben zelf in Iran geweest vorig jaar, aanrader!

 4. Carine Van Gerven
  Carine Van Gerven schreef op dinsdag 15 augustus 2017 om 17:53  | reageer

  Ook hartelijk welkom in Overpelt. Tot einde augustus loopt er 'Lens op de Mens' internationaal fotofestival Overpelt. 500 foto's van fotografen uit de hele wereld worden op een parcours van 2,8 km tentoongesteld. Ook zijn er diverse gasttentoonstellingen. Op 19 augustus ter gelegenheid van de World Photography day zijn er demo's workshops en lezingen. Meer info op www.fotofestivaloverpelt.be

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord